SHARE

Ирландският премиер Лео Варадкар, който е гей, доведе своя партньор на среща в четвъртък с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, консервативен християнин, който някога е бил наричан „лицето на анти-LGBTQ омразата в Америка“.

Варадкар, който е във Вашингтон тази седмица, за да потвърди дългогодишната споделена история между двете страни, доведе партньора си Мат Барет на закуска в деня на св. Патрик във вицепрезидентската резиденция във Военноморската обсерватория.

Варадкар туитна, че той и Барет са получили „топъл прием“ в дома на Пенс и в коментарите си към Пенс и събраните медии той говори за различни форми на дискриминация.

„Живеех в страна, в която, ако се бях опитвал да бъда себе си по това време, щеше да се окаже, че ще се нарушат законите“, каза той. „Но днес всичко това се промени. Стоя тук, лидер съм на моята страна, несъвършен, но човек, преценяван по моите политически действия, а не по моята сексуална ориентация, моя цвят на кожата, пол или религиозни убеждения.“

Историята на анти-ЛГБТ позициите на Пенс датира от времето на неговия мандат като конгресмен и губернатор на Индиана. Тя е толкова добре документирана през по-голямата част от живота му, че дори Тръмп веднъж се пошегува за тази му омраза, с което доказа, че не е голяма тайна. Според „Ню Йоркър“ веднъж по време на разговор за гей правата с учени юристи Тръмп ги прекъснал и посочил Пенс, като казал: „Не питайте този човек – той иска да ги обеси всички!”.

Анти-LGBT добросъвестността на Пенс включва подкрепа за така наречената конверсионна терапия, подписване на законопроект за религиозната свобода, който би действал като лиценз за дискриминация срещу хомосексуалните хора. Съвсем наскоро жена му Карен Пенс беше атакувана за преподаване в християнско училище с политики за забрана на ЛГБТ учители и ученици.

Миналата година, когато се срещнаха за първи път, Варадкар каза, че семейството на Пенс „е много добре подготвено“ какво да очаква и са добре дошли в техния дом по всяко време – обещание, което те изпълниха в четвъртък. Пенс представи двойката на собствената си майка, чиито родители са родени в Ирландия.

На среща с Доналд Тръмп в сряда президентът отбеляза, че той и Варадкар са станали бързо приятели.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.