Институтът на Решетников спуска новата опорна точка: протестите в България са проруски и анти-ЕС

SHARE

В Института за стратегически изследвания към руския президент Владимир Путин се появи странен анализ за българското председателство на Съвета на ЕС. За да е ясен контекстът и значението на този материал, първо ще направим кратък очерк на това, с което стане известен институтът и неговият ръководител до началото на 2017 г. ген. Леонид Решетников.

През 2016 г.  Институтът за стратегически изследвания към руския президент изготви стратегия какъв е идеалният профил за кандидат-президент на БСП. Този план беше връчен лично от Решетников на лидера на БСП Корнелия Нинова, както разкри „Терминал 3“ на 2 декември 2016 г.

Впоследствие Нинова се среща с Решетников, за да обсъдят кандидатурата на Румен Радев, след което Решетников и неговият Институт за стратегически изследвания изготвят план за победа на българските избори, както разказа Wall Street Journal на 23 март 2017 г.

Но историите за намеса на Путиновия генерал в избори не свършват дотук. През 2016 г. също така Институтът за стратегически изследваният е изготвил и план за намеса в американските избори, разкрит от Ройтерс на 20 април 2017 г.

В началото на януари 2017 г. гененерал Решетников се пенсионира и напуска Института за стратегически изследвания, след като американските служби публикуват доклад, в който установяват, че “Путин и руското правителство са искали да помогнат на шансовете за победа на избрания президент Доналд Тръмп”.

На страницата на института винаги могат да се намерят анализи за международни събития, като тяхната цел е да захрани с опорни точки рупорите на Кремъл и да се изясни позицията на Москва, която съответно трябва да бъде защитена от техните пропагандатори и тролове.

И така с началото на българското председателство на ЕС откриваме на сайта следната статия: „България ще бъде слаб председател на Евросъюза“, написана на 11 януари 2018 г., като към нея е прикрепено и видео с коментара на автора на материала Оксана Петровская.

Коментарът идва, след като министърът по европедседателството Лиляна Павлова коригира нейно интервю за ТАСС и уточни, че България няма да повдига темата за отпадане на евросанкциите срещу Русия по време на председателството си.

След този коментар идва и материалът на руския институт, в който незабавно може да отбележим опорните точки и надеждите на Русия:

„Полша се бои, че въпросите, касаещи газопровода „Северен поток 2“, при председателството на България ще бъдат решени в полза на руския „Газпром“, тъй като българският президент нееднократно е заявявал, че е необходимо да бъдат свалени санкциите срещу Русия.“

Оттук разбираме и първото желание на Русия – България да защити „Газпром“ и изграждането на руския „Северен поток 2“ по време на своето председателство. 

Научаваме също така че: „Тази държава често я наричат неравноправен член на ЕС, а от 2007 г. година тя се намира под контрола на Евросъюза и адаптира европейските правила в страната“.

Интересно, България била неравноправен член, защото спазва европейските правила… както всички останали държави членки. Може би всички страни са неравноправни.

Или недоволството идва не от това, че България спазва правилата на ЕС, а от това, че правилата на ЕС са против енергийния монопол на Русия? Причина и през 2014 г. да бъде спрян проектът „Южен поток“ и до ден днешен „Северен поток 2“ да не може да започне.

„Основните проблеми, които тя ще реши, са интеграцията на Западните Балкани в ЕС, а освен това пред страната стоят въпроси с мигрантската политика и бежанците, създаването на европейски военен съюз и развитието на цифровия пазар. Очаква се София активно да предлага инициативи по разрешението на неразрешимите въпроси, тъй като на нея й е много важен успехът на председателството за собствения ѝ имидж“, пише в статията.

Или с други думи, очаква се страната да бъде активен участник в европейския дебат? Как това се вписва в контекста на слабото председателство и неравнопоставения член (който председателства Съвета на ЕС)?

И тогава идва най-интересната част – в края на приложеното видео анализаторката коментира и протестите (включително многохилядните протести в защита на Пирин, които нямат нищо общо с Кремъл) – изрежда колко са и казва, че основната им цел е „да покажат на европейците от какво не е доволна България“.

„Сред тях са и движенията за български суверенитет. Тези граждани на България се обявяват за прекратяването на колониалния Европейски съюз…“

Ето какво какво ще прави руската пропаганда в България през следващите 6 месеца – тя ще си пришива протестите в България като антиевропейски.

По този начин – с един куршум два заека, от една страна, руската пропаганда ще се разпространи сред нови среди, а от друга, критиците на българската власт ще изглеждат като активисти на тази пропаганда.

Планът е ясен. Разбира се, протестите срещу корупцията, провалената  съдебна реформа и строежът на Пирин нямат нищо общо с активните мероприятия на Кремъл, но очевидно Кремъл иска да прави активни мероприятия с тях.

SHARE