SHARE

За първи път в историята на Израел действащ премиер е изправен пред криминални обвинения от такъв характер.

Израелският главен прокурор съобщи в четвъртък, че планира да повдигне обвинение срещу премиера Бенямин Нетаняху по обвинения в корупция след дввгодишно разследване.

„Главният прокурор Авихай Манделблит информира министър-председателя, г-н Бенджамин Нетаняху, чрез неговия адвокат, че обмисля да му повдигне обвинение по няколко наказателни обвинения“, се казва в изявление на говорителя на Министерството на правосъдието Ади Ливни.

Това се случва само шест седмици преди изборите в страната, което даде повод на Нетаняху да нарече изявлението на прокуратурата „скандално“ и „безпрецедентен лов на вещици“, извършван от неговите либерални опоненти.

Министър-председателят обеща да опровергае всички твърдения, които той нарече „кръвна клевета“.

Полицията е препоръчала на Нетаняху да бъдат повдигнати обвинение за подкуп, измама и нарушение на доверието в три различни случая.

Нетаняху твърди, че неговите предшественици са получавали малки подаръци, подобни на онези, за които го обвиняват, но те не са били обвинени. „Ако не е Биби – няма разследване“ – каза Нетаняху, реферирайки към себе си с прякора си.

Най-сериозните обвинения срещу Нетаняху включват отношенията му с Шаул Елович, мажоритарен акционер в израелския телекомуникационен гигант „Безек“.

Полицията препоръча да бъде повдигнат обвинителен акт на базата на събраните доказателства, че доверени лица на Нетаняху насърчават регулаторни промени за стотици милиони долари в полза на „Безек“. В замяна те вярват, че Нетаняху е използвал връзките си с Елович, за да получи положително медийно отразяване на популярния информационен сайт на „Безек“, Walla.

Полицията заяви, че разследването е заключило, че Нетаняху и Елович са имали „базирани на подкупи отношения“.

Полицията вече препоръча да бъдат повдигнати обвинения и на Елович, членовете на неговото семейство и членовете на неговия мениджърски екип в „Безек“.

По-рано полицията препоръча да бъдат повдигнати обвинения за корупция на Нетаняху за други два случая. Единият е за приемане на подаръци от приятели милиардери, а другият се върти около предложения за помощ по отношение на благоприятно законодателство за голям вестник в замяна на благоприятно отразяване.

69-годишният Нетаняху, който е в третия си пореден мандат като министър-председател и в своя четвърти общо, многократно е отричал всякакви нарушения и е определял различните обвинения срещу него като лов на вещици, чиято цел е да го отстрани от длъжност.

Решението на главния прокурор да публикува заключенията си 39 дни преди общите избори на 9 април повдига въпроси за въздействието, което това може да окаже върху резултата от гласуването.

Израелски медии съобщиха в четвъртък, че часове преди очаквания анонс на прокуратурата, че възнамерява да повдигне обвинение срещу Нетаняху, неговата партия „Ликуд“ е подала петиция до Върховния съд, за да спре обявяването преди изборите на основание, че това ще окаже несправедливо въздействие върху перспективите на Нетаняху за преизбиране.

Говорител на съда потвърди, че петицията е отхвърлена.

За първи път в историята на Израел действащ премиер е изправен пред криминални обвинения от такъв характер. Правни експерти в Израел твърдят, че може да отнеме до една година за изслушване по обвиненията и още две години за разглеждане на съдебно дело.

Докато израелските премиери не са задължени по закон да се оттеглят, ако бъдат обвинени, перспективата страната да бъде управлявана от подсъдим министър-председател ще бъде неизследвана територия.

В отговор на анонса за очакваното обвинение базираният в Ерусалим Институт за демокрация в Израел каза, че Нетаняху трябва да обмисли внимателно дали е най-добре той да остане като премиер, или да подаде оставка и да се съсредоточи върху делото си в съда.

„Не можем да пренебрегнем сериозния потенциален ущърб на общественото доверие в държавните институции, причинено от ситуация, в която правителството се оглавява от лице, обвинено в престъпление, което включва злоупотреба с власт“, се казва в изявлението на организацията.

Институтът казва, че времето на обявяването не представлява „неподходящо влияние върху изборите“, защото то е било направено „в разумен срок преди изборите, като се вземат предвид както правото на обществеността да знае, така и желанието да не се намесва в избирателния процес.“

Президентът Доналд Тръмп, с когото Нетаняху е установил тясна връзка, заяви, че „[Нетаняху] е свършил чудесна работа като премиер“ в отговор на въпрос в Ханой, където той беше за срещата на върха с лидера на Северна Корея. „Той е труден, умен, силен“, каза Тръмп за израелския лидер, но не коментира обвинението.

Нетаняху се върна в сряда от дипломатическа мисия в Москва и среща с президента Владимир Путин, за да се подготви за очакваното повдигане на обвиненията в четвъртък.

Главният прокурор Авичай Манделблит е бившият шеф на кабинета на Нетаняху.

Нетаняху и луксозният начин на живот на семейството му – често за сметка на данъкоплатците – вече са били подлагани на внимателен преглед. Преди почти шест години той бе критикуван, че е похарчил 127 000 долара публични средства за специална спална каюта за пет и половина часа полет до Лондон за погребението на Маргарет Тачър. Това стана само няколко месеца след като бюджетът за храна на семейството на Нетаняху, финансиран от данъкоплатците, включваше 2700 долара за занаятчийски шамфъстък и френски сладолед от ванилия.

Източник: NBC

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.