SHARE

Хиляди се събраха във Франция след вълната от антисемитизъм през последните седмици, която достигна кулминацията си във вторник, когато вандали оскверниха със свастики и антиеврейски лозунги десетки гробове на еврейско гробище.

Политическите лидери от всички партии (без Марин льо Пен), включително бившите президенти Франсоа Оланд и Никола Саркози, се събраха в Париж, изпълвайки „Площадът на Републиката“, символ на нацията, за да осъдят антисемитските актове с един общ лозунг: „Стига!“.

Хората също изпълниха улиците на градовете от Лил на север до Тулуза и Марсилия на юг.

Президентът Емануел Макрон се поклони пред един от 96-те осквернени гроба в село Куцанхайм, близо до Страсбург.

„Който и да е направил това, не е достоен за Френската република и ще бъде наказан… Ще предприемем действия, ще приложим закона и ще ги накажем“, каза той, докато минаваше през врата, покрита със свастика на влизане в гробището.

По-късно Макрон заедно с ръководителите на Сената и Народното събрание посети националния паметник на Холокоста в Париж.

Франция е дом на най-голямата еврейска общност в Европа – около 550 000 души – население, което е нараснало значително след Втората световна война, но антисемитските атаки остават често срещани. Според публикувани миналата седмица официални данни на правителството през 2018 г. в страната е имало над 500 антисемитски атаки, което е със 74% повече от 2017 година.

„Някои хора провокират ролята на държавата. Трябва да се справим с това сега и изключително твърдо“, каза Саркози пред репортери. „Това е въпрос на воля. Насилието се разпространява и трябва да бъде спряно сега.“

Сред инцидентите през последните дни е посегателството срещу Ален Финкилкраут, известен еврейски писател и син на оцелял от Холокоста. За него има запис, на който са заснети извършителите – протестиращи „жълти жилетки“.

Изрисувани с образа на Симон Вейл, оцеляла от Холокоста и бивш магистрат, две пощенски кутии в Париж бяха осквернени от свастики, а магазин за сладкиши беше напръскан с думата Juden, немска дума за евреи, с жълти букви. Едно дърво в парижко предградие, посветено на паметта на Илън Халими, млад евреин, отвлечен, измъчван и убит през 2006 г., беше нарязано на две.

Поредицата от нападения разтревожи политиците и подтикна призивите за действия срещу онова, което някои коментатори описват като нова форма на антисемитизъм сред крайно левите и ислямистките проповедници.

„Призовавам всички френски и европейски лидери да заемат силна позиция срещу антисемитизма – заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху във видеосъобщение, записано на иврит. – Това е епидемия, която застрашава всички, а не само нас.“

Равин и три деца бяха убити в еврейско училище в Тулуза през 2012 г. от ислямистки стрелец, а през 2015 г. четирима евреи в кошерния супермаркет в Париж бяха сред 17-имата, убити от ислямистки бойци.

Източник: Евронюз

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.