SHARE

Нека за момент си представим следната ситуация в държавата Н-ска губерния, но иначе независима държава, за да можем да си обясним някои световни процеси. В Н-ска губерния човек във върховете на властта има открита любов към Кремъл и режима на Путин.

Въпросният човек скоро ще стане най-важният съветник по външна политика и международни отношения на следващия лидер на страната. Той неприкрито критикува санкциите срещу Русия за анексирането на Крим и се е срещал с Путин няколко пъти включително и на галавечеря, на която са стояли един до друг на една маса.

Отиващият си лидер на Н-ската губерния обаче решава да наложи допълнителни санкции на Русия, тъй като Кремъл се е намесил в изборите в страната.

И в този момент човекът, знаещ, че скоро ще бъде във властта, решава да се обади на руския посланик и да го успокои, че намеренията на следващото управление – това, в което той ще има значителна роля – са различни. И те не провеждат един разговор, а цели пет разговора в един и същи ден.

Какво бихте казали за този човек? Че е руско ченге? Преследва руски интереси, търси близост с Путин след окупирането на Крим и си говори с такава честота с руския посланик, че изглежда, че е негов служител.

Е, това се случи. И не в Н-ската губерния, а в САЩ. Oh, wait!

През декември 2015 г. генерал Майкъл Флин, тогава съветник по външна политика на кандидата за президент Доналд Тръмп, е на галавечеря с Владимир Путин. Двамата седят един до друг.

Година по-късно, на 29 декември – когато Барак Обама налага допълнителни санкции срещу Кремъл за намесата им в американските избори, – ген. Флин, вече обявен за съветник по националната сигурност на следващия президент Доналд Тръмп – провежда пет телефонни разговора с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк, в които го успокоява, че следващият президент има други намерения към Русия и не е нужно Кремъл да се притеснява от тези санкции.

Оттам следва и надменното отношение на Кремъл към действията на Обама, като те заявиха, че няма да предприемат ответни мерки, а руският премиер Дмитрий Медведев дори написа RIP по отношение на администрацията на Барак Обама.

Доналд Тръмп също коментира тогава в туитър “страхотен ход да изчака (от В. Путин) – винаги съм знаел, че той е много умен” по повод решението на Кремъл да не отговаря на новите американски санкции.

Американските служби разбират за тези разговори (навярно защото работят да защитават националния интерес на САЩ, а не на Русия) и ги свеждат на вниманието на президента. Днес ген. Флин напусна Белия дом. Но защото информацията, че той е водил разговори с посолството, изтече по медиите и президентският съветник бе подложен на силни критики от републикански политици за действията му. Предстои да се изясни дали те не са и престъпни според американското законодателство. От CNN съобщават, че е възможно Флин да бъде заменен от ген. Дейвид Петреъс. Това от своя страна не внася особено успокоение, защото той бе осъден през 2015 г. за теч на класифицирана информация – споделял е чувствителни тайни с любовницата си.

За руската връзка на Доналд Тръмп и съветниците му писахме още през лятото на миналата година. По подобен на Флин начин си тръгна и мениджърът на предизборната кампания на Тръмп – Пол Манафорт, известен лобист на редица диктатори и олигарси, близки до Кремъл, включително на бившия украински президент Виктор Янукович.

Впоследствие се появи информация, че една от възможните причини Пол Манафорт да напусне кампанията на Тръмп е, че той е получавал допълнително неотчетено никъде финансиране за своята дейност в Украйна – и това можеше да застраши шансовете на Тръмп да стане президент. След като Тръмп бе избран за президент обаче, Манафорт стана съветник по назначенията в администрацията на Тръмп.

И ген. Флин, и Пол Манафорт изобщо не изчерпват списъка със съмнителните лица около Тръмп. Най-високопоставен сред които е настоящият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън, носител на “Орден на дружбата”, връчен лично от Владимир Путин и с бизнес интереси за милиарди в Русия.

След докладите за това как Русия е помогнала на Тръмп в изборите, назначенията на свързани с Русия лица и техните действия, флирта на Тръмп с Путин и желанието му да се сближи с Русия – след всичко това кога ще настъпи моментът, в който да спрем да се чудим дали Белият дом е пълен с “руски ченгета” и САЩ е руска губерния?

*На снимката: Владимир Путин и ген. Флин на галавечеря през 2015 г. На преден план е и кандидат-президентът на Зелените в САЩ Джил Стайн. 

SHARE