SHARE

Когато за тази зима платите сметката си за парно, която може да достигне 93.24 лв./МВтч във Велико Търново или ок. 1160 лв. на софийско домакинство, трябва да знаете няколко неща:

  • Поляци и други страни в Източна Европа ще плащат значително по-малко от вас.
  • Очаква се следващата година да плащате още повече.
  • Това се дължи на нежеланието българското правителство да предоговори цените с „Газпром“ , въпреки че има всички правни и икономически средства да направи това, предоставени му от „лошия“ ЕС.

Полша например подписа договор със САЩ за доставка на втечнен природен газ за срок от 20 години, който е почти 30% по-евтин от руското синьо гориво. 

Нещо повече, тъй като Европейската комисия задължи „Газпром“ да предоставя пазарни цени за страните от ЕС, то Варшава не само ще получи по-изгодни предложения при следващи преговори, но и руският енергиен гигант трябва да понижи цените със задна дата по настоящите договори!

Полша заведе дело срещу “Газпром” още през 2015 г. и след като ЕК принуди руския гигант да признае вината си за злоупотреба с господстващо положение, Варшава спечели делото. Стокхолмският арбитраж прие решение в полза на полската държавна газова компания PGNiGкато й призна правото да иска понижение на цените на доставяния от “Газпром” природен газ.  

Нови цени, определени от арбитража, ще имат обратен ефект от ноември 2014 г. (когато е подписан неизгодният договор с Полша).

„Газпром“ е най-големият доставчик на природен газ в редица държави от Централна и Източна Европа. През април 2015 г. Европейската комисията посочи, че дружеството нарушава антитръстовите правила на ЕС, като следва обща стратегия за разделяне на пазарите на газ според националните граници в осем държави членки – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Тази стратегия позволява на „Газпром“ да налага по-високи цени на газа в пет от тези държави членки – България, Естония, Латвия, Литва и Полша.

Естония и Финландия от своя страна строят Balticconnector, газов тръбопровод, който ще позволи на двете страни да внасят природен газ от САЩ и други страни и ще намали не само зависимостта на страните от Кремъл, но и подкопае изкуствено завишените им цени допълнително.

„Това е последната стъпка, за да се откъснем от съветското наследство в региона“, заявява Емет Туохи, научен сътрудник в Естонското училище по дипломация пред Washington Post.

След пълно мълчание от страна на българското правителство за възможността и ние да предоговорим и понижим цените от руския енергиен гигант в началото на този месец стана ясно, че страната ни вече е сторила това. 

Дългосрочният договор между „Булгаргаз“ и „Газпром“ за доставка на природен газ в България е вече променен. Поправките са били направени изцяло по предложение на „Газпром“ и са приети от ръководството на „Булгаргаз“, заявява българският държавен регулатор. Те не водят до промяна в цената на природния газ, а само дават възможност за воденето на преговори в тази посока.

Същевременно обаче научаваме, че следващата година се очаква отново увеличение на цената на парното, и то след тазгодишното от близо 23%.

България същевременно и сега плаща изключително високи цени за синьото гориво в региона.

На графиката на Евростат виждате три черноморски страни – България, Румъния и Турция, и цената на газа за 2017 г. измерена в евро за GD GCV (гигаджаул). Жълтата част са добавените от държавата данъци като ДДС, а кафявата други данъчни ставки и налози. Всичко останало в синьо е необложената цена на природния газ – България плаща почти двойно повече от Румъния и далеч повече от Турция за същата услуга на „братския руски народ“. 

Затова тази зима, когато плащате за отопление, знайте, че парите ви отиват към Русия, а от следващата година ще отиват още повече. И знайте, че за всичко това може да благодарите на българското правителство – най-верният донор на режима на Путин.

SHARE