SHARE

След най-дългата кампания в историята на САЩ, продължила повече от година и половина, най-накрая ще разберем кой ще бъде 45-ият президент на САЩ.

Шансовете на кандидата на демократите Хилъри Клинтън са значително по-големи от тези на републиканеца Доналд Тръмп, показват социологическите проучвания. Според анализа на BBC на база на пет национални проучвания от последните дни Клинтън води с четири пункта – 48% на 44% за Доналд Тръмп.

Социолозите обаче предупреждават, че броят на нерешилите за кого да гласуват е много голям и те могат да обърнат избора в отделни щати. Изборите в САЩ не се решават от популярния вот, а всеки щат разполага с определена бройка електори, които гласуват за кандидата, който жителите на този щат са избрали.

Всички щати освен Небраска и Мейн дават всичките си гласове за победителя на щатските избори. Така например, ако Тръмп победи във Флорида с 1 глас повече от Клинтън, то всички 29 електори ще отидат за него.

Щатите с най-много електори са Калифорния (55), Тексас (38), Флорида (29) и Ню Йорк (29). В Калифорния и Ню Йорк типично печели кандидатът на демократите, а в Тексас този на републиканците. Флорида е един от т.нар. swing states – люлеещи се щати, такива, в които се води истинската президентска надпревара, защото при тях големи шансове да спечелят имат както демократите, така и републиканците.

screen-shot-2016-11-08-at-8-49-50-amКакто показва графиката на агенция FiveThirtyEight, се очаква победа за Клинтън в щатите от Вашингтон – окръг Колумбия до Вирджиния, а сигурни за Тръмп изглеждат да са щатите от  Южна Каролина до третия регион на Небраска.

В Уисконсин и Мичиган се очаква Клинтън да победи, а Тръмп води значително в Охайо, Аризона, Айова и Джорджия. Загубата за който и да е от двамата в тези щати би била огромна червена лампа за неговите шансове да се настани в Белия дом. 

И стигаме до същинското бойно поле – Колорадо, Пенсилвания, Ню Хампшър, Невада, Флорида, Северна Каролина. Очаква се това да са шестте щата, които ще решат надпревата.

Миналата седмица ФБР спретна на Клинтън предизборна изненада 11 дни преди вота, като заяви, че е намерило нови имейли и започва отново да я разследва. Това драстично стопи преднината на Клинтън и шансовете на Тръмп за победа се увеличиха. Тази неделя директорът на ФБР Джеймс Коми обяви, че след като са прегледали новооткрите имейли (които не са на Клинтън, а на нейни колеги демократи), няма основания на Клинтън да ѝ бъдат повдигани обвинения.

151229_pol_trumpfans_gettyimages-492689364-jpg-crop-promo-xlarge2Този ход дойде 3 дни преди вота – социолозите предвиждат, че той ще има положителен за Клинтън ефект. Агенциите обаче не могат да изчислят с точност ефекта, защото новината дойде твърде близо до изборите.

Преди неделната вест от ФБР прогнозните за щатите, където се води битката, бяха следните – Клинтън може да спечели Колорадо и Пенсилвания, а Тръмп – Флорида и Северна Каролина. Оттам Невада и Ню Хампшър се смятаха за непредсказуеми, но ако Тръмп спечелише и двата щата – печелише изборите. Ако Клинтън спечели само един тях – тя ставаше победител. 

Предвид това шансовете за победа на Клинтън бяха около 65%, а тези на Тръмп около 35%.

След неделната заявка на ФБР, че не открило нищо уличаващо в имейлите, проучванията индикират, че Клинтън възвръща позиции, като е възможно дори да е взела превес във Флорида и Северна Каролина. Но социологът Нейт Силвър предупреждава, че предвид близостта до вота на голямата новина не може да се каже с точност какво ще стане в бойните щати. Това е и причината шансовете за победа на Клинтън да се увеличат само на 70,9%, а тези на Тръмп да станат 29,1% според агенция FiveThirtyEight.

screen-shot-2016-11-08-at-8-49-17-amЗатова когато медиите започнат да обявяват кой къде е победител, ключов ще е резултатът в шестте щата – Колорадо, Пенсилвания, Ню Хампшър, Невада, Флорида и Северна Каролина.

Има ли други кандидати за президент?

При това много и най-различни в отделните щати, но никой от тях няма шансове да стане президент. Либертарианският кандидат Гари Джонсън и кандидатът на Зелените – Джил Стайн, показаха значително по-добри резултатити в социологическите проучвания тази година, отколкото на предишни избори, като Гари Джонсън дори достигна 10% от националния вот.

С наближаването на изборния ден обаче рейтингът и на двамата се стопи и в момента не се очаква да спечелят който и да било щат. Въпросът е дали няма да попречат на един от големите кандидати – Тръмп и Клинтън – да победи в даден щат. За момента проучванията показват, че и двамата кандидати взимат повече привърженици от демократите, отколкото от републиканците, но се очаква ефектът да е незначителен.

Шансове да попречи на Тръмп има кандидатът Еван Макмълън в щата Юта, който бе издигнат от републиканци, които се противопоставят на номинирането на Тръмп. В последните дни неговите шансове също намаляват.

img_6635За канабиса и сенаторите – за какво друго ще гласуват американците?

На тези избори всъщност не се гласува само за президент. Изборите са и за американския Конгрес, където се очаква републиканците да спечелят долната Камара на представителите, а демократите да вземат Сената. Ако демократите спечелят и Белия дом и Сената, най-накрая ще отпушат и назначенията във Върховния съд на САЩ, които републиканците блокират и заявиха, че ще продължат да го правят.

В девет щата има и референдум за легализирането на марихуаната. В четири щата – Флорида, Монтана, Северна Дакота и Арканзас, избирателите ще гласуват дали да се разреши употребата на марихуана за медицински цели, а в щатите Калифорния, Невада, Аризона, Масачузетс и Мейн ще се реши дали да не се разреши свободната употреба на дрогата за лицата над 21 г.

Кога приключва гласуването?

Всеки щат има свои собствени правила за изборите, но на много места гласуването ще приключи в 7-8 часа нюйоркско време (В България ще е три часа през нощта). Тогава ще започнат и американските медии да обявяват победителите в отделните щати на база на екзитполове. Последните секции в САЩ ще затворят в 11 часа (6 часа сутринта в България) и това е моментът, в който може да имаме яснота кой е победител на изборите.