SHARE

Какво е общото между откритието на чудотворна вода, perpetuum mobile-то за пророчества – Ванга, издигането на комични паметници и изкривяването на темата за бежанците?

Отговорът е прост – проф. Божидар Димитров – който в интервю за национална телевизия, наскоро обяви исляма за политическа доктрина, която трябвало да се „изключи от списъка с религиите“. В този „списък с религии“, обаче, трябва да бъде вписано собственото вероизповедание на проф. Димитров, божидарианството – низ от окултни персонажи и ксенофобски изказвания, които са се превърнали в инструмент за правене на политика, взимане на обществени поръчки и диктуване на дневния ред на обществото.

За нагледен пример може да се посочи начинът, по който Божидар Димитров усвоява средства за изграждането на църкви – с предсказания от Ванга. През 2014 г. той заявява следното:

При едно посещение баба Ванга ми беше казала, че България няма да се оправи, докато не възстанови Боянската църква, църквата „Св. Четиридесет мъченици” и Голямата базилика в Плиска. Боянската църква и църквата „Св. Четиридесет мъченици” вече са реставрирани, остава да реставрираме Голямата базилика в Плиска.

За да бъде възстановена са необходими 7 – 8 милиона лева и проект.“

Една година по-късно професорът обявява ново пророчество, изумително наподобяващо старото, но с нов строителен обект:

За мен е важно възстановяването на историческата памет на българите. Ванга го осъзнаваше и веднъж ми каза „България ке се оправи, като се оправи „Света София“.

Голямата базилика се е казвала така. Пророчицата не е имала предвид някаква мистика, че от небето ще ни се спусне нов златен век, а това, че българският народ, ако е способен да се обедини и да възстанови тази църква, ще може да възстанови и себе си като достойна нация с висок жизнен стандарт, развита икономика и със силна армия.“

Очевидно, пророкуването е много по-удобно и ефикасно средство за осъществяване на проекти от икономическите прогнози. От една страна, в пророчеството сложните термини като „брутен вътрешен продукт“, „финансова оценка“ и др. са заменени с далеч по-ясното „България ке се оправи“. От друга, явно Ванга е снабдила професора с множество предсказания-бланки, в които той трябва единствено да попълни името на следващия обект за финансиране.

Този случай не е прецедент. Напротив, той е част от нашата култура за разграничаване на правилното от грешното, на истината от лъжата и на доброто от злото. Възможен ли е дебат за развитието на туризма, когато водеща тема е къде има чудотворна вода? Възможен ли е дебат за бежанската криза, когато основният въпрос е дали бежанците ще се покръстят (мнение на проф. Димитров)? За събитията в Украйна, когато единствено се чува страдалния вой, че „отново сме срещу нашите братя – освободители“.

И така, всъщност, хората на разума остават безмълвни, защото всички останали живеят в страната на чудесата. И тази вълшебна страна си има своя собствена псевдопатриотична религия, която задава основните морални и обществени ценности.

За божество си имаме Тангра – българин, който горди „патриоти“ изписват по кофи за смет. Той обаче е и покръстен в православието (може би и той е бил бежанец), но това православие не проповядва ценности като милосърдие, любов към ближния и смирение. То е селективно в избора си, както на принципи („Око за око, зъб за зъб“), така и на лимузини и часовници за духовенството.

Досущ като другите религии и ние си имаме своя Изход. С малката разлика, че нас не са ни спасили от египетската, а от османската империя. Освен това и словореда на едната Божа заповед е малко променен: „Да нямаш други големи братя освен Мене“.

Така неизбежно се стига и до пророка, който е очевиден – Ванга. От геополитически взаимоотношения, през икономически анализи до избори на политически партии – всичко е покрито до 3000-та година. Но за разлика от другите религии, нашата е пионер в метода на периодично оповестяване на пророчествата.

Списъкът не може да бъде пълен, без да бъде споменат и настоящият патриарх – проф. Божидар Димитров, който е заобиколен от множество други проповедници (за пълния списък може да се обърнете към Комисията по разкриване на досиетата на агенти на Държавна сигурност.)

Ценностите на едно общество са в основата на способността му да взима решения за своето бъдеще. Когато тези ценности бъдат подмени това се отразява и на способността му да взима рационални решения. В другия случай, когато разумните се откажат да говорят, безумните се превръщат в носители на правдата.

Този материал може да завърши по много начини, но единственият адекватен е с този напълно налуден коментар на проф. Димитров, защото е точно за ценностите, които биват заменени от безумието. А то в страната на чудесата има своята логика.

Опитът на футболиста Благой Георгиев да си напише името върху колона от римския Колизеум, който грози със съд и затвор за нашия юнак, поне в България не заслужава да бъде толкова жестоко порицаван. Защото драскането по стени, колони и прочия древности е част от българската народна култура от много стари времена.

Историците и археолозите знаят, че средновековните българи са драскали по камъните на крепостните стени, по стените на църквите и дворците надписи-графити. Повечето са с „мръсно“ съдържание. Текстът им е приблизително следният: „Аз Пено Овчар слязъх на реката за водопой на овцете. Там Пена переше ризи. И аз клецах Пена.“

сн. БУЛФОТО