SHARE

Подтикнати от думите на вицепремиера Валери Симеонов медиите да му се извинят, тъй като „скърцащи със зъби от злоба журналистки“ са му задали неудобни въпроси, нарушавайки неговото право „да има собствено мнение“, заплашвайки журналисти в национален ефир,

Бързащи да отговорим в посочения срок от 24 часа за извинение, уплашени че иначе ще последват санкции от строгия, но справедлив вицепремиер на страната на 109 -о място по свобода на словото в света и последна в ЕС,

Убедени, че целта на истинската журналистика не е да задава неудобни въпроси, а да следва примера на журналиста, политик и съратник Волен Сидеров в това да приглася на властта и разпространява пропаганда и конспирации,

Възмутени от факта, че коментарът на Валери Симеонов за това, че си е правил майтапчийски снимки в концентрационен лагер се приема за недопустим и омаловажаващ основни европейски ценности,

Съгласни, че „свободата на словото“ включва политически натиск, злоупотреба с власт и заплахи над журналисти,

Екипът на „Терминал 3“ най-официално заявява: Извинявайте, г-н вицепремиер.

Освен извинение настояваме и да си подадете оставката, защото всичките ви действия по недвусмислен начин показват, че нямате лидерските качества, както и емоционалния и интелектуален капацитет да водите България и да я представлявате по време на нейното председателство на Съвета на ЕС следващата година.

Оставка.

Прилагаме и ултиматума, изпратен в официално писмо от зам. министър-председателя на Република България до Българската национална телевизия.

Позиция на заместник министър-председателя
по икономическата и демографската политика Валери Симеонов

За втори път от приемането на вицепремиерската длъжност съм подложен на мащабна организирана клеветническа кампания от най-големите медии в страната. Разбирам, естествено, породената омраза и неприязън към всеки, който си позволява да има собствено мнение и да го отстоява, особено ако той е на ръководен пост. Това става в една среда с предварително разпределени роли и „порции на властта“ – каквато беше медийно-политическата среда в България доскоро. Но не мога да приема, че някой друг, освен органите на правосъдието, ще раздават присъди, оценки и квалификации или пък ще си присвоят правото да говорят от името на цялата журналистическа общност.

Повод за горното е участието ми в „Тази сутрин“ на Нова телевизия вчера, което стана възможно след упорито настояване на продуцентката на предаването, въпреки че не питая особено уважение към този блок и съм отказвал участия в продължение на месец и половина (17 август 2017 г.). Близо 4 часа след приключването на динамичния ми разговор с Виктор Николаев мои медийни недоброжелатели организираха клеветническа кампания във всички национални телевизии и в голяма част от новинарските сайтове, приписвайки ми престъпление, което не съм извършил. Всеки непредубеден зрител може да пусне записа и да се убеди с очите и ушите си, че това е грозна лъжа и сталинистко заклеймяване.
Това се случва за втори път. В началото на мандата ми в. „Сега“ ми приписа непроизнасяни от мен изречения, за което днес са дадени под съд. Клеветническата акция на в. „Сега“ освен на мен създаде проблеми и за държавата от дипломатическо естество. Тогава отново всички „прогресивни“ клакьори и грантаджии гракнаха в един глас, опитвайки се да организират медийната ми екзекуция.

Сега случаят се повтаря. Заявявам категорично – на никого не се извинявам, не се и „оправдавам“, както написа една синя малотиражка. Напротив, адвокатската ми кантора изисква записите от всички телевизионни предавания на bTV, Нова, БНТ и БНР, в които съм оклеветен с изрязани от контекста думи, в повечето случаи без да е отразено личното ми мнение – основно и задължително изискване в телевизионната журналистика. Липсваше позиция и на засегнатото лице, за което се твърди, че е било заплашвано. Нещо повече, няма никакви оплаквания от него както в медиите, така и в прокуратурата. Само последните две нарушения на журналистическите правила безспорно доказват тенденциозността и целенасочеността на кампанията. По тази причина настоявам незабавно да получа извинения от Нова телевизия, bTV, БНТ и БНР. В противен случай ще защитя правата си по съдебен път.

И накрая, за информация на самонадеяните телевизионери – свободата на словото не е право само на журналистите, свободата на словото е право и на всички останали граждани в едно демократично общество, в т. ч. и на политиците. Никой не може да ме накара да говоря по въпрос, по който не желая да коментирам или който считам, че е глупаво или опасно за националната сигурност да се обсъжда в национален ефир. Това е мое човешко право и няма да позволя на никой да посегне на него.
Не мога да приема, че скърцащи със зъби от злоба журналистки ще ми дават оценки и квалификации или че трябва да търпя обиди и намеци само за това, че са ме поканили в някое студио. Това е причината да не приемам всички покани за участие към мен или покани за интервюта. Апелирам към публичните лица с достойнство да не забравят, че и те имат човешки права и да ги отстояват твърдо и безкомпромисно. За съжаление, няма съмнение, че живеем в държава, управлявана от две телевизии и от медийни кукловоди, от които треперят дори най-големите политически партии.

Давам срок за извинение 24 ч.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.