SHARE

Испанската полиция е нахлула в правителствени сгради на Каталуния в опит да спре организирането и провеждането на референдума за независимост, който трябва да се състои на 1 октомври. Арестувани са най-малко 12 политици, сред които е и генералният секретар на заместник-министъра на Каталуния. Арестите идват, след като вчера трима каталунски кметове бяха изправени пред съда с обвинения, че са подпомагали провеждането на референдума. Испанските власти разследват още над 700 каталунски кметове, които подкрепят референдума.

Guardia Civil е упълномощена от Мадрид да търси доказателства за референдума, който Конституционният съд е определи като незаконен, и в ранните часове полицаите нахлуват в каталунските правителствени сгради.

Протестиращи започват да се събират пред регионалните министрества в подкрепа на правителството и в мирен протест срещу претърсванията.

Протестиращите каталунци също оказаха съпротива на испанските власти, опитвайки се да препречат достъпа им до официалните институции. Междувременно полицията се опита да преговаря с протестиращите, преди накрая те насилствено да бъдат премахнати (снимки по-долу, BBC).
 

Испанското правителство ще се опита да контролира финансите на региона, като това се прави с цел да не бъдат използвани публични средства за гласуването. Това означава, че Мадрид ще се опита да упражни контрол над повечето публични средства, включително и заплатите на работниците.

Президентът на каталунското правителство Уриол Жункерас апелира във Върховния съд срещу решението на властите, обвини националното правителство в безотговорост и изрази доверие, че правото ще възтържествува.

Откритата битка за надмощие между властите на Испания и автономната област продължава с пълна сила вече пет години – през 2012 г. над милион и половина каталунци се присъединиха към т.нар. Марш за независимост, който се провежда оттогава насам.

Две години по-късно, през 2014 г., над 80% от 2 милиона гласували (имащите право на глас са около 5 млн.) каталунци подкрепят независимост на неформален референдум. Именно заради този референдум, обявен от испанските власти за противоконституционен, бившият каталунски президент Артур Мас бе осъден и му бе забранено да заема публични постове в следващите две години.

Между двете правителства съществуват разногласия относно множество политики, включително данъчната, но най-големият проблем е, че значителна част от каталунците не се определят като испанци и твърдят, че каталунската идентичност не е достатъчно уважавана от испанските власти. Испания например никога не е имала държавен глава каталунец, както Великобритания може да се похвали с премиер от шотландски произход (най-популярна асоциация е Тони Блеър).

Каталуния е най-богатият регион на Испания. Тя допринася за 19% от БВП на страната и отговаря за 45% от технологичния износ на страната (данни за 2014 г.), но дори преди финансовата криза от 2008 г. областта е изправена пред бюджетен дефицит, за който отговорността е прехвърлена върху властите в Мадрид. Потенциалната независимост ще лиши Испания от 1/5 от нейния БВП. За сравнение, Шотландия съставлява едва 9.5% от БВП на Обединеното кралство.

Законовите правомощия позволяват на испанските власти да затворят училищата и дори да установят контрол над каталунската полиция. Но ако Испания остане сляпа и предпочете силата, без дискусия относно правото на гражданите да говорят за бъдещето си, конфликтът ще продължава да ври. Докато Каталуния не изригне.

Снимка: Reuters

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.