SHARE

Появи се втора част на изтеклите имейли на “сивия кардинал” на Путин – Владислав Сурков. Миналата седмица украинските хакери от “Киберхунта” пуснаха теч с имейлите на вицепремиера на Русия, смятан за идеолог на путинизма Сурков. Оттам разбрахме как действа руската пропагандна машина и как Кремъл спонсорира сепаратистките движения в Украйна и си назначава министри и премиери в Донецк.

Във втората част присъстват нови техники за пропаганда и дестабилизацията в Украйна, кадруване на премиери в Луганската народна република и един интересен план за деление на Украйна.

На какво се дели Украйна?

Денис Пушилин е самопровъзгласилият се лидер на Донецката народна република, която иска да се отдели от Украйна. От първата част стана ясно, че той праща финансовите си отчети за медийна пропаганда и министерство на информацията на Сурков. Сега разбираме и че той има блянове как трябва да бъде поделена Украйна – Новорусия, Малорусия и Галиция. Двете “Русии” са част от руската пропаганда, която твърди, че това са изконни руски територии, защото са били част от Руската империя – към тях влиза и Киев. Очевидно жителите на “Галиция” може и да се избавят от прегръдката на Големия брат.

12-2Хакерите твърдят, че са открили и списъци с депутатите в украинската Върховна рада, които участват в проекти за федерализирането на Украйна и за промени в украинската конституция, но уточняват, че тези документи “трябва да бъдат разглеждани самостоятелно”.

Когато пропагандата не мине, започват оправданията

Депутатът от руската Дума Михаил Маркелов изпраща няколко писма до Сурков. На 29 април 2015 г. той му изпраща предложения за това какви акции трябва да се приведат във втория по-големина град в Украйна – Харков. От тях разбираме как болшинството харковчани не одобряват политиката на украинската столица Киев и трябва да се създаде “гражданска инициатива”, която да дестабилизира украинските власти. В други писма Маркелов говори за конкретни акции като флашмоб от 30-50 души, които да крещят “Порошенко оставка” и “Порошенко хуйло” (обратно на украинския слоган ”Путин хуйло”, който доби популярност, след като Путин анексира Крим).

08Всичко добре, но след месец и нещо на 4 юни идва ново писмо “Проблеми и настроения” , в което разбираме, че организираното тайно от Кремъл движение “Харков вставай!” било неактуално. Всяването на страх, че ултранационалистите от “Десен сектор” в Украйна “планират кървава провокация” също не довели до нужната реакция.

10За малките зелени човечета.

Много журналистически разследвания, сравнения на екипировка и въоръжения показаха, че “малките зелени човечета”, които спонтанно се надигнаха и въоръжиха до зъби в Украйна след свалянето на проруския президент Виктор Янукович, всъщност са руски войници.

Подобно доказателство се съдържа и в имейлите до Сурков. На 29 януари на него му изпращат план-чернова за това, което впоследствие ще бъде Второто минско споразумение, подписано на 11 февруари 2015 г. В черновата Русия предлага да изтегли от Украйна огнеметите ТОС-1 – които са произвеждани единствено и само в Русия и не са били продавани на Украйна. Огнеметите отпадат от официалното споразумение очевидно защото Русия не иска да си признае, че трябва да изтегли нещо, което няма как да се е озовало в Украйна без навлизане на руската армия.

06“Независимата” република Луганск 

От миналата част стана ясно как Кремъл и руският олигарх Константин Малофеев, който има медийни и бизнес интереси в България, кукловодят избирането на кабинета и премиера на Донецката народна република.

От втората част виждаме, че същото се случва и в другата сепаратиска област в Украйна – Луганск. На 15 декември до кабинета на Сурков е изпратен “списък с предложения за замяна на ръководителите на министерствата на Луганската народна република”. Виждаме как в писмото са предложени три имена, които да заменят премиера Генадий Ципкалов.

07-2

Единадесет дни след като писмото е изпратено до Сурков на 26 декември Ципкалов подава остава и едно от предложените три имена – Сергей Козлов – го заменя. В писмото с кандидатурите са приложени и резюмета на всеки един кандидат за министър и вицепремиер.

От други имейли става ясно, че Кремъл е започнал да контролира пазара на горива в Донецк и доставките до Донецк са кредитирани от Руската национална търговска банка, която е под санкциите на ЕС и САЩ. Има и имейли за това как посредник урежда среща на Суркин с руския писател Захар Прилепин, който готви новата си книга за конфликта в Украйна “Всичко, което трябва да се разреши”.

Достоверността на имейлите отново се потвърждава от покани, които Сурков е получил за реално проведени събития, а в миналата част бяха публикувани и снимки от паспортите на  семейството на Сурков. От хакерските организации уточняват, че всички имейли са от входящата поща на кабинета на Сурков и навярно той ползва друг личен имейл, тъй като кореспонденцията е изцяло работна.

SHARE