SHARE

От Илиян Василев

От проучването на „Тренд“ излиза, че постоянното появяване на Джамбазки по тв по повод и без дават резултат. Консолидира вотът на Патриотите като единствен кандидат.
57% още не са решили??! Тоест оттук до 26 май резултатите могат да бъдат сериозно променени от текущото състояние.

ГЕРБ намалява въпреки „присъединяването“ на СДС и други малки десни партии.

„Демократична България“ не успява да реализира потенциала си.

Като оставим настрана, че социологията у нас е обслужваща, остават истинските въпроси защо това, което губи ГЕРБ, не отива при „Демократична България“?

Защото вместо реалните теми на евроизборите се занимаваме с класическо общо и по-специфично дясно дребнотемие.
Нека помогна – големите теми са: надигането на национализма и ксенофобията, противодейстие на хибридните войни – вижте постоянните кризи, които Русия провокира и усилва, насилието над жените – няма кой да защити либералните ценности – либерализмът бил в отстъпление и няма кой да го защити, включително свободата на медиите, посягат на интернета (и това и изглежда е соросоидна ценност). Тя и демокрацията е в отстъпление, тоталните хибридни войни – Цацаровото или отсъстващо правосъдие – избираме европейски прокурор, а там сме против Кьовеши (и тези с големите проценти са против), мазохистични политики срещу климатични промени (тук ДБ изглежда отсъства) – никой не говори за цената на тези политики, които ще плащаме през тока.

Хора, задава се буря, а вие мълчите. От капитала на БЕХ вече изчезнаха няколко милиарда заради тези климатични политики, защото през изяждането на капитала се задържат цените, но това до две години приключва. Оставете счетоводните номера, с които се показва, че БЕХ има активи над 14 милиарда лева. Това са глупости – защото финансовите резултати убиват перспективата за приходи, увеличават разходите и дълговете. Трябва да се противопоставим на този едностранен тип климатичните политики, ако не искаме да стане Армагедон и да консумираме средостатистическа брюкселска мешана салата. Но тъй като все пак се налага преструктуриране на енергетиката, ни трябва алтернативни политики, това число и на равнище ЕС, защото те не отчитат различните равнище в благосъстоянието, не отчитат убийствения им ефект върху жизнения стандарт. Те са направени по джоба на германеца, но не и по този на българина. Същите тези Франция и Германия приемат Китай и Индия да не носят тежестта им, а нас трябва да ни постригват под общ знаменател.

Изобщо много от живота ни се определя на ЕС равнище – като почнете от селското стопанство до външната политика. Свикнахме да бъдем консуматори и след това се сърдим, че не отчитат нашите интереси. Националистическото репчене на националистите не е политика, няма съдържание и ще ни вкара в групата на ретроградните сили.

Основното послание на „Демократична България“ – всички партии в парламента на България са на Решетников са за статуквото – а те не могат да бъдат гаранти на европеизма. ГЕРБ гласуват против Кьовеши, гласуват против промените в Газовата директива в подкрепа на „Газпром“, утре ще гласуат за премахване на санкциите срещу Русия, изобщо НИКОЯ от сегашните партии не може да гарантира необратимостта на европейския избор. Нито ГЕРБ, нито ДПС, нито БСП, нито Патриоти. Затова е жизнен важно, когато се избира, да се преценява само и единствено въз основа на гаранциите, които получаваме, че тези хора няма да ни пришият към ретроградните сили в ЕП или пряко – като БСП и Патриотите, или непряко като ДПС (Пеевските медии) и ГЕРБ – („Белене“, „Газпром“ и съдебната система) и всички от изборените като генератори и защитници на корупцията.

Препубликувано от Фейсбук. Заглавието е на редакцията на „Терминал 3“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.