SHARE

При Тръмп критериите са толкова ниски, че ако не заплаши Германия с инвазия (както навярно е заплашил Мексико в телефонен разговор), то визитата на Меркел ще се смята, че е минала добре.

След провелата се пресконференция между двамата стана ясно, че Германия и САЩ смятат да си сътрудничат „въпреки различията си“, както наблегна Меркел.

За първата  си среща с американския президент Меркел се е готвила усърдно. Тя е изучавала речите му по време на кампанията и дори интервю от 1990 г. от “Плейбой”, в което  Тръмп излага основните си политически виждания, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници от екипа на канцлера.

И най-накрая двамата се срещнаха и проведоха първата си обща пресконференция.

„Имахте страхотна стена в Берлин“, Patrick Chappatte -The New York Times

 

Лично Тръмп е потвърдил подкрепата си за изпълнението на Минското споразумение между Русия и Украйна пред канцлера, заяви Меркел по време на пресконференцията.

Чухме познатите неща. Тръмп заяви, че страните от НАТО трябва да плащат справедливо, визирайки ангажимента разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП. Миналата година Германия е отделила само 1,19% от БВП за отбрана, като през настоящата отново няма да бъде достигнат прагът.

“Нациите трябва да плащат каквото дължат”, заяви Тръмп, но подчерта, че подкрепя алианса. 

Той също така заяви, че САЩ ще уважават “историческите институции”, което навярно бе единствената препратка към Европейския съюз по време на пресконференцията. Членове на неговия екип като главния стратег на Белия дом Стивън Банън споделят евроскептичните настоения на националистите в Европа.

От своя страна Меркел заяви, че са провели конструктивен разговор, но между тях остават различия. “Винаги е по-добре да си говорим един с друг, отколкото един за друг”, заяви тя по повод предишните критики на двамата.

Различията им проличаха и когато заговориха за икономика.  Тръмп държеше да подчертае, че той не е изолационалист, но иска да преразгледа свободната търговия по начин, по който компаниите да не изнасят работните си места за други страни (което е протекционизъм).

От своя страна Меркел показа, че е с различни виждания, без да го казва пряко, като спомена, че “успехът на Германия винаги се е дължал, от една страна, на немския успех, от друга, на европейското единство и интеграция. В това съм дълбоко убедена”.

„Поне имаме едно общо нещо, навярно“, пък каза Тръмп, визирайки собствените му твърдения, че е бил подслушван от администрацията на президента Обама. Тези му твърдения бяха отречени от Комисията по разузнаване в Американския сенат (водена от републиканец), която направи проверка, след която заяви, че твърденията не могат да бъдат потвърдени.

На Тръмп му се наложи да се оправдава и защо говорителят на Белия дом обвини британското разузнаване, че е подлслушвало Тръмп. 

„Нищо не казахме, единствено цитирахме определен много талантлив правен ум, който бе отговорен, че го заяви по телевизията“, заяви Тръмп, като под „телевизията“ има предвид Fox News.

За разлика от твърденията, за които липсват доказателства, че Тръмп е бил подслушван, то за това, че САЩ са подслушвали телефона на Меркел, стана ясно  при течовете, направени от Едуард Сноудън през 2013 г.

Преди да стане президент, Тръмп нееднократно определяше мигрантската политика на Меркел като “катастрофална” и че заради нея навярно „хората ще бутнат тази жена“.

Тя от своя страна е критикувала забраната му за навлизане на мигранти в САЩ от определени мюсюлмански страни. По повод изборната му победата Меркел заяви, че че отношенията ѝ с Тръмп ще бъдат основани на опазването на общите евроатлантически ценности – „демокрация, свобода, уважение към закона и човешкото достойство без значение произход, цвят на кожата, вероизповедание, пол, сексуална ориентация или политически убеждения“.

Преди пресконференцията двамата проведоха двучасов разговор и след това двамата се отправят на работен обяд. Меркел също така е придружена от изпълнителните директори на BMW, Siemens и производителната компания Schaeffer.

Имаше и интересен момент, в който Тръмп отказа да се ръкува с Меркел по време на традиционната фотосесия в Овалния кабинет, въпреки че бе призован от журналистите и изглеждаше, че самата Меркел също го попита дали ще си стиснат ръцете, но той не й обърна внимание. На предишните фотосесии Тръмп се ръкува със световните лидери.

Въпреки това двамата се ръкуваха на няколко пъти по време на визитата на Меркел, а в тона им по време на пресконференцията не пролича да има напрежение.

Това, което не стана ясно, е докъде ще се простира сътрудничеството на Меркел и Тръмп. Конкретни действия и ангажименти липсваха. На пресконференцията бяха задавани много въпроси за това какво се е случило, но по-важният въпрос е какво следва и той остана без отговор.

 

SHARE