SHARE

Днес в Европейският парламент ще бъде предложена резолюция за въвеждането на нов механизъм за наблюдение на съдебната система и върховенството на правото над всички държави членки – тя идва ден след индикациите от Комисията за отпадане на механизма за България и Румъния. Публикуваме коментара на доктора по икономика Евгений Кънев. 

Реално това е истинската политическа битка днес по света и в Европа – не на либерали срещу консерватори, дори не толкова на националисти срещу глобалисти. А на правовата срещу пленената от частни интереси държава, която евфемистично се нарича нелиберална или суверенна демокрация.

България наистина имаше уникалния шанс да стане член на ЕС. Така, въпреки че наследниците на комунистическия елит и старите служби все още да управляват България, постоянният натиск отвън ще почне, макар бавно и мъчително да дава резултати ако не при сегашните, то при следващото поколение управници. Въпреки отчаяните опити на техните проксита – КТБ рожби – да се мъчат да бранят техния, пардон, „националния“ интерес в Европарламента.

„В текста се „призовава [Европейската] комисия да разгледа възможността за обвързване на предложения от нея регламент относно защитата на бюджета на съюза в случай на широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава в държавите членки с всеобхватен, постоянен и обективен механизъм на ЕС за защита на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.“

Това е част от инициативите за създаване на пространство на свобода, сигурност и правосъдие (ПССП) и се позовава както на Договора за функционирането на Европейския съюз (чл. 70), така и на необходимостта от още един инструмент за защитата финансовите интереси на ЕС и в частност на бюджета на съюза.

Най-вероятно резолюцията ще бъде одобрена, тъй като под проекта ѝ са се подписали представители на групите на Европейската народна партия, социалистите, либералите и Зелените. Контрарезолюция, в която се казва, че няма нужда от никакви допълнителни мерки, са внесли от Алианса на консерваторите и реформистите – малка група на евроскептични депутати, в която членува Николай Бареков.

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието и увода са на редакцията на „Терминал 3“. 

SHARE
Доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания "Маконис". В дългогодишната си кариера на инвестиционен консултант е ръководил голям брой проекти за сливания и придобивания, бизнес оценки и финансирания в редица страни от Източна Европа и Ирландия.