Как точно Тръмп не е плащал данъци

SHARE

ДЪЛГО УКРИВАНИ ДОКУМЕНТИ ПОКАЗВАТ ХРОНИЧНИТЕ ЗАГУБИ НА ТРЪМП И ГОДИНИ НА ЗАОБИКАЛЯНЕ НА ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ

От Ръс Бютнер, Сюзан Крейг и Майк Макинтайър, The New York Times

„Ню Йорк Таймс“ получи данъчната информация на Доналд Тръмп за повече от две десетилетия назад, разкриваща затруднения с обременени с дългове имоти, огромни отписвания на загуби или имущество с нулева стойност, одиторски битки и стотици милиони дългове с настъпващ падеж.

С този текст авторите се нареждат сред сериозните претенденти за наградата „Пулицър“. Бютнер и Крейг са вече носители на тази награда отново за детайлно разследване за това как Тръмп е получил всъщност от баща си своито стотици милиони, без да плати данък наследство (бел. ред.).

Доналд Дж. Тръмп плаща 750 долара федерален подоходен данък в годината, в която спечели президентството. През първата си година в Белия дом той плаща още 750 долара.

Президентът на САЩ не е плащал никакви данъци върху доходите през 10 от предходните 15 години – най-вече защото декларира, че е загубил много повече пари, отколкото е направил.

Докато Тръмп води предизборна кампания, която според социологическите проучвания тогава има опасност да загуби, финансите му са под стрес, затруднени от загуби и дължими стотици милиони долари, които той лично е гарантирал. Освен това над него е надвиснала десетилетна ревизионна битка с Националната служба по приходите [Internal Revenue Service или IRS – приходната администрация на САЩ – бел. ред.] относно основателността на възстановяване на данък в размер на 72,9 милиона долара, което той е поискал и получил, след като е обявил огромни загуби. Неблагоприятно решение в това дело може да му струва повече от 100 милиона долара.

Данъчните декларации, които Тръмп отдавна се бори да не оповестява, разказват история, коренно различна от тази, която той продава на американската общественост. Декларираното пред IRS изобразяват бизнесмен, който получава стотици милиони долари годишно, но натрупва хронични загуби, които агресивно използва, за да избегне плащането на данъци. Сега, с нарастващите му финансови предизвикателства, документите показват, че той все повече зависи от това да прави пари от бизнеси, които го поставят в потенциален, а често и в пряк конфликт на интереси с работата му като президент.

„Ню Йорк Таймс“ получи данни за данъчни декларации за повече от две десетилетия на Тръмп и стотиците компании, които съставляват неговата бизнес организация, включително подробна информация от първите две години от неговото управлението. Документите не включват личните му декларации за 2018 или 2019 г. Тази статия предлага преглед на констатациите на „Ню Йорк Таймс“; допълнителни статии ще публикуваме през следващите седмици.

Данъчните му декларации са едни от най-търсените документи, за които и най-често се спекулира от много време насам. По време на почти четири години управление на Тръмп, както и по време на десетилетия, в които неговият екстравагантен начин на живот е пред очите на обществеността – журналисти, прокурори, опозиционни политици и конспиратори с ограничен успех се опитваха да разкрият загадките на финансите му. По своята същност, подадените декларации ще оставят много въпроси без отговор, а много изследователи с неосъществени цели. Данните включват информация, която Тръмп е разкрил на IRS, а не констатациите от независима финансова ревизия. Те съобщават, че Тръмп притежава стотици милиони долари в ценни активи, но не разкриват истинското му богатство. Те също така не разкриват никакви неотчетени преди това връзки с Русия.

В отговор на писмо, обобщаващо констатациите на „Ню Йорк Таймс“, Алън Гартен, адвокат на „Организацията Тръмп“ [основната холдингова структура на бизнесите на президента Тръмп – The Trump Organization – бел.ред.], заяви, че „повечето, ако не и всички факти, изглеждат неточни“ и поиска да получи документите, на които се основават. След като „Ню Йорк Таймс“ отказа да предостави декларациите, за да защити източниците си, Гартен изрази директно отношение само по въпроса за размера на данъците, платени от Тръмп.

През последното десетилетие президентът Тръмп е платил десетки милиони долари личен подоходен данък на федералното правителство, включително плащайки милиони в лични данъци, откакто обяви кандидатурата си през 2015 г.“, написа г-н Гартен в официално изявление.

С термина „лични данъци“, обаче, Гартен опитва да обвърже подоходния данък с други федерални данъци, които Тръмп наистина е плащал – социално осигуряване, здравно осигуряване и данъци на служителите в домакинството си. Гартен също заяви, че част от това, което президентът дължи, е „платено с данъчни кредити“, заблуждаваща характеристика на кредитите, които намаляват размера на данък върху доходите на собственика на бизнес като бонус за различни дейности, като например запазване на исторически и архитектурни забележителности.

Данъчните данни, разгледани от „Ню Йорк Таймс“, предоставят истинска пътна карта от разкрития – от намаляване на облагаемия доход с разходи за адвокат, осъществяващ наказателна защита през имение, използвано като основно семейно жилище, до пълното отчитане на милионите долари, получени от президента на конкурса „Мис Вселена“, проведен през 2013 г. в Москва.

Заедно със свързаните с тях финансови и юридически документи, декларациите предлагат най-подробния поглед досега навътре към бизнес империята на президента. Те разкриват кухия имидж, но също и шарлатанството на самопроизвелия се в милиардер – усъвършенствани чрез звездния завой към „Чиракът“ [телевизионното риалити шоу по тв канала NBC, копродуцирано и водено от президента Тръмп от 2004 г. до 2015 г. – бел. ред.] – което му помага да финишира в Белия дом и което все още циментира лоялността на мнозина от неговите избиратели.

В крайна сметка Тръмп играе по-успешен бизнес магнат, отколкото всъщност е в реалния живот.

„Чиракът“, заедно с лицензионните и промоционни сделки, произтичащи от нарастващата му популярност, носят на Тръмп общо 427,4 милиона долара, показва анализа на „Ню Йорк Таймс“ на намерените декларации. Той инвестира голяма част от тези пари в колекция от бизнеси, най-вече голф игрища, които през годините непрекъснато са поглъщали огромни суми, така както и парите, които той тайно получава от баща си, финансират баснословни и екстравагантни преразходи, довели до банкрута на Тръмп в началото на 90-те години на миналия век.

Всъщност финансовото му състояние в момента, когато обявява кандидатурата си за президент през 2015 г., дава известна правдоподобност на тезата, че дългосрочната цел на кампанията му е поне отчасти гамбит за реанимиране на пазарната реализация на името Тръмп.

Тъй като юридическите и политически битки за достъп до данъчните му декларации се засилват, Тръмп още тогава често се чуди на глас защо някой би искал дори да ги види. „Няма какво да се научим от тях“, казва той пред „Асошиейтед прес“ през 2016 г. Има много по-полезна информация, казва той, в ежегодните финансови оповестявания, изисквани от него като президент, сочени от него като доказателство за това, че владее процъфтяваща и изключително печеливша бизнес вселена.

Всъщност, именно тези публични данни предлагат изкривена картина на финансовото му състояние, тъй като те просто отчитат приходи, а не печалба. През 2018 г. например Тръмп обявява в публичната си декларация, че е направил поне 434,9 милиона долара. Данъчните регистри представят съвсем различен прочит на неговия краен резултат: загуби от 47,4 милиона долара.

Данъчните регистри не са такива, че да оценяват основателността на всеки бизнес разход, за който Тръмп твърди, че намалява неговия облагаем доход. Например, без никакво обяснение в данъчните декларации, общите и административните разходи в голф клуба му в градчето Бедминстър (Bedminster) в щата Ню Джърси са се увеличили пет пъти от 2016 до 2017 г. Тръмп винаги се хвали, че способността да се справя, без да плаща данъци, „ме прави умен“ – негови думи от 2016 г. Но собствените му данъчни декларации подбиват претенциите му за финансов нюх, показвайки, че той чисто и просто налива повече пари в много от бизнесите си, отколкото приходи има от тях.

Картината, която може би се очертава най-ярко в планината от числа и данъчни приложения, изготвени от счетоводителите на Тръмп, е на бизнесмен-президент, който е попаднал в затегнато финансово менгеме.

Повечето от основните предприятия на Тръмп – от неговото съзвездие от голф игрища до хотела му във Вашингтон, който е нещо като магнит за консерваторите в страната – декларират загуби за милиони, ако не и за десетки милиони долари година след година.

Доходите му от „Чиракът“ и от лицензионни сделки постепенно пресъхват и преди няколко години той продава почти всичките си акции, които сега можеха да са му полезни, за да запуши дупки по отношение на имотите си, които изпитват затруднения.

Краят данъчната ревизия се очертава скоро.

А през следващите четири години ще настъпят и падежите на над 300 милиона долара заеми – задължения, за които Тръмп е лично отговорен.

На този фон документите отиват много по-далеч. А то е към разкриването на действителните и потенциални конфликти на интереси, създадени от отказа на г-н Тръмп да се лиши от бизнес интересите си, докато е в Белия дом. Неговите имоти се превърнаха в базари за събиране на пари директно от лобисти, чуждестранни служители и други, търсещи среши, достъп или услуга; декларациите за първи път поставят точни доларови числа за тези транзакции.

В голф-клуб Мар-а-Лаго (Mar-a-Lago) в Палм Бийч, щата Флорида, наводнението от нови членове, започнало през 2015 г., му позволява да прибере допълнително 5 милиона долара годишно. През 2017 г. Евангелистката асоциация на Били Греъм [Billy Graham – популярен американски евангелистки пастор и проповедник, починал през 2018 г. на почти стогодишна възраст – бел. ред.] плаща най-малко 397 602 долара на хотела на президента във Вашингтон, където групата провежда поне едно събитие по време на четиридневната си Световна среща в защита на преследваните християни.

„Ню Йорк Таймс“ също така успя да предприеме най-пълното разследване към днешна дата за доходите на президента от чужбина, като се има предвид, че той осъществява най-силно влияние върху американската дипломация. Когато встъпи в длъжност, Тръмп заяви, че няма да сключва нови сделки с чужбина, докато е президент. Въпреки това през първите две години в Белия дом приходите му от чужбина възлизат на 73 милиона долара. И докато голяма част от тези пари са от неговите голф-клубове в Шотландия и Ирландия, някои идват от лицензионни сделки в страни с авторитарно настроени лидери или с трънлива геополитика – например 3 милиона долара са от Филипините, 2,3 милиона от Индия и 1 милион от Турция.

Тръмп отчита, че на свой ред е плащал данъци върху редица свои задгранични начинания. През 2017 г. приносът на президента от 750 долара федерален данък в САЩ е нищо, в сравнение с 15 598 долара, които той или неговите компании плащат в Панама, 145 400 долара в Индия и 156 824 долара във Филипините.

Плащането на Тръмп в САЩ, след като се вземат предвид загубите му, е приблизително еквивалентно, в долари, некоригирани от инфлацията, на друг размер на президентски данък, разкрит почти половин век преди това. През 1973 г. ежедневникът „Провидънс Джърнъл“ [The Providence Journal – един от най-старите и досега издавани вестници в САЩ, излизащ от 1829 г. в Провидънс, щата Роуд Айлънд – бел. ред.] съобщава, че след благотворителнаta отстъпка заради дарението на президентските си документи президентът Ричард М. Никсън е платил 792,81 долара през 1970 г. при доходи от около 200 000 долара.

Изтичането на информацията за незначителния платен данък от Никсън предизвика шум, който създава прецедент: Оттук нататък президентите и кандидатите за президент ще предоставят данъчните си декларации на разположение на американския народ.

КАРТА НА ИМПЕРИЯТА

Съдържанието на хиляди лични и бизнес данъчни регистри попълва финансови подробности, които са ни били спестени от години

Бих се радвал да го направя“, казва Тръмп през 2014 г., попитан дали ще публикува данъчната си информация, ако се кандидатира за президент. Оттогава той се опитва да си вземе думите назад.

Когато се кандидатира, той казва, че може да направи данъците си публични, ако Хилъри Клинтън направи същото с изтритите имейли от частния си сървър – ехо от подигравките на Тръмп, подклаждащи и измислиците за бившия президент Барак Обама. Тогава Тръмп казва, че може да публикува данъчната си информация, ако президентът Барак Обама покаже свидетелството си за раждане [Тръмп всъщност подклажда измислицата за Обама, че последният не е роден на територията на САЩ, което според американската Конституция е пречка за това да бъде президент – бел. ред.]. Е един от случаите сегашният президент се похвали, че данъчните му декларации са „много големи“ и „красиви“. Но да ги направи публично достояние? „Много е сложно.“ Той често твърди, че не може да го направи, докато е в данъчна ревизия – аргумент, опроверган дори от собствения му шеф на IRS. Когато прокурорите и конгресните разследващи издадоха официални уведомления за представяне на данъчните му декларации, той използва не само частните си адвокати, но и правомощията на Министерството на правосъдието, за да постави прокуратурата и Конгреса в задънена улица и да доведе проблема чак до дело в последната инстанция – Върховния съд на САЩ.

Сложните танци и предизвикателството пред Тръмп само породиха подозрение за това какви тайни може да се крият в данъците му. Има ли финансова причина за респекта му към Русия и нейния президент Владимир Вл. Путин? Дали е приспаднал като бизнес разход плащането на пари на звездата от порнографски филми Сторми Даниелс в дните преди изборите през 2016 г.? Има ли прикрит източник на пари, който да подхранва необузданото придобиване на имоти, започнало в средата на първото десетилетие на нашия век?

„Ню Йорк Таймс“ проучи и анализира данните от хиляди индивидуални и бизнес данъчни декларации от 2000  г. до 2017 г., заедно с допълнителна данъчна информация от други години. Придобитите данни включваха информация за годишните обезщетенията на служители и плащанията в брой между президента и неговите бизнеси, както и информация за текущите федерални ревизии на данъците му. Тази статия се основава също и на десетки интервюта и неотчетени досега материали от други източници, публични и поверителни.

Цялата информация, която „Ню Йорк Таймс“ получава, е предоставена от източници с легален достъп до нея. Макар че повечето от данъчните данни преди това не са били публично оповестявани, „Ню Йорк Таймс“успява да провери части от тях, като ги сравнява с публично достъпна информация и поверителни документи, получени по-рано от вестника.

Да се ​​задълбочиш в записите означава да видиш отблизо сложната структура на бизнес интересите на президента – и колко тясно заплетени са те. Това, което е популярно като „Организацията на Тръмп“ (The Trump Organization), всъщност е сбор от над 500 образувания, като на практика всички те са изцяло собственост на Тръмп, много от които носят и неговото име. Например 105 от тях са вариант на името „Марките на Тръмп“ (Trump Marks), което той използва за лицензионни сделки.

Фрагменти от данъчните декларации на Тръмп са изтичали и преди.

Преписи от основния му федерален данъчен формуляр (т.нар. „1040“), от 1985 до 1994 г. са получени от „Ню Йорк Таймс“ през 2019 г. Те показват, че в продължение на много години Тръмп е загубил повече пари от почти всеки друг американски данъкоплатец. Три страници от неговите декларации от 1995 г., изпратени анонимно до „Ню Йорк Таймс“ по време на кампанията през 2016 г., показват, че Тръмп е декларирал загуби от 915,7 милиона долара, което му дава данъчно облекчение, способно да му позволи да избягва федералните данъци върху доходите в продължение на почти две десетилетия. Пет месеца по-късно журналистът Дейвид Кей Джонстън получи две страници с декларациите на Тръмп от 2005 г.; през същата година бизнесът му се е бил възстановил вече до такава степен, че да плаща данъци.

Огромната нова информация, анализирана от „Ню Йорк Таймс“, напълно потвърждава повтарящия се модел на стръмно издигане и упадък, който е определящ в кариерата на президента. Въпреки това този модел има своите граници.

Данъчните декларации, например, не отчитат нетна стойност – в случая на Тръмп, това е тема на много позиции и почти толкова дебати. Документите отчитат голям прилив на пари, но въпреки че отчитат дългове, те често не идентифицират кредиторите.

Данните не съдържат нови разкрития за плащането на 130 000 долара на Стефани Клифорд, актрисата, която се представя под артистичния псевдоним Сторми Даниелс – фокус на искането на окръжния прокурор на Манхатън за данъчните декларации на Тръмп и друга финансова информация. Тръмп тогава призна, че е възстановил разходите на бившия си адвокат Майкъл Д. Коен, който е направил плащането, но материалите, получени от „Ню Йорк Таймс“, не включват никакви подробности за плащания на Коен. Сумата, обаче, би могла да бъде неправилно включена в присъщите на дейността разходи, с които се намалява облагаемият доход и които не се изисква да бъдат детайлизирани в данъчните декларации.

Никоя тема не е предизвикала по-интензивни спекулации относно финансите на Тръмп, както връзката му с Русия. Въпреки че данъчните регистри не разкриват неизвестна досега финансова връзка – и в по-голямата си част липсват специфичните изисквания за това – те хвърлят нова светлина върху парите зад конкурса за „Мис Вселена“ през 2013 г., проведена в Москва и обект на трайна интрига заради последващи разследвания за намесата на Русия в изборите през 2016 г.

Декларациите показват, че конкурсът е бил най-печелившата „Мис Вселена“ по времето на Тръмп като съсобственик и че последният е генерирал лично плащане от 2,3 милиона долара – вероятно, поне отчасти, направено от семейство Агаларови, които по-късно ще помогнат да се организира скандалната среща от 2016 г. между служители на предизборната кампания на Тръмп, търсеща „мръсотия“ срещу Хилъри Клинтън и руски адвокат, свързан с Кремъл.

През август 2020 г. Комисията по разузнаване на Сената публикува доклад, който разглежда подробно обстоятелствата около московския конкурс и разкрива, че още през февруари тази година разследващите са призовали руския певец Емин Агаларов, участвал в планирането на конкурса за красота. Бащата на Агаларов, Арас, партньор на Тръмп в събитието, е и милиардер, който се гордее с тесните си връзки с Путин.

Комисията разпита топ изпълнителната директорка на „Мис Вселена“, Пола Шугарт, която каза, че Агаларови са предложили да финансират събитието; техният семеен бизнес, „Крокус Груп“, платил 6 милиона долара лицензионна такса и още 6 милиона долара за разходи. Но докато конкурсът се оказва финансова загуба за Агаларови – те са си възвърнали само 2 милиона долара – г-жа Шугарт заяви пред разследващите, че това е „една от най-доходоносните сделки„, която организацията „Мис Вселена“ е сключвала някога, според доклада.

Това се потвърждава и от данъчните регистри. Те показват, че през 2013 г. конкурсът отчита 31,6 милиона долара брутни приходи – най-високите от поне 90-те години на миналия век – позволявайки на Тръмп и неговия съсобственик, NBC, да разделят печалби от 4,7 милиона долара. За сравнение, Тръмп и NBC споделят загуби от 2 милиона долара от състезанието, година преди събитието в Москва и 3,8 милиона долара от това през следващата година.

Следва продължение.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.