SHARE

Поли Генова и песента й If Love Was a Crime класираха България на 4-то място на „Евровизия“. Това е прекрасен успех. Появиха се много коментари, че класираните преди нея изпълнители от Украйна, Австралия и Русия, всъщност й определят първо място в Европейския съюз и така успехът й е още по-безспорен. За нас Поли бе категоричният победител, защото завладя сърцата ни не само със своя талант, но и с видеообръщението си към българските политици в навечерието на финала в подкрепа на правата на българите в чужбина да имат възможности да гласуват.

Очевидно, както се вижда от снимката* тя е спечелила и усмивката на гост-звездата на конкурса Джъстин Тимбърлейк.

Оказва се, че Поли е спечелила сърцата на хората генерално, защото за нея има най-много гласували чрез SMS обяви самата тя на личния си профил във фейсбук. Така че можем да твърдим, че тя е категоричен победител на зрителския вот, макар сложната система на гласуване на Евровизия да я класира на 4-то място. За сравнение Русия и Армения са следващите в тази класация с два пъти по-малък резултат.

Интересен разрез с любопитни изводи ни дава гласуването за Поли и песента й по държави. Четвъртото място идва като резлутат от общо 307 точки като 127 от тях са от различните професионални журита на различните държави и 180 от публиката в другите страни участнички.

Най-много – 12 точки по сложната система на „Евровизия“, дава за Поли Генова публиката в Кипър и Испания. Журитата на тези страни не й присъждат и точка.

Македония и Австралия, присъждат по 10 точки.

10 точки присъждат професионалните оценители още от Словения, Франция, Ирландия и Малта.

8 точки идват от зрители в Албания, Малта, Сърбия, Великобритания и Азербайджан.

7 от – Италия, Гърция и Израел.

21 нации присъждат между 1 и 5 точки.

0 точки за нас, Поли Генова и нейната песен ни присъжда Русия и на ниво зрители и на ниво жури.

С 0 още ни оценяват зрителите в Армения, Швейцария, Литва, Дания, Исландия, Естония. Последните две – плюс още 15, не й присъждат никакви точки и от жури.

У нас фаворит на зрителите е изпълнителят от Руската федерация Сергей Лазарев, който спечели трето място с песен, написана от Филип Киркоров. С 6 точки от българското жури и максималният брой точки от българските зрители – 12, той получава общо 18 точки. Все пак на Срегей Лазаров трябва да му се признае заявената категорична позиция, че „Крим, това не е Русия.“, което му извоюва характерните красноречиви определения на псеводруските патрЕоти.

Силно политическо послание имаше и песента, която се класира на първо място – „1944“, която според своята певица и автор, кримската татарка Джамала, разказва за депортацията на татарите от полуострова по времето на Сталин след победата във Втората световна война.

* Снимката е личен архив на изпълнителния директор на БНТ Симеон Касабов. Терминал 3 я публикува с неговото разрешение. На снимката до него е Йоана Левиева-Сойър, делегиран продуцент „Специални проекти и интернет“ в БНТкоято заедно със Симеон ръководят на екипа, който реализира цялостното участие на България на Евровизия вече години наред.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.