SHARE

Миналата година разследващите за връзки на кампанията на Тръмп с Русия повдигнаха обвинения на четирима души. Двама незабавно се признаха за виновни и сключиха сделка за сътрудничество със специалния прокурор Робърт Мълър – или ако използваме разговорния термин „пропяха“.

Двама обаче отказаха да сътрудничат с властите – мениджърът на кампанията на Тръмп Пол Манафорт и неговият заместник и протеже Рик Гейтс. Днес разбрахме, че Рик Гейтс е нарушил омертата, съобщи CNN.

Защо това е от огромно значение?

Пол Манафорт е ключов за разследването – той координира останалите в кампанията и съответно връзките с Русия, участва на срещата в Trump Tower между представители на Кремъл и семейството на Тръмп, както и е пряко отговорен за множество назначения, дори в администрацията на президента.

Някои стигат до основателните съмнения, че дългогодишният лобист на диктатори (включително съветник на проруския украински президент Виктор Янукович) всъщност е бил архитектът на сътрудничеството с Русия.

А Рик Гейтс е неговото протеже, което има огромно участие не само в кампанията, но и в последващото кадруване за администрацията на президента.

Като доверен човек на Манафорт Рик Гейтс не само навярно знае много, но самият той има активна роля. Той напр. имаше водещо участие в промените в предизборната програма на Републиканската партия, от която кампанията на Тръмп премахна ангажимента САЩ да снабдят Украйна с допълнителни оръжия и техника за защита от руската агресия.

Рик Гейтс е участвал от първо лице и знае много от нещата, а разследването на Мълър се нуждае от свидетели, които да потвърдят случилото се и уточнят детайлите. 

Как се стигна дотук?

Екипът на Робърт Мълър има богат опит с разбиването на нюйоркската мафия – мнозина забелязват, че Мълър използва същия подход и към организацията на Тръмп – от периферията към центъра – обръщаш един по един заговорниците от най-нисък ранг, докато накрая не стигнеш до „кръстникът“.

Пол Манафорт и Ричард Гейтс бяха обвинени за пране на пари, нерегистрирани агенти на чужда държава и за други финансови престъпления. Този натиск бе, за да се обърнат срещу президента.

Знае се, че срещу тях има още неразкрити обвинения, но дори при сегашните Гейтс го очакват поне 10 години затвор, а Манафорт над 15 г.

В началото на тази година (три месеца след като им бяха повдигнати обвинения) Рик Гейтс реши тайно да си наеме нов адвокат, който да се срещне с Мълър и да се договорят за сътрудничество срещу по-лека присъда и сваляне на някои обвинения.

Според източниците на CNN Рик Гейтс вече е получил т.нар. Queen for a day-интервю с прокурорите, в което той може да разкаже за всяко престъпление, което знае, а прокуратурата му дава дума, че няма да използва информацията, за да му повдигне нови обвинения.

Сега натискът Манафорт да се обърне срещу Тръмп става огромен. Има индикации, че той може би вече също си е наел таен адвокат, който да се договори със специалния прокурор (бе сменен адресът за кореспонденция на адвокатите по делото с този на друга кантора без обяснение), но е напълно възможно прокуратата да го смята за една от крайните цели на разследването и самата тя да отказва да си сътрудничи с него.

По думите на един от доскоро най-влиятелните съветници на Тръмп  – Стив Банън:

„Mълър ще мине през тях точно както направи с Гамбино [една от петте фамилии на нюйоркската мафия]. Манафорт е капитанът, нали? И Гейтс е мафиотът! А Пападопулус е еквивалентът на всезнайкото от бруклинския клуб“, визирайки Джордж Пападопулус – първият признал се за виновен член на кампанията на Тръмп, който е бил изпращан да търси контакт с Кремъл.

Самият Банън – изпаднал в немилост, след като обяви, че срещата в Trump Tower с руски агенти е „предателство“ – също тази  седмица е бил на разпит при специалния прокурор, продължил 2 дни и повече от 20 часа.

Банън е идеолог и един от лидерите на крайното дясно в Америка. Неговото сътрудничество с властите може да не е толкова важно по отношение на доказателствата. Предполага се, че той не е бил част от заговора с Русия, но същевременно е очевидец на уволнението на директора на ФБР, което може да е основание за обвинения във възпрепятстване на правосъдието. Със сигурност престоят му в Белия дом го е направил свидетел на достатъчно неща, но което е по-важното – неговите показания могат да накарат онази част от американското общество, която безусловно вярва на Тръмп, да се замисли в правотата на президента, след като техният дългогодишен идол – Банън, твърди, че той е „предател“.

Снимка: SARAH ROGERS/THE DAILY BEAST

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.