SHARE

Квадратчето от бюлетината „Не подкрепям никого“ е на път да задвижи неподозирани процеси.

Говорителят на ЦИК разясни, че гласовете „Не подкрепям никого“ ще са действителни, но няма да са част от изчисленията за крайния резултат. Разпространиха се и мнения, че ще играем за системата, ако гласуваме с това квадратче. Бях истински провокирана от тези изказвания, поради което лично извърших проверка как точно стоят нещата.

Отделянето на действителните гласове е въведено с изменение на Методика-приложение към Изборния кодекс. Не се опитвайте да разберете кой и с какви мотиви го е предложил. Нито ще намерите законопроект с предложение за такова изменение, нито мотиви към него. Ама Законът за нормативните актове изисквал такива? Изисква, но няма! Въпреки това изменението е прието, влязло в сила и към момента е действащо.

Отделно от това конституцията казва, че за президент е избран кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели. Долавяте противоречието, нали? Конституцията изисква в изчисленията да бъдат включени всички действителни гласове, а Методиката към Изборния кодекс изключва част от тях.

Щом текстовете си противоречат, какво следва? Прилагаме конституцията, защото в нея се казва, че тя е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат, както и че разпоредбите й имат непосредствено действие. Изглежда простичко, защото ЦИК може да приложи непосредствено конституцията.

ЦИК обаче чрез говорителя си продължава да настоява, че ще прилага методиката.

Какво ще стане, ако наистина я приложи въпреки очевидното й противоречие с върховния закон? Изчисленията ще са неправилни поради приложена незаконосъобразна методика. И не само това, крайният акт на ЦИК ще бъде опорочен и ще подлежи на оспорване.

Ще кажете, че това не е скандал, това е казус. И щяхте да сте прави, ако не влезем да видим какво има на втори план, а може и на трети?

Защото изглежда като законодателят да си е заложил мина, която ще задейства чрез оспорване на резултата, в случай че не му харесва. Да, може да оспори крайното решение на ЦИК точно поради изчисления, извършени по неправомерната методика, която сам е въвел в Изборния кодекс в пряко противоречие с конституцията.

Очевидно ще е все едно кое квадратче сте си избрали. Както и да гласувате, изчисленията ще направят общия резултат незаконосъобразен. Няма да прецакате системата.

По-същественото обаче е друго. Всъщност с това малко текстче в Изборния кодекс законодателят е опитал да стори нещо грандиозно, което не си спомням в последния четвърт век някой дори да си е помислил да стори. Опитал е да лиши бъдещите ни гласове от представителност.

Знаете ли защо конституцията казва, че ВСИЧКИ действителни гласове участват в броенето? Защото от всеки един от нашите гласове се формира представителността на властта. Властта трябва да произтича от народа. Тя ще загуби от своята легитимност, ако се загуби дори един действителен глас.

И какво тогава прави законодателят, освобождавайки се от част от гласовете на българските граждани? Властта се опитва да се еманципира от суверена. Ако досега си мислехте, че вие формирате системата и предоставяте властта, повече не се залъгвайте. Защото чрез малки законодателни хватки вие се оказвате все по-далеч от нея.

Знаете ли как най-лесно ще проверите дали работят принципите на демокрацията в едно общество? Вижте дали системата ще може да работи без вас! Точно така, на територията може, при това перфектно.

Какъв е изходът? Единственият ни изход е да сложим всичко на мястото му. Обръщам внимание: НИЕ да сложим всичко на мястото му. Започваме с реализиране на правото си да избираме (не бива да допускаме властимащите да постигнат целта си, като се откажем от този фундамент на демокрацията). Гласуваме и избираме разумно! Не с отвращение, не на принципа на по-малкото зло, не напук. Разумно! Продължаваме с настояване институциите да спазват закона, като в конкретния случай изискваме от ЦИК да приложи непосредствено върховния закон вместо незаконосъобразната методика. Държим нещата под контрол и упражняваме натиск, като не се отказваме. И така, докато системата не заработи за нас.

* Заглавието е на редакцията