SHARE

Много неща за върховенството на правото и какво означава да живееш в държава със силни институции могат да ни се изяснят, ако направим сравнение между това, което виждаме в САЩ и България.

В последните дни отново под прожекторите застана родната Специализирана прокуратура, която заедно с КПКОНПИ извърши зрелищен арест на районен кмет, сложиха ѝ белезници на улицата, докато камерите на медиите заснемат акцията от всеки ъгъл, а след това я оковаха в районното с часове… защото броели парите.

В САЩ също се води зрелищно разследване, следено от целия свят. Там специалният прокурор Робърт Мълър разследва американския президент и неговата свита, която заема върховете на властта – у нас Специализираната прокуратура се занимава с районния кмет на „Младост“, но може би ще кажете „малки стъпки“. Да видим обаче отношението.

Миналата седмица бяха обискирани офисът и жилищата на личния адвокат на американския президент Майкъл Коен.

Навярно си мислите, че акцията е протекла с белезници, бойни викове „ФБР“, а разследващите са чакали да дойдат камерите, за да поснимат поваления от полицаите адвокат, а прокурорите са му крещели „Ти си абсолютен престъпник!“.

Не. ФБР са отишли при адвоката и са го уведомили, че след одобрение от съдия имат заповед да обискират тези и тези имоти. Влизат в тях и очакват сътрудничество от всички, за да намерят търсените от тях материали.

След това Майкъл Коен е уведомен, че срещу него нюйоркската прокуратура води разследване за финансови престъпления и банкови измами, а част от обиска е по сигнал от специалния прокурор Робърт Мълър.

Не съм радостен, че жилищата и офисът ми бяха обискирани, но ще ви кажа, че агентите на ФБР, които извършиха обиска, бяха изключително професионални, любезни и уважителни и им благодарих накрая„, казва Коен пред CNN.

И има причина да е толкова любезен – финансовите измами, за които го разследват, може да доведат до това да стои над 10 години в затвора. Коен освен това е записвал телефонните си разговори, в които може да е обсъждал престъпления (особено такива, свързани с Русия, които могат да интересуват Робърт Мълър). И така Коен може в един момент да реши да си сътрудничи с „любезните“ агенти на ФБР, наместо да лежи десетилетия в затвора.

Ако се върнем на родната картинка, тук след гръмкия арест ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев каза, че Десислава Иванчева и заместничката ѝ  „светнаха като коледна елха“.

Подобни думи не може да чуете от никого в разследването в САЩ. Нещо повече – ако приемем, че обвиненията срещу Иванчева са основателни, а не просто „бухалка“ – то със сигурност разследващите се интересуват повече от това кой й е дал подкупа и каква е целта на корупционната афера.

Наместо това единственото, което ще предизвикат след шумната акция, е дело от страна на Иванчева в Страсбург, което ще завърши с това данъкоплатците да плащаме за техните действия.

Така по-малко от една година откакто Робърт Мълър пое мащабното и стигащо до върховете на САЩ разследване, имаме над 20 обвинения, няколко души признали се за виновни и сътрудничещи си с властите, сред които зам.-мениджърът на кампанията на Тръмп и съветникът по национална сигурност, а  примката все повече се затяга около президента и най-близките му.

Междувременно мениджърът на кампанията на Тръмп Пол Манафорт го чакат над 20 години затвор, ако бъде признат за виновен по дело, в което е разкрита схема за пране на пари, простираща се от Украйна до САЩ.

В България четири години чакахме специализираната прокуратура да направи нещо за КТБ и делото още не може да започне заради неуредици в обвинителния акт.

Та това е разликата. Правото не се нуждае от шумни акции, обиди и унижения. Напротив, когато в една страна институциите работят, няма нужда от зрелища, за да се отчита дейност. Престъпниците не се притесняват, че ще им сложат драматично пред камерите белезници, те се страхуват, че ще посрещнат цялата строгост на закона.

 

SHARE