SHARE
Приказките са вълшебни, грабват те и те завличат в приключения, развиват въображението и те карат да осъзнаеш кой си и за какво искаш да се бориш.

За това е важно малките деца да имат досег до вълшебните светове, а невинаги родителите им могат или имат достатъчно време да ги пренесат там.

И тези проблеми намират прекрасни решения като инициативата “Приказки в Софарма”, която събра над 120 деца и родители, за да чуят истории от любими приказки на 1 април в Sopharma Towers (часове преди Деня на детската книга). На нея децата се срещнаха с автора на детски книжки Радостина Николова, илюстратора и автор Мая Бочева и актьорите Ивайло Захариев, Йоанна Темелкова и Симона Халачева.

Друго е, когато театърът стане част от магията на словото и приказките бъдат четени с увлекателния глас на Йоанна Темелкова, която понесе малчуганите през историята на “Красавицата и звяра”. Или Ивайло Захариев и неговия син, които заведоха най-малките до света на костенурката Франклин. А Симона Халачева, която децата разпознаха от детските спектакли в Театър “София”, ги преведе през приключенията на “Роня, дъщерята на разбойника”. Театър “София” също се включи активно като партньор на инициативата и подари на всеки малчуган и негов близък безплатен билет за някое от цветните си вълшебни детски представления.

Приказки в Софарма: Йоанна Темелкова чете "Красавицата и звяра"

Публикувахте от Аз чета – AzCheta.com в 1 април 2017 г.

Кулите на „Софарма“ наистина се превърнаха в магическо място, в което най-голямата сила бяха усмивките на децата, а те не слизаха от лицата им в деня на шегата.

Подобни инициативи са от голямо значение за децата, защото им показват книгите по забавен и интересен начин, а не чрез задължителната литература в училище. “Именно чрез живия контакт и въздействието на словото инициативата се стреми да насърчи любовта на малките към богатството на литературата, да привлече вниманието на родителите към възпитателната сила на книгите и да приобщи семействата към обществената кауза на изкуството.”, обясниха причината да подемат тази инициатива организаторите от „Софарма“.

Освен да се пренесат през любимите истории от пъстрите страници, децата имаха възможност и да творят в двете специални ателиета – “Великденска работилничка с мотове”, организирана от авторката на книгата “Моите красиви рога” и поредицата „Приключенията на мотовете“, и “Направи си книжка с “Туй-онуй”, водено от авторката и илюстратор на книжките “Туй-онуй”.

Героите от приказните страници предадоха на малките читатели нови емоции и житейски уроци чрез своите преживявания. “Ние сме отговорни за развитието на най-малките. Първа крачка към това е любовта към книгите, които срещат децата с различни приказни герои в множество ситуации и от всяка една те могат да получат своя малък урок”, споделиха от „Софарма“.

В отделен кът гостите разгледаха ръчно изработени сувенири и книги на двете млади авторки. Имаха възможност да си закупят от тях, а събраните средства са дарени за инициативата “Село назаем“ на читалище „Съзнание – 1927, с. Долни Вадин, Монтана, съвместно с фондация BCAUSE.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.