SHARE

Кръстен съм по нощите в една малка църква в село Буйновци, Еленско, където баба ми ме е носила тайно, защото в началото на 70-те все още е било преследвано спазването на православните ритуали. Доколкото си спомням от разказите й, е била с прабаба ми, двете заедно са ме носили няколко километра до това село, за да не ги видят познати, и да ги докладват! В църквата е било студено, топили са ме в студена вода и съм се разболял след кръщенето. Не знам, дали прабаба ми изобщо е влязла тогава в църквата, защото тя спазваше старият обряд и дати, отпреди идването на комунистите на власт и никога не ходеше на църква, а се молеше се пред иконостаса си в къщи, даже с баба ми посрещаха Коледа на различни дати, но пък си ходеха на гости … Започвам с толкава лична история, за да обясня връзката си с Българската православна църква, която връзка съм получил още с раждането си, защото аз съм роден само на няколкостотин метра от родният дом на Иларион Макариополски в Елена, човекът причинил Българският Великден и всички последвали го събития в българската история! Определено не мога да твърдя, че съм ревностен християнин, само защото ходя няколко пъти годишно на църква, а още по-малко се чувствам православен, защото православието свързвам преди всичко с история на изкуството и разбира се името си, което празнувам всяка година, ходейки в най-близката църква Света Петка (или Параскева), за да запаля няколко свещи за живи и починали близки …

Този увод е много важен, за историята, която ме потресе и искам да разкажа. Тя се случи вчера на обяд в църква, по-точно в катедралния храм „св. Александър Невски“, който вече е патриаршески храм, а под него се намира музеят за православни икони Криптата, част от Националната галерия … В този храм днес трябваше да влязат и да се поклонят така наречените „Нощни вълци”, руски рокерски клуб, който по необясними за мен причини се асоциира с православието и славянството. Този клуб от години организира проруски провокации в страните от Централна и Източна Европа и навсякъде се организират протести срещу него, а някои държави дори отказват достъп на мотористите на територията си, но не и България, която явно прие предизвикателството и им позволи да обикалят страната и да проведат планираните си мероприятия.

Както навсякъде, и в България се организираха протести срещу присъствието и акциите им, но за разлика от много страни в България имаше големи групи поддръжници, които се противопоставяха от своя страна на протестиращите. Това разбира се гарантираше сблъсъци, каквито станаха още в Бургас, първият български град по пътя на рокерите и при които имаше арестувани и и хора с телесни повреди.

Защо хора, които наричат себе си „Нощни вълци” искат да отидат в катедралата „св. Александър Невски“ могат да обяснят само те, както и българските власти, които са им позволили тази акция, но от позицията си на художник мога смело да си позволя да коментирам символиката, която носят и използват те.

Кои са нощните вълци, каква е идеологията им и защо са финансирани от Путин може би най-добре е описал британският журналист от украински произход Питър Померанцев в текста си „Форми на делириум” (оригиналният текст на английски).

Ще използвам само един цитат на идеолога на нощните вълци Алексей Вайц: „Обичайте изкуството в себе си, а не себе си в изкуството“. Това е разликата между Запада и Русия. Вие сте империалисти, вие мислите, че цялото изкуство ви принадлежи, а за нас мислите, че сме [това] изкуство. Ние даваме, вие вземате. Ето защо ние можем да имаме както Сталин, така и Бог. Ние можем да поберем всичко в себе си – украинци, грузинци и германци, естонци и латвийци. Западът изличава малките народи; в Русия, обратно, те процъфтяват. Вие искате всички да са като вас. Западът открай време ни изпраща своите разпространители на корупция. Заговорът на лихварите. Ако един руснак бъде подготвен в западна компания, той започва да мисли другояче: егоизмът е в самата основа на западната рационалност. Това не е нашият начин [на живот]. Вие ни изпращате консумеристката си култура. Но за мен Вашингтон и Лондон не са големите шефове. Тях ги командва Сатаната. Ето защо искате да бомбардирате Сирия [sic! – Бел. пр.], родината на светостта. Дяволът иска да превземе пътя към Дамаск, но Путин го защитава. Човек трябва да се научи да разпознава свещената война зад всяко нещо. Демокрацията е провалена кауза. Да се разцепва „ляво“ от „дясно“ означава да се разделя. В царството на Бога има само долу и горе. Всичко е едно. Което е и причината, поради която руската душа е свята. Тя може да обедини всичко. Като икона. Сталин и Бог. Като всичко, което виждаш тук при Нощните вълци – ние събираме тези парчета от счупени машини и ги свързваме в ново цяло.”

Изображението на вълк на фона на пълна луна, какъвто е символа на клуба, поне в Източна Европа се свързва с мита за върколака, или на човека който се превръща във вълк и вампир. Това не е само славянски мит, защото самото име βρυκόλακας (вриколакас) е от гръцки произход и означава вампир. Този мит е силно застъпен в цялата румънска и трансилванска легенда за Дракула. Може би някой ще успее все пак да ме убеди във връзката на подобна символика със славянството, но никой не може да ме убеди, че тя е свързана с православното християнство и традициите му!

Напротив, тя е антихристиянска и антиправославна по самата си същност, защото е свързана със сатанистки ритуали, отречени напълно от православната църква! Това е една от основните причини да отида и да видя с очите си в храма, как някакви рокери в кожени дрехи, които са извели визуалният си символ от мита за върколака (човека-вълк), ще демонстрират религиозни чувства в православния храм.

nightwolves

Изображения на славянски върколаци, използвани в марки и графични знаци

Но явно този микс на западна поп-култура, комунистическа идеология, национализъм и православна символика, както и много други, работи успешно, щом намира все повече поддръжници в Русия, включително на най-високо държавно ниво. Основават се местни клубове на Нощните вълци в цяла Източна Европа, а при преминаването им през България получиха пълна свобода да организират планираните си инициативи.

wolves-nevskiТези върколаци бяха посрещнати от православни свещеници пред южния вход на църквата на фона на миш-маш от визуални символи, които включваха националните знамена на България и Русия, станалата популярна през последните години „Георгиевска лента”, червени знамена със звезди и сърпове и чукове и други… За моя изненада цялата тази сцена беше озвучена с … химна на Съветският съюз!

За рокерите беше организирано посрещане с хляб и сол и девойки в носии. Тази сцена своеобразно пресъздаваше посрещането, описано от Иван Вазов в стихотворението му „Здраствуйте братушки”, традиционно използвана от комунистическата пропаганда при посрещането на съветските другари при всеки повод за демонстриране на българо-съветската дружба.

Това се случи в самия център на София, между Народното събрание и храм-паметника Александър Невски и провеждането му беше охранявано от полицейски кордони.

Тези хора, тези върколаци обаче не можаха да влязат в храма, защото малка група граждани беше влязла преди тях вътре, с намерението да не ги допусне, и се случи така, че и аз бях един от тези граждани. Докато очаквахме да нахлуят рокерите-върколаци обаче в храма нахлуха въоръжени униформени и цивилни полицаи, която започнаха грубо да избутват хората!

Не извън храма, а вътре в него! И за да няма никакво съмнение в написаното от мен, прилагам видео, на което се вижда как аз самият два пъти съм изблъскан от полицаи!

Малко след това в храма влезе отец Антоний от настоятелството на храма, помоли всички да пазят тишина и полицаите напуснаха храма, а двадесетина човека останаха, докато театърът с посрещането на нощните вълци не приключи …

Този път върколаците-рокери не влязоха в храма, но дали следващия път ще има кой и какво да ги спре, ако цялата държава е на тяхна страна? Защото общото между холивудските филми и славянските митове за върколаци е, че ако те не бъдат спирани и убивани навреме, заразяват с ухапването си все повече хора, докато превърнат всички във вълци, вампири, зомбита или каквото друго е хрумнало на сценариста.

Защо пиша всичко това? Защото бих искал да попитам, кой нареди на български полицаи да нахлуват въоръжени в български православен храм, и да блъскат граждани в него? И ако на някого му хрумне да твърди, че аз съм бил там за да търся сблъсък и провокации, ще го помоля отново да прочете началото на написаното от мен, защото две от петте свещи, които запалих днес в катедралата Александър Невски бяха за душите на моите обични баба и прабаба, които са ме носили тайно по нощите, за да ме кръстят на няколкомесечна възраст в православната християнска вяра! За да може душата ми завинаги да бъде защитена от Сатаната и неговите върколаци, независимо дали са на мотори или не!