SHARE

Ситуацията в Турция е силно притеснителна и европейската издателска общност е солидарна с турските си колеги. Това е едно от основните послания от първите дни на течащия в момента Панаир на книгата във Франкфурт 2016, пише „Аз чета“. Изложението в немския град край р. Майн е най-големият книгоиздателски форум в световен мащаб с участието на над 7000 изложителя от 100 държави.

“Бях в Турция преди две или три седмици и е доста плашещо. Подкрепяме колегите там, както можем, но ситуацията е наистина трудна“, казва президентът на Международната асоциация на издателите Ричард Чаркин.

В месеците след предотвратения „опит за преврат“ срещу режима на Ердоган в Турция повече от 30 издателства са били затворени, а хиляди писатели, журналисти, учени и интелектуалци са били арестувани или гонени, припомня Publishers Weekly.

На специална пресконференция в сряда Джан Дюндар, бивш главен редактор на турския всекидневник „Република“ (Cumhuriyet), също постави цензурата в южната ни съседска на преден план.

“Не сме тук, за да промотираме книгите си, а за да дадем повече гласност пред света за това, че нашите колеги са в затвора – журналисти, писатели, хиляди хора са зад решетките, а останалите се страхуват да кажат каквото и да било, за да не бъдат преследвани“, заяви Дюндар пред медиите, цитиран от Publishing Perspectives.

По време на панаира във Франкфурт той представя и книгата си „Един живот за истината“, написана в рамките на престоя му в затвора през 2015 г. Дюндар е арестуван след репортаж за доставка на оръжия към сирийските екстремисти от турските тайни служби, като присъдата му и настояване за доживотен затвор е изискана лично от президента Ердоган.

Журналистът бе представен лично от директора на франкфуртския панаир Юрген Боос. Дюндар сподели, че събира екип от колеги, които да създадат новинарска медия или уеб телевизия „в изгнание“, с която да комуникира с турската аудитория.

Боос обърна внимание, че само преди 8 години Турция е била почетен гост на Фракфуртския панаир и Ердоган и Орхан Памук са стояли на една сцена и са обменяли идеи. „Сега това не би могло да се случи“, допълни директорът на панаира.

Темата с арестуваните турски автори бе засегната още на официалната церемония по откриването във вторник, на която присъстваха и кралските фамилии на Белгия и Нидерландия, както и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

Аслъ Ердоган
Аслъ Ердоган

„Насочвам плача си към вас иззад каменни стени, бетон и бодлива тел. Съвестта е потъпкана в моята страна и [властите] се опитват да убият истината”, гласеше писмото от турската писателка, журналист и активист за гражданските права Аслъ Ердоган, прочетено от Хайнрих Рийтмюлер, председател на Германската асоциация на издателите и книготърговците. Тя бе задържана през август по обвинения в разпространяване на пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия (ПКК).

„Госпожа Ердоган има пълната ми симпатия заедно с останалите писатели и журналисти, които са затворени зад решетките в Турция. Подканваме турското правителство да освободи тези хора“, заяви в обръщението си към гостите на откриващата церемония Мартин Шулц.

Свободата на словото и цензурата са сочени от всички експерти като най-важните теми на Панаира на книгата във Франкфурт през тази година.

SHARE
Журналист по образование и специалист по връзки с обществеността по професия. Създател на най-големия сайт за книги и четене в България - AzCheta.com, и преподавател по LinkedIn в Нов български университет.