SHARE

Началникът на НСО Ангел Антонов е известен с близките си отношения със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, с бившия председател на БСП Михаил Миков и ръководилия за един ден ДАНС Делян Пеевски.

В периода 22 – 27 ноември 2015 г. тогавашният премиер Бойко Борисов е на посещение в Шанхай, Суджоу и Пекин за участие в четвъртата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа.

В състава на правителствената делегация според съобщението на пресцентъра на Министерския съвет са включени вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на финансите Владислав Гopaнов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на икономиката Божидар Лукарски.

В състава на делегацията пътуват и служители от HCO, лична охрана на премиера Борисов. Пътува и Теодор Желев, началник-сектор „Лична охрана“ на министър-председателя. Желев има поставена за изпълнение специална задача от началника на НСО Ангел Антонов.

Според злите езици в HCO на един от редовните седмични обеди с тогавашния министър на финансите – Владислав Горанов, които Антонов организира в сградата на службата, е забелязал на ръката на сътрапезника си скъп и модерен часовник – Apple Watch Sport. Задачата на Желев е да закупи за началника на службата си подобен часовник в Китай, където на по-ниски цени могат да бъдат намерени последните модели на водещи в бранша компании.

Желев се справя блестящо с поставената задача. Закупен е с фактура часовник Apple Watch Sport на стойност 1005,53 лева. Фактурата е осребрена от финансовата служба на НСО. Часовникът е зачислен по документи в склад “Оперативно-технически” на HCO, но само по документи. Материалноотговорното лице на склада никога не го е виждало. За него отговорност носи секретарката на Ангел Антонов, която се е подписала за получаването му.

За закупения с държавни пари часовник знаят всички служители на НСО, които коментират помежду си и други подобни случаи на “държавническото” управление от Антонов на поверения му бюджет на службата.

Каква е съдбата на часовника към момента не е ясно. Или Антонов е направил скъп подарък на някого, за когото е преценил, че е важен за него, или го НОСИ лично от време на време.

Антонов организира ежеседмични обеди на фигури в ГЕРБ като Владислав Горанов, на когото сигурно се дължи и благосклонното отношение на Министерството на финансите към ежегодното увеличение на бюджета на НСО. Антонов не пропуска да поздрави лично ръководството на ГЕРБ с постигнатата победа на предсрочните парламентарни избори в централата на партията вчера вечер.

Тези отношения със сигурност дават спокойствие на Антонов да купува часовници с държавни пари. Колко още други такива покупки са направени – никой не знае. И едва ли ще разбере, защото разходването на годишния бюджет на НСО е скрито зад паравана на класифицираната информация. Но както и да е! Парите на данъкоплатците нямат свършване! Какво е за тях един часовник!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.