SHARE

Украинските хакери от “Кибер хунта” са хакнали мейлите на “сивия кардинал” на Путин – Владислав Сурков.

Владислав Сурков е вицепремиер на Руската федерация, смятан за идеолог на путинизма и сред най-приближените на руския президент души. От изтеклите документи виждаме как фукнционира пропагандната машина на Кремъл и как Русия спонсорира сепаратистки движения и дестабилизира украинското правителство.

Писмо от “мирните жители на Донбас”

На 25 август 2014 г. Сурков получава имейл през правителствения служител, който първоначално е пратен от главния редактор на сп. “Руский репортер”. Писмото е уж от “мирните жители на Донбас”, които са възмутени от военните действия на украинското правителство, но е изпратено на руския вицепремиер да види предварително корекциите в писмото.

1xofz2ceyuzieq1jj4gb85g
Отляво е версията, получена от Сурков, а отдясно „спонтанното писмо“ на обществениците от Донбас, разпространено в руските медии.

Няколко дни по-късно писмото с дребни корекции се появява в списанието и след това историята се разпространява по множеството пропагандни канали, включително и Russia Today.

1ffiyaqrz0ddf915vase6ra“Независимата” република Донецк

На 16 юни 2014 г. друго писмо стига до Сурков, на което той е единствен получател. В писмото е прикачен дълъг списък с разходите на донецкото правителство за нов вестник, пресцентър и министерство на информацията.

1hgkc4acbodf4zl47ll67-aПисмото е изпратено от Денис Пушилин, самопровъзгласилия се лидер на Донецката народна република, която се опитва да се отдели от Украйна след свалянето на украинския президент Янукович от власт. В писмото е разбита “сметката” за създаването на медии, пропагандно министерство на новата народна република.

1gqaxlztsmay6lpxfezuqfgДалеч по интересен от самите сметки е фактът, че сепаратиското движение на Донецк, което уж се бори за независимост, си изпраща отчета на “сивия кардинал” на Кремъл.

Олигарсите в действие

Друго писмо е още по-показателно, че Русия упражнява директен контрол над донецкото правителство. На 13 май 2014 г., месец след като Донецк обявява своята “независимост” от Киев, Сурков получава писмо от руския олигарх Константин Малофеев. В него се съдържа списък на “кандидатите за кабинета на Донецката република”, като за повечето Малофеев гарантира, че са “проверени” и имат неговата “особена препоръка”. Той също така пише, че Александър Захарченко може да бъде обсъден за министър-председател и кои са личностите с  “реални силови ресурси”.

1dowunie-wamxpkf9cm6xkg

1ionm-m15r1rf1f_lz9ka1wТри дни след като писмото е изпратено на Сурков, на 16 май 2014 г. е обявено и правителството на Донецката република със същите “кандидати” от писмото, а обсъжданият Захарченко бива “избран от донецкия народ” за премиер.

Интересен факт е, че кадрувалият олигарх Константин Малофеев година по-късно дава интервю за българския вестник “Капитал”, в което заявява, че има “интерес към инвестиции в България, бих строил АЕЦ „Белене“ и „Южен поток”, както и “помага за развитието на ТВ7”, след като медията бе поета от депутата от БСП Николай Малинов.

Предстои да видим какви други разкрития ще има от изтеклите мейли на вицепремиера Владислав Сурков. До момента достоверността на теча се потвърждава от снимки на паспортите на семейството на Сурков, както и покани, които Сурков е получил за реално проведени събития.

SHARE