SHARE

Излюпи се първото белоглаво лешоядче от двойка, загнездила в Централен Балкан. Това е първото семейство белоглави лешояди в Централен Балкан от повече от 50 години насам! Лешоядът се е излюпил на 24 април в инкубатора на Спасителния център за диви животни към „Зелени Балкани“.

„Родителите на нашето бебе са белоглави лешояди, маркирани с крилни марки К3Н и К6С, освободени в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България“. Женската птица (К3Н) получихме като дарение от зоопарка Злин през 2012 г. и освободихме на 03.08.2013 г. от волиерата в Централен Балкан. Нейният любим – K6C, е излюпен също през 2012 г. в района на Мадрид, Испания, транспортиран през 2013 година до България, освободен на 23.03.2014 г. от същата волиера. През юни същата година К6С бе уловен край с. Търнечене, постъпи за лечение в Спасителния център и бе върнат обратно в Централен Балкан през юли 2014 г. и по-късно повторно освободен“, съобщават от природозащитната организация „Зелени Балкани“.

„Младите и изключително неопитни птици бяха снесли на земята, край пътека, използвана от хора и добитък. Това гнездо определено изненада целия екип на проект „Нов живот за лешоядите LIFE14 NAT/BG/649“, защото белоглавите лешояди не гнездят на самата земя, а в непристъпни скални ниши. Яйцето на земята бе изключително уязвимо, птицата често се налагаше да го оставя, подплашена от посетители, а малкото почти сигурно би загинало, стъпкано от домашни животни или изядено от овчарските кучета, лисица или чакал. Затова на нашия екип се наложи да вземе изключително тежко и отговорно решение след съгласуване с Регионалната инспекция по околна среда и води – Стара Загора. За да го спасим, на 13.03.2017 г. яйцето бе взето и пренесено незабавно до инкубаторното помещение на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Тук то бе премерено, претеглено и прегледано с овоскоп. За още по-голяма изненада и радост в следващите дни се оказа, че яйцето е оплодено, замътено и се развива чудесно.“

Това се случва само месец след като стана ясно, че незаконно са изтравяни белоглави лешояди в Кресна, с което се опропастяват 1-годишен труд за завръщането на белоглавия лешояд, за което отново съобщиха от „Зелени Балкани“. 

Според активистите от 12 март се наблюдава измиране на почти цялата новосъздадена колония белоглави лешояди в района на Кресненското дефиле вследствие на нелегално използване на отрови срещу хищници. Засега са намерени 5 мъртви птици от вида и една тежко пострадала.

Добрата новина е, че новото лешоядче е напълно развито и здраво. То няма как да бъде върнато на родителите му в Централен Балкан, защото в родното си гнездо то не би имало шанс да оцелее.

„Въпреки това ще направим всичко възможно да го отгледаме така, че някой ден да полети на свобода в Балкана, където му е мястото!

За нас остава и надеждата младата двойка да събере опит и кураж и тяхното следващо малко да се излюпи в планината!“

Снимка: „Зелени Балкани“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.