SHARE

Калифорния става първият щат в САЩ, който ще изисква задължително поставяне на соларни панели на новопостроените къщи и сгради, които са завършени след 1 януари 2020 г., съобщава Би Би Си.

Енергийната комисия единодушно одобри плана, който е следващата голяма стъпка в намаляването на въглеродните емисии за щата.

Законът вече изисква 50% от електричеството да идва от източници, които не замърсяват с въглерод в срок до 2030 г.

Новият закон все още очаква одобрение от Комисията за строителни стандарти.

Критиците отбелязват, че новият закон ще добави между 8000 и 12 000 щатски долара към стойността на жилищата.

Но Енергийната комисия изчислява, че собствениците ще плащат едва 40 долара повече към месечните си вноски.

Междувременно комисията заявява, че ще спестяват 80 долара месечно от разходите за отопление, охлаждане и осветление.

Новият закон предлага изключения на местата, където соларната енергия не може да бъде експлоатирана или не предлага финансова алтернатива, например за домове, които се намират изцяло на сянка.

Строителите имат възможността да добавят соларни панели на всеки дом или да построят една обща енергийна система за група домове.

Настоящите собственици няма да бъдат принуждавани да добавят соларни панели на вече построени домове, въпреки че много хора в щата вече са постъпили именно така посредством правителствени програми.

До настоящия момент Калифорния е инвестирала над 42 милиона щатски долара в соларната енергия, а законът вероятно ще поощри соларната индустрия в щата.

Асоциацията на индустриите на соларната енергия (SEIA) поставя Калифорния на първо място в САЩ, що се отнася до соларната енергия. Около 16% от електричеството на щата за миналата година идва от слънчева енергия.

Президентът на асоциацията Аби Хопър заяви в Туитър, че новото решение на Калифорния демонстрира, че „в поощряването на соларната енергия у дома има смисъл“.

Калифорнийската асоциация на строителната индустрия работи над новия закон съвместно с Енергийната комисия в продължение на десетилетие, съобщават от ABC News.

Комисията за строителни стандарти ще вземе решение по-късно тази година.

Лин Джурих, съосновател на компанията за инсталация на соларни панели „Сънрън“, казва пред „Ню Йорк таймс“, че големите пазарни разраствания, подобни на това в Калифорния, правят бизнеса изключително рентабилен.

„Също така тук има и американското усещане за свобода, свободата да произвеждам електричество на покрива си“, казва пред „Таймс“ Джурих.

„И е още един пример за Калифорния като пионер.“

Калифорния е надскочила поставените дългосрочни цели в енергиен план: калифорнийската Комисия за обществени услуги заяви, че щатът вероятно ще изпълни поставените за 2030 цели с десет години по-рано.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.