SHARE

Анализът е изготвен от топ експерти в сектор „Сигурност“, които по множество съображения запазваме в анонимност.

Докато влиянието на КОЙ в политическия и икономическия живот на страната трудно може да бъде проследено предвид постоянните промени в собствеността на компаниите и фирмите, съставляващи гръбнака на икономическата му империя, то влиянието и присъствието му в системата за национална сигурност може лесно да бъде проследено с кадровите назначения в българските специални служби и МВР.

Желанието и готовността на депутата от ДПС Пеевски лично да защитава българските национални интереси в областта на сигурността, намерили изражение в избора му на председател на ДАНС, са показателни за значението и ролята на контрола върху системата за национална сигурност за модела КОЙ. Следва да се отбележи, че с промените в Закона за ДАНС, където бяха нагласени изискванията за председател на ДАНС, така че да съответстват на трудовата биография на „успелия млад мъж“, в състава на агенцията беше прехвърлена и ГДБОП, с което беше създадена най-силната структура на специална служба в историята на прехода.

Реакцията на гражданското общество принуди Пеевски да се откаже от поста председател, но за краткия период на ръководител той успя да проведе една оперативка с ръководния състав на службата, по време на която заявил, че единственият сигурен за поста си е заместник-председателят Писанчев. По тази причина никой и не беше изненадан от избора на Писанчев за председател на ДАНС впоследствие. За зам.-председател на агенцията беше назначен Недялко Недялков (съвпадението на имената с известен „медиен бос“ е случайно), който заема поста и в момента. В сравнително кратък период от време Писанчев подмени целия ръководен състав на ДАНС. Основната част от тези служители заемат постовете си и към момента, въпреки че за председател на ДАНС от март 2015 г. е назначен Димитър Георгиев. Неговите опити за кадрови промени на назначените от Писанчев ръководни кадри са били буквално посечени лично от премиера Борисов.

Дългата ръка, чрез която депутатът от ДПС кадрува в службите за сигурност, е Илко Желязков – бивш служител на Национална служба „Сигурност“ и ДАНС, който е негов представител и в борда на някои основни държавни енергийни дружества.

В началото на декември 2015 г. за зам.-председател на Държавна агенция „Разузнаване“ е назначен Ангело Прокопиев – кадър на ДАНС, пъддържащ близки отношения с Илко Желязков. Назначението е извършено по разпореждане на премиера Борисов, който иначе не поддържа никакви отношения с депутата от ДПС Делян Пеевски. Назначението на Прокопиев е много силен сигнал към обкръжението на депутата и демонстрира неговите възможности и влияние.

По същия начин е извършено и назначението на Росен Тодоров за зам.-началник на Националната служба за охрана. Това е служителят на НСО, управлявана от Пеевски чрез шофьора му, Марио, който според някои публикации е поискал автобиографии от охраняващите депутата, за да ги провери. До заемането на поста Росен Тодоров е отговарял за личната охрана на Цецка Цачева.

За председател на Държавна агенция „Технически операции“ през 2013 г. беше назначен по предложение на Цветлин Йовчев (тогава министър на вътрешните работи) неговият близък приятел Цветан Китов – преди това директор на дирекция „Технически операции“ в ДАНС. Зам.-председател на агенцията е Бисер Борисов – зет на ген. Стоимен Стоименов, приближен на БСП.

За директор на Служба „Военна информация“ беше назначен Светослав Даскалов – близък на Стоименов и Пламен Студенков (бивш началник на службата) – и двамата генералски съветници на БСП. Не са тайна и близките отношения на Даскалов с Недялко Недялков, зам.-председател на ДАНС.

С отстраняването през март 2015 г. на назначения от правителството на Орешарски главен секретар на МВР Лазаров влиянието на КОЙ в системата беше временно намалено. Но постовете си запазиха директорът на СДВР Маринов и директорът на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Йордан Рогачев. Назначеният от Цветлин Йовчев през 2013 г. за директор на Главна дирекция „Национална полиция“ Тодор Гребенаров беше преназначен за зам.-директор на Главна дирекция „Национална полиция“. За Гребенаров може да се каже, че спада и към квотата на главния прокурор в системата на МВР. Към неговата квота в ДАНС спада и директорът на дирекция „Противодействие на корупцията“.

Анализът посочва, че през 2013 г. КОЙ е успял на практика да овладее ключовите позиции във всички служби за сигурност. С идването на власт на второто правителство на Борисов са направени няколко промени, които не оказват съществено влияние на общата ситуация. Спокойно може да се каже, че КОЙ е назначил директора на Държавна агенция „Технически операции“, зам.-председателя на Държавна агенция „Разузнаване“, както и зам.-началник на НСО. И тук следва въпросът: Може ли държавата да разчита на тези хора да се борят срещу, или да противостоят сами на себе си?

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.