SHARE

Стана ясно, че се готви нов политически Франкенщайн. Предвид това, че “Обединени патриоти” са заявили готовност да управляват, а Борисов заяви, че би подкрепил едно тяхно правителство, то се очертава нов кабинет в рамките на този парламент. Без значение дали ще бъде с мандат на Патриотичния блок, в който вече влиза и Волен Сидеров, това правителство с прилагателни (програмно, на националното спасение, експертно и т.н. ) или на РБ ще бъде нещо като нищо, за което никой не е гласувал. За пореден път гражданите и политическата класа, която уж те са избрали, се разминават драстично – 68% искат нови избори и служебно правителство срещу цялото статукво, което се е обединило зад идеята за нещо като нищо в този парламент.

Нека видим какви биха били реалните приоритети на това управление спрямо направеното досега от „псевдопатриотичните“ формации 

По отношение на вътрешната политика “националистите” вече показаха каква политика искат да водят – ограничаване на избирателни права, строеж на огради, връщане на казармата, забрана на бурки и т.н. През  2014 г., когато се проведоха последните парламентарни избори, основна тема в обществото беше нуждата от реформи във всички сектори. Две години по-късно след наказателен вот заради неслучването на тези реформи се дава мандат на същия този парламент с оправданието, че трябва да се случат ключови реформи, докато реално ще се подкрепи една популистка, ксенофобска, антидемократична и скъпа във финансово отношение (оградата е един от най-скъпите инвестиционни проекти в страната) платформа.

Трудно е да се намери здрава логика в това, но…

В ситуацията на призната от Европейския парламент реална заплаха от страна на Русия в амбициите й да разцепи Европейския съюз да хвърлим поглед към външната политика, която ще води този патрЕотичен кабинет. Къде е коренът на очакванията, че тя ще е западна и проевропейска?

Към Русия с любов

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов може и да твърди, че е огромен русофоб, но това си остават само думи на фона на делата на неговия нов партньор Волен Сидеров, който се е доказал като повече от обикновен русофил.

Тази година Сидеров се обяви за “излизането на България от ЕС и присъединяването на България към Евразийски съюз, в който ще имаме защитата на великата държава Русия”. Тези думи той отправи на националния празник – 3 март, когато получи медал от дошлия му на гости урукхай от руската Дума Николай Валуев (на снимката). Тогава привържениците на Сидеров, много от които развяващи руския флаг, решиха да свалят от пилоните на НДК знамето на ЕС.

Депутати от „Атака“ са били и част от “наблюдателите” на референдума в Крим, които обявиха анексирането на полуострова от Украйна за напълно законосъобразно. Миналата година Волен Сидеров беше на посещение, на което се срещна с ръководителя на Крим Сергей Аксьонов. От превзетия полуостров Сидеров обяви, че иска да организира “референдум върху целесъобразността на задържането на България в Северноатлантическия алианс (НАТО)„, а още преди резултатите от референдума да премахне “натовският център и бази” от страната.

По отношение на Крим може да отбележим, че лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов също използва руски опорни точки, като сравнява окупирането на Крим с референдума за независимост в Косово. “Крим е на народа на Крим. Аз не съм привърженик на никакви промени в границите и не поощрявам двойните стандарти, според които за Крим може да вдигаме шум, но за Косово например не може”, заявява той преди няколко месеца като кандидат-президент на “Обединени патриоти” в интервю за „Клуб Z“. По време на кампанията Каракачанов също се обяви за отпадане на руските санкции.

Това означава, че основното ядро от онези, които искат кабинет с прилагателни в това НС, ще искат отпадане на санкциите срещу Русия и не са готови да заемат позиция в подкрепа на украинската териториална цялост. Нещо повече – партия, чиято основна цел е България да напусне ЕС и НАТО и да се присъедини към руската икономическа и политическа орбита сега ще получи златен шанс да има ръководна роля в работата на следващото правителство. 

Приятели в Европа

В края на 2014 г. Красимир Каракачанов присъства на XV конгрес на Националния фронт на Марин льо Пен във Франция. Там лидерът на ВМРО определи антиевропейската и доказано финансирана от руски банки партия на Льо Пен за “типично патриотично движение”.

„Те нe са крайнодесни, както ги обвиняват. Може би в самото начало, преди 40 години, така тръгва старият Льо Пен, от крайнодясна партия. Един от плакатите, които имаха, беше следният: „Нито наляво, нито надясно, за Франция!“. Типично патриотично движение. Един патриотичен център, да го кажем”, обяснява пред „Клуб Z“ той защо е присъствал на срещата. “Старият Льо Пен” създава Националния фронт като антисемитско движение – за Каракачанов само тогава партията е била “крайнодясна”.

На конгреса, както може човек да отгатне, присъстват цяла палитра от антиевропейски популисти и, разбира се, руски държавници. Сред тях е зам.-председателят на руската Дума Андрей Исаев, зам.-председателят на комисията по външни работи на Съвета на федерацията Андрей Климов; лидерът на нидерландските ксенофоби и евроскептици Герт Вилдерс и техните аналози от Австрия, Италия, Белгия и др. Очевидно сред тях бе и българският им аналог и това не беше “лудият Волен”, който също подкрепя всички тези движения и се е срещал с Льо Пен, а Красимир Карачанов, или агент Иван от ДС.

Европейски ценности

По повод атентатите в Париж новите патриотични формации също имат изумителни позиции. Според Волен Сидеров атентатите от ноември 2015 г. във френската столица са “манипулация”. “Светът рони сълзи по съчинена мелодрама, в която не знаем фактологията. Искат да повярваме на един скалъпен разказ и неподкрепен от нито един кадър”, заяви потенциалният мандатоносител и уточни, че кръвта по френските улици навярно е била от “клошар, който е препил и след това внезапно му е прилошало”.

За френските покушения се е изказвал и Валери Симеонов, който след атентата срещу френското сатирично издание „Шарли Ебдо“ от началото на 2015 г. заяви: “Аз не съм Шарли. Не мога да се отъждествявам с издание, което е фалирало три пъти”, и каза, че никой не може да се “гаври с вашите близки” и е трябвало на карикатуристите да им бъде наложена “регулация”, а те самите да имат “автоцензура” по отношение на своите карикатури. Припомняме, че тези думи се правят на фона на 12 убити в редакцията на френското хумористично издание.

Ето как без никаква демократична легитимност България може да се окаже с правителство, заченато с основните усилия и заслуга на тези, които искат напускането на страната от ЕС и НАТО, част от тях смятат, че парижките атентати са вина на самите французи, а друга, че те са “съчинена мелодрама”. Те също така са привърженици на крайнодесните и ксенофобски партии в Европа, по-голямата част от тях смятат Крим за руски и искат икономическо и политическо сближаване на България с Русия за сметка на отдалечаването й от ценностното й семейство – ЕС. А един от тях би премахнал “центъра и базите” на НАТО от страната и директно би ни вкарал в Евразийския икономически съюз под ботуша на Москва и Путин.

Отговорност за тази катастрофална смяна на курса на външната ни политика обаче няма да носят само хората, които са изпълнявали и изпълняват тази спорна адженда. Отговорността ще е и на тези, които го направят възможно.

SHARE