SHARE

Халифатът на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИДИЛ), който някога се простираше хиляди мили и управляваше милиони хора, е обявен за победен.

Краят на терористичната държава дойде в село Багуз, в източната провинция на Сирия Дейр Ез-Зор, след едномесечна битка.

„Сирийските демократични сили обявяват пълното елиминиране на така наречения халифат и 100-процентното териториално поражение на ИДИЛ“, заяви Мустафа Бали, говорител на подкрепяната от САЩ група. „В този уникален ден почитаме хиляди мъченици, чиито усилия направиха възможна победата.“

Последната битка беше една от най-трудните. След години на непрекъснато отнемане на територии от ИДИЛ в Североизточна Сирия сирийските демократични сили през септември 2018 г. заобиколиха последния „остров“ под контрола на ИДИЛ в изолиран низ от села по източните брегове на река Ефрат.

Тези махали станаха последното убежище на най-упоритите бойци и лидери на терористичната група. Невъзможността за бягство подтикнаха мнозина да се бият докрай, което доведе до огромни жертви и за двете страни.

Последният щурм бе забавен от присъствието на хиляди цивилни. През последните няколко месеца хората в района на Багу се изселиха масово. В капана на една все по-свиваща се територия, те бяха без храна и под постоянно бомбардиране. Около 60 000 души се бяха отделили в намаляващия анклав, почти половината от които са поддръжници на ИДИЛ и се предадоха, като сред тях са и около 5000 бойци.

Много са чужденците от Ирак, Казахстан, Русия и дори Франция. Това беше немислим край за гражданите на халифата, които дойдоха с хиляди да се присъединят към онова, което според тях беше религиозен рай.

Вероятно ИДИЛ ще остане потенциална сила и в Ирак и в Сирия за известно време, но сривът на физическата халифатска държава бележи идеологическо и военно поражение за най-мощната джихадистка група в света. Това беше война, която принудително събра най-ожесточените врагове заедно и струваше десетки хиляди животи.

Халифатът на ИДИЛ бе обявен на 29 юни 2014 г. Бойците на ИДИЛ току-що бяха преминали през Северна Сирия и Ирак в настъпление, което шокира света, принуждавайки финансираната от САЩ иракска армия да отстъпи.

Дни по-късно тайният лидер на групата Абу Бакр ал Багдади излезе на светло, за да се обяви за водач на новата ислямска държава. В много внимателно подготвено изявление той призова мюсюлманите по целия свят да се присъединят към святата му война. „Това е задължение на мюсюлманите, което е било загубено от векове“, каза той от стъпалата на джамията „Ал-Нури“ в Мосул.

Хиляди симпатизанти и поддръжници от цял свят отидоха в Сирия и Ирак, включително около 900 британци. Дори онези, които не се бият, играят важна роля. Тези „мухаджидини“ бяха мощно средство за привличане на други хора. Те прославиха живота в халифата чрез публикации в социалните медии и отпразнуваха насилието срещу не-мюсюлмани и други възприемани за врагове. С контрола над сирийския град Ракка и иракския Мосул ИДИЛ управляваше над 34 000 квадратни мили. За кратко време тя успя да създаде структура на функционална прото-държава, която направи милиарди от износа на петрол, данъци, изнудване и отвличане.

От самото начало държавата извършва насилие в огромен мащаб. През август 2014 г. бойците й извършват най-отвратителното престъпление.

След като превземат град Синджар в Северен Ирак, те избиват близо 10 000 цивилни, принадлежащи към язидската вяра, които ИДИЛ смятат за еретици. Около 7000 са отвлечени от групата, като хиляди жени са взети за сексуални роби. Близо половината от тях са в неизвестност. Организацията на обединените нации по-късно обяви тези действия за геноцид срещу народа на Язиди. Но зверствата на ИДИЛ не се ограничават до само една група – хиляди шиити, християни и сунити бяха убити в нейното териростично царуване. Масовите гробове покриват пейзажа от Ракка до Мосул. Истинският брой жертви на ИДИЛ може да остане завинаги неизвестен.

Варварството на групата мобилизира най-мощните армии в света, както и мозайка от местни сили и бойци. Геноцидът на Язиди доведе до намесата на САЩ и други нации, които сформираха 79-членна коалиция, за да победят организацията.

През последните няколко години разрушителната сила на американските военновъздушни сили беше използвана, за да принуди ИДИЛ да излезе от крепостите си. Арабските племена се сражаваха заедно с кюрдските леви групировки в Северна Сирия. Кюрдската пашмерга (Кюрдската национална гвардия) се координира с иракската армия за освобождаването на Мосул. Руските и американските сили споделяха разузнаване. Накрая ИДИЛ се озова заобиколена, от една страна, от сирийската армия, а другата – от подкрепяните от САЩ сили.

Всъщност онова лято, в което ИДИЛ обяви своя халифат, остава нейният връх. Повратната точка настъпи с битката за кюрдския сирийски град Кобани, на границата с Турция.

През септември 2014 г. ИДИЛ обсади града и принуди повече от 100 000 души да бягат. Но „Отрядите за защита на хората“ (ОЗХ), досега сравнително непознати кюрдски милиции, оказаха ожесточена съпротива – подкрепени за първи път от масивна въздушна подкрепа от новосформираната коалиция против ИДИЛ, водена от САЩ. Жените бойци на ОЗХ изиграха ключова роля в тази битка и в много последващи (на заглавната снимка). През март 2015 г. Кобани бе освободен и се превърна в модел за противодействие и победа над терористичната организация.

Основните битки в Мосул и Ракка копираха този модел. Местните сили водят битката на земята, подкрепени от огромната въздушна сила на коалицията. Този метод беше успешен в унищожаването на ИДИЛ, но има своята ужасна цена.

Коалицията проведе повече от 30 000 въздушни удара, които превърнаха градовете в руини, и пое отговорност за 1190 смъртни случая на цивилни. Според независими наблюдатели тази бройка е много по-висока. Airwars, група, която следи гражданските жертви, причинени от коалицията, съобщава, че истинският брой смъртни случаи може да надхвърля 11 000.

И все пак борбата все още не е приключила. Дори и сега, след като побеждават, същите бойци, които смачкаха халифата, се готвят за различна битка срещу организацията. ИДИЛ вече се е трансформирала в партизанска група, която е способна да предизвика хаос и смърт в областите, които контролираше.

„ИДИЛ е терористична организация, която е съществувала по-дълго без територия, отколкото с нея“, казва Чарлз Листър, старши научен сътрудник в Института за Близкия изток и автор на книга за джихадистката организация.

„Тя е изключително адаптивна в оцеляването чрез бедствия; и самото й съществуване се дължи почти изцяло на основната динамика, която днес остава толкова лоша, както в миналите години – всъщност някои от тези условия се влошиха. Да се каже, че ИДИЛ е „победена“ сега, ще бъде върхът на високомерието.“

Заплахата не е ограничена само до Ирак и Сирия също така. Шефът на МИ6 Алекс Йънгър заяви, че оцелелите чуждестранни членове на ИДИЛ, които искат да се завърнат у дома, ще представляват сериозно предизвикателство за сигурността в следващите години.

„Вероятно те са придобили както уменията, така и връзките, които ги правят потенциално много опасни и също са изживели изключителна радикализация“, каза той.

„Този факт трябва да бъде най-отгоре в съзнанието ни, когато подхождаме към този наистина изключително сложен и труден проблем. Обществената безопасност е най-важното нещо, което ще разглеждаме.“

Един от кюрдските командири наскоро каза на The Independent, че част от неговото подразделение вече преминава към задачи за борба с тероризма в областите, превзети от ИДИЛ.

Ще оставим това притеснение за утре. Днес стотици хиляди хора, чийто живот е бил белязан от насилието и фанатизма на халифата на ИДИЛ, ще отпразнуват неговата смърт.

Източник: The Independent

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.