SHARE

Вчера, 12.12.2016 г., на церемония в клуб „Перото“ бяха връчени ежегодните награди на Българския хелзинкски комитет. Бяхме там не само поради естествения ни интерес към правозащитната общност, но и защото имахме наша номинация – ученият-природозащитник-алпинист Боян Петров и колегата му Андрей Ковачев.

img_4838
Те бяха удостоени с наградата за „Цялостен принос“, което искрено ги изненада, защото по думите на Боян: „Това звучи като за пенсионери, а ние тъкмо започваме…“ И двамата имат огромен принос в опазването на българската природа и животинско разнообразие – и като учени, и като активисти. Те наистина са в разцвета на силите си и въпреки нелепия инцидент, случил се преди няколко месеца, когато бяха прегазени по време на природоопазваща мисия в Кресненското дефиле, продължават да работят в тази посока. Ще продължим да следим и споделяме каузите и постиженията им.
img_4793
Другата награда, която ни направи силно впечатление, е повторната „Втора, равностойна награда“ за члена на ВСС Калин Калпакчиев. Тя бе обявена като награда не само за него, а и за всички достойни магистрати, които всекидневно с работата си отстояват безпристрастността и независимостта на съдебната ни система. Наградата получи съдия Нели Куцкова, която прочете следното обръщение от съдия Калпакчиев:

„Благодаря още веднъж за номинацията и поканата! Необичайно е съдия, още повече член на ВСС, да бъде номиниран за правозащитна награда, защото по дефиниция в една правова държава съдията и съдебната власт са призвани да бъдат гаранти за накърнените права на гражданите, включително като им осигурят справедлив процес. Но у нас ситуацията е необичайна – съдебната независимост е под обсада, държавните институции са пленени от олигархията, а правата на гражданите не са гарантирани. Каузата за независим съд и общество, в което властва върховенството на правота, все повече обединява съдиите и свободните граждани. Необходими са много усилия и постоянство. Не трябва да се отказваме. Успех и кураж на всички свободни съдии и граждани, които отстояват правата си!“

img_4825Главната награда „Човек на годината“ получи журналистката Надежда Цекулова за непримиримостта си в борбата за правото на лечение на българските деца. Тя е бивш член на обществения съвет към Център “Фонд за лечение на деца”, напуснала след безпрецедентнтата намеса на държавни институции тази година, възпрепятствали работата на фонда. Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) и Специализираната прокуратура влязоха във фонда, арестуваха тогавашния директор и още седем служители и започнаха разследване. Първоначалните внушения бяха, че е действала организирана престъпна група, която е искала подкупи от родители. Ръководството на здравното министерство многократно цитира доклад на инспектората на ведомството като доказателство, че е имало нарушения и злоупотреби, но обвинения все още няма, а бившият директор не е бил потърсен от службите нито веднъж от края на април досега.

Ето пълен списък с всички награди по реда на връчването им:
Журналист на годината – Теодор Спасов
Цялостен принос – Боян Петров и Андрей Ковачев
Гражданска доблест – Лилия Макавеева
Вдъхновение на годината – Зебра – акушерска практика
И сам воинът е воин – Милена Момчилова
Активист на годината – Стана Илиев
Втора равностойна награда – Калин Калпакчиев и магистрати, отстояващи всеки ден каузата на справедливостта, получава Нели Куцкова
Втора равностойна награда – Мерал Фаик
Човек на годината – Надежда Цекулова

SHARE
Георги Пламенов, предприемач от 20 години. Граждански активист от 2013.