SHARE

Залогът на изборите в САЩ е огромен, а надпреварата се оказа по-ожесточена от очакваното. На 26 септември ще се проведе и първият телевизионен дебат между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп – спектакълът, високите залози и опасността навярно ще превърнат този дебат в едно от най-гледаните предавания в историята на телевизията. Преди него ви представяме мненията на редица холивудски звезди, актьори, писатели и музиканти за кандидата на републиканците Доналд Тръмп. 

Какво може да събере Робърт Дауни-джуниър, Скарлет Йохансон, Мартин Шийн и Марк Ръфало на едно място? Не, не е нов филм от Холивуд – а е една заплаха за света. Но всъщност по-добре те да ви разкажат.

“Tолкова известни хора могат единствено да се съберат, ако проблемът е наистина значим за всички нас. Зараза или екологично бедствие, или… расистки, нагрубяващ страхливец, който трайно ще навреди на основите на нашето общество. 

Не можем да се преструваме, че двете страни са еднакво нежелани, не можем да кажем, че един глас няма значение, твоят глас има значение.

Това не са просто избори, това е повратна точка за страната ни, за света, за твоя свят.

И ако гласувате и помогнете да опазим страната от страха и невежеството, Марк ще направи гола сцена в следващия си филм.”

Да, по средата на клипа става ясно, че Марк Ръфало – от носителя на „Оскар“ за най-добър филм на 2015 г. Spotlight – ще направи гола сцена в следващия си филм в името на каузата – Save the Day, – защото за разлика от филмите този път героят, който може да спаси деня, е обикновeният човек.

Списъкът на актьори, режисьори, музиканти и писатели срещу Тръмп е неизброим. “Не е възможно хора като Тръмп… той дори не би трябвало да е там, където е сега, тъй че Бог да ни е на помощ”, казва Робърт де Ниро.

Президентът Франк Ъндерууд от House of Cards – Кевин Спейси – нарича Тръмп “зараза”, а на фестивала в Кан прави коментар, че “чуждоезичните филми съдържат двете неща, които Доналд Тръмп ненавижда: чужденци и четене”.

Друг „президент на САЩ“ – този от сериала “Скандал” – Тони Голдуинказва, че “отклонението на Тръмп от реалността е наистина притеснително” и че той не може да предложи нищо друго “освен расизъм и говорене против имиграцията”. А актьорската трупа на първия сериал за Белия дом на Арън Соркин – „Западното крило“ – обяви, че ще се събере, за да подкрепи Хилъри Клинтън в щата Охайо и да заяви, че на тези избори залогът е твърде висок.

Джони Деп, който играе Тръмп в пародийния филм The Art of the Deal, казва за своя персонаж. “Подходих към Доналд Тръмп като това, което виждаш в него, когато го гледаш. Преструвката. Мисля, че всъщност е един недорасъл грубиян.”

funny-or-die-trump-parodyРичард Гиър сравнява Тръмп с Мусолини. Шакира казва, че “никой, който живее в този век, не трябва да застава до такова невежество”. Дженифър Лорънс от “Игрите на глада” вярва, че “ако Доналд Тръмп стане президент на САЩ, това ще е краят на света”. Джеф Дениълс, който играе телевизионния водещ Уил Макавой в сериала на Арън Соркин Newsroom, прави пародия на своя реч от сериала, с която обяснява “защо Доналд Тръмп не е най-добрият сценарий за Хилъри Клинтън”. С две думи, отговорът е, защото Тръмп може да спечели.

Един от актьорите, въвлечен в най-много социални каузи – Джордж Клуни, също не пропуска да критикува Тръмп в интервю за в. Guardian.

“На тези избори най-силна чуваемост имат най-крайните и най-екстремните”, казва Клуни за Тръмп. “Той просто е опортюнист. Днес той е фашист… ксенофобски фашист.”

Анджелина Джоли също има какво да каже. “За мен Америка е изградена от хора, дошли от целия свят, търсещи свободата, особено свободата на изповедание. За мен е трудно да слушам, че това идва от някого, който иска да стане американски президент.”

Над 100 холивудски звезди, сред които и Брайън Кранстън от Breaking Bad, подписват петиция, в която заявяват, че “в миналото, когато опасни и разделящи лидери са идвали на власт, това отчасти се е дължало, защото тези с добра воля не са надигали своя глас”.

Стивън Кинг е сред 400-те американски писатели, подписали писмо срещу Доналд Тръмп, в което казват, че “историята на диктаторските режими е история на манипулации, разделение, демагогия и лъжи” и че “търсенето на справедливост предполага на първо място уважение към истината”.

Роджър Уотърс казва, че Тръмп е “невеж като прасе – винаги е бил и винаги ще бъде”, в интервюто си за сп. Rolling Stone (които също осъждат Тръмп). “Той отстоява всичко, което е нечестиво в американското общество”, довършва Уотърс.

A Def Leppard стават жертва на лъжите на Тръмп, когато той обявява, че те ще свирят на следващия му агитационен митинг. Тогава китаристът на групата Вивиан Кембъл пише във facebook: “Def Leppard никога не са били политическа банда, но и да бяхме, аз не бих си обвързал името с този клоун”.

Звездите не са единствените, които отправят подобни послания. Само преди ден New York Times написа следното:

“В обичайна изборна година бихме сравнили двамата кандидати за президент по всеки един проблем. Но това не е обичайна изборна година. Подобно сравнение би било напълно безсмислено упражнение в надпревара, в която единият кандидат – нашият избор Хилъри Клинтън – има доказана професионална кариера и палитра от прагматични идеи, а другият, Доналд Тръмп, не е представил нищо конкретно за себе си или за своите планове, докато прави невъзможни обещания и предлага несметни богатства.” 

Това е цитат от първото изявление в подкрепа на кандидат на вестника, в което изданието не се опитва да сравни обективно двамата кандидати и да заяви своето предпочитание. Причината е, както те пишат, че няма какво да се сравнява.

Когато се появи подобен текст в подкрепа на Клинтън, привържениците на Тръмп казват – “това е част от заговора на статуквото, не вярваме на медии”. Също толкова неефективни се оказаха и експертните мнения – преди месец 50 републикански експерти  по външна политика заявиха, че Тръмп представлява “риск за националната сигурност”, но това не изглежда да трогна масите.

Затова гласът на хората на изкуството е по-важен от всякога, защото той може да бъде чут и разбран. В кампания, в която спектакалът е изместил сериозността, очевидно трябва звездите да напомнят за колко сериозен избор става въпрос.