SHARE

Литовците са най-тежко пиещите европейци и техният запой не показва никакви знаци на забавяне, посочва ново изследване.

Те изгълтват средно еквивалента на 18.2 литра чист алкохол на човек за 2016 г., а са консумирали средно 14.9 литра годишно само преди десетилетие според последни данни на Световната здравна организация (СЗО).

Това се равнява на 910 големи бири от по 500 мл, или на средна чаша вино от 152 мл за годината, по две и половина на ден.

Държавата изпъква сред иначе спадащия общ европейски рейтинг на консумация, като междувременно правителствата вземат на прицел цената, достъпността и рекламата на алкохолните напитки.

Как изглежда консумацията на алкохол в Европа

(Една бирена чаша на графиката съдържа 100 големи бири.)

Таблицата показва консумацията на човек в съответната държава през 2016 г., ако всички питиета са големи чаши бира от 500 мл.

Литовците изпиват еквивалента на 910 големи бири.

 

Алкохолният проблем на Литва

Алкохолния проблем в Литва нараства най-бързо в рамките на ЕС през последното десетилетие – консумацията миналата година е с 3.3 литра повече в сравнение с тригодишната средна стойност от 2003 – 2005 г.

В опит да се справи с проблема правителството забранява продажбата на алкохол на безиностанциите и повишава акциза, което води до понижаване на продажбите през 2015 г. според доклад на Euromonitor International.

Въпреки това нивата на консумация остават високи.

„Литва, както и съседните държави като Латвия, Естония и Полша, принадлежи към северните страни, в които 90% от бирата се пие вкъщи, докато в Гърция, Ирландия, Малта, Португалия и Испания повече от 60% от бирата се пие по баровете“, се казва в доклад, подпомогнат от Европейската комисия, относно алкохолните навици в Литва.

„Една от причините, поради които литовците консумират толкова голямо количество алкохол, е, че психичното здраве на обществото е много лошо: хората се чувстват нещастни и пият като алтернатива да се почувстват добре. Литовците, особено мъжете, използват алкохола като средство за отпускане – те вярват, че пиенето им помага да забравят рутината.“

 

Европа е световен лидер, що се отнася до пиене

Докато в Литва консумацията нараства, в повечето държави от ЕС тя намалява според данни на СЗО.

Въпреки това регионът все още пие двойно количество алкохол в сравнение с други части на света, отбелязва Мариан Скар, генерален секретар на Европейския алианс за алкохолни политики, който призова Европейския съюз за повече натиск относно етикетирането на алкохолните напитки с техния състав и хранителна стойност.

„Европа има алкохолен проблем не само поради консумацията, но и поради вредата [от алкохола]“, добавя тя. „Наблюдаваме висок процент на смъртни случаи вследствие на алкохол, цироза на черния дроб и инциденти и травми.“

„Ние сме и производителен регион. Тъй че най-вероятно има исторически и религиозни причини [защо европейците пият повече – бел.авт.] и ако посетите северните държави, ние имаме стар и нездравословен навик за пиене.“

Европейският регион по данни на СЗО консумира 10.3 литра чист алкохол на човек през 2016 г. За сравнение, в Югоизточна Азия се консумират по 4 литра годишно; Африка – 6 литра; и в Северна и Южна Америка по 8.2 литра.

 

Малко познатата връзка между алкохола и рака

Намаляващата консумация в много части на Европа се дължи на намесата на държавата, казва Скар, която смята за положителен френския опит за справянето с проблема.

Тя призовава алкохолната индустрия да поставя информация за здравните рискове, свързвани с алкохола, върху бутилките, така че консуматорите да могат да вземат информирано решение.

Един от рисковете е и заболяването от рак. Анализ на Euronews демонстрира връзка между нивата на консумиране на алкохол и смъртните случаи от рак (виж таблицата).

„Мисля, че има ниска информираност за тази връзка“, добавя Скар. „Опитваме се да я разгласим и да накараме производителите да поставят информация на етикетите. Но посланието е много непопулярно. Доказателствата са изключително ясни, но трудни за комуникиране.“

 

Бутилките трябва да показват хранителната информация

Скар призовава Европейския съюз и да направи повече за защитата на гражданите от рисковете на алкохола.

„Агитираме и агитираме за много повече действие. Искахме стратегия, която наистина да направи план и да поеме инициативата, задвижвайки страните и проблемите напред.“

„Има един прост проблем, който продължава: етикетите. Ако купиш мляко или портокалов сок, ти се предоставя списък на съставките, но алкохолната индустрия е изключение.“

„Пивоварите се съгласяват да го направят и до края на 2017 г. 60% от бирите ще носят такъв етикет.“

„Но индустрията на твърдия алкохол и виното не желае да се включи.“

„Европейската комисия предложи поставянето на етикети, но европарламентът и държавите членки отхвърлиха предложението през 2011 г. После комисията трябваше да представи доклад през 2014 г., който стана готов чак сега, през 2017 г., и в който комисията дава на индустрията една година, за да го направи доброволно. Ние твърдим, че саморегулацията не работи, но се надявам индустрията да докаже, че греша.“

Източник: Euronews

Превод: Йоанна Маринова.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.