SHARE

”Санкциите срещу Москва не носят никакви конкретни ползи и по-скоро вредят на икономиките на Русия и ЕС”, заяви президентът Румен Радев в интервю, публикувано на уебсайта на телевизия “Евронюз“.

Тази мисъл идва като своеобразно продължение след произнесеното от него пред френска медия, че Крим бил де юре украински, де факто руски, но понеже сме нямали интерес, то нека санкциите бъдат отменени.

Какво всъщност изразява тази позиция на държавния ни глава?

  1. Щом Крим е де юре украински, значи Радев признава какво е установеното положение по силата на международното право. Сиреч, правото е на Украйна.
  2. Щом е де факто руски, значи Радев признава, че правото на Украйна е нарушено. Нещо повече, сочи и кой е нарушителят – Русия, щом е де факто руски.
  3. Щом не е принципно против наложените санкции, значи приема, че правилно същите са наложени – съгласно основните положения в правото за всяко нарушение има предвидена и се налага съответна санкция срещу нарушителя.
  4. Радев е наясно, че щом като няма промяна нито във фактическото, нито в правното положение, тъй като де юре Крим продължава да е украински, а де факто руски, то не е налице нито фактическо, нито правно основание за тяхната отмяна, следователно разбира, че искането му е неоснователно.
  5. Тъй като знае, че искането му е неоснователно, Радев се позовава на икономически вреди, в предишни интервюта конкретизира притеснения за българския бизнес.

Дали ще е изненада за държавния ни глава, че и този единствен аргумент няма никакво основание, тъй като бизнесът в ЕС, в това число и българският, нищо не губят.

Това е така, тъй като веднага след налагане на санкциите ЕС разработи собствен механизъм за обезщетение на вредите. Съгласно предвидената процедура всеки засегнат от санкциите търговец може да представи пред определен орган документи, с които да обоснове вредата, включително и по размер.

В резултат всички вреди са обезщетени от бюджета на ЕС.

Следователно няма вреди нито за българския, нито за европейския бизнес, които да обосновават позицията на държавния ни глава.

В заключение – време е Румен Радев да приеме, че единственият начин да бъдат отменени санкциите е да се възстанови първоначалното фактическо положение, като Русия върне Крим на Украйна.

SHARE
Грета Ганева е адвокат от Софийската адвокатска колегия. Магистър по право на Европейския съюз. Експерт по права на човека.