SHARE

“Хотелът на разграничението” е място за престой, донякъде музей или художествена галерия, със сигурност произведение на изкуството, но преди всичко – протест.

Той бе току-що открит във Витлеем, до стената, разделяща евреи и палестинци в Западния бряг. Негов създател – Банкси – анонимният британски артист, известен със своите политически графити.

За своя “Хотел на разграничението” Банкси казва, че това “хотелът с най-ужасна гледка в света”, насочен право срещу стената – символ на разделението в кръвопролитния конфликт между евреи и палестинци. В хотела има 10 спални, като цените за нощувка започват от 30 щ.д. Артистът се е опитал да придаде мотиви от периода, в който Израел е бил британска колония.

“Навършват се точно 100 години, откакто Британия поема контрол над Палестина и започва да размества мебелите – с хаотични резултати”, заявява Банкси. “Не знам защо, но ми се струва удачно времето да помислим какво се случва, когато Обединеното кралство вземе огромно политическо решение, без напълно да осъзнава последствията”, пише Банкси за новия си проект.


Тези и други снимки може да видите на официалния сайт на Banksy, където може да намерите и допълнителна информация за новия му проект.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.