SHARE

Докладът за зависимостите на Тръмп от Кремъл разбуни много духове. Той не е официален, не е потвърден и не е ясно кой е неговият създател. В него се говори за финансови зависимости, сделки с Русия в замяна на падането на санкциите, секс компромати и дори за българска следа в световната афера. В доклада има и информация, почиваща на вече доказани факти, и тя касае възможни сделки между Тръмп и Кремъл по време на изборите, които може да се окажат значими за международната политика.

Стана ясно, че много американски медии са получили предварителен достъп до доклада, но заради множеството непотвърдена и съмнителна информация не са искали да го публикуват. В началото на тази седмица обаче CNN обяви, че е видяла обобщение от 2 стр. на доклад на американските служби, в който се твърди, че Кремъл има компромати срещу Тръмп, с които го държи в зависимост. 

От кампанията на Тръмп отричат целия доклад, но в него се съдържат ценни сведения за Доналд Тръмп и Кремъл. 

Операция “Тръмп”

Докладът твърди, че руските власти са култивирали, подкрепяли и помагали на Тръмп от поне пет години.

За това си твърдение докладът се позовава на три анонимни високопоставени в Кремъл източника – на руското външно министерство, финансов служител и бивш офицер на руското разузнаване (според четвърти източник връзките на Тръмп с Кремъл са от 2008 г.).

Целта на Кремъл е била да посее раздор и разединение вътре в САЩ, но най-вече сред Трансатлантическия алианс. Операцията е част от желанието на Путин светът да се върне към модела на политика от XIX в., в който международните дела се решават от “великите сили” вместо от международния ред, почиващ на право и идеали, изграден след Втората световна война.

Сътрудниците и българската връзка

Според доклад Кремъл използва набор от сътрудници за своята операция в подкрепа на Доналд Тръмп и срещу неговите опоненти от Демократическата партия, които включват лица от руския дипломатически корпус в САЩ, служители на Демократическата партия, бившия директор на президентската кампания на Тръмп – Пол Манафорт (и настоящ съветник по назначенията в администрацията на избрания президент) и съветника на Тръмп по външни работи Картър Пейдж и адвокат Майкъл Коен.

Тази информация в доклада до известна степен може да бъде потвърдена. Картър Пейдж е бивш консултант на „Газпром“, който продължава да притежава дялове от енергийната компания. По време на президентската кампанията Пейдж изнесе лекция в Москва в Руската икономическа школа, в която разкритикува външната политика на САЩ. Според него тя „лицемерно се фокусира на идеи като демократизацията, неравенството, корупцията и промяната на политическите режими“, а политиката на Русия и Китай според Пейдж е основана на „ненамеса“, „толерантност“ и „уважение“. Той също така нарече руската външна политика „отбранителна“, а НАТО – „излишен“.

По информация от непотвърдения доклад от юли 2016 г. Картър Пейдж е близък до президента на “Роснефт” Игор Сечин, с когото двамата са имали тайна среща на 7 юли, когато той изнася лекцията си в Руската икономическа школа. Според приближени на срещата Сечин е предложил 19% дял от “Роснефт” на Пейдж, ако може да му гарантира, че при избирането на Тръмп ще бъдат свалени санкциите към Русия. Пейдж е уверил Сечин, че ако Тръмп бъде избран за президент, те ще бъдат свалени. 

Пейдж също така се е срещнал през този период с Игор Дивейкин, високопоставен руски държавен служител, който му е заявил, че Кремъл имат компромати срещу Хилъри Клинтън, които при сътрудничество от страна на Тръмп могат да разпространят. Той също така е намекнал, че те държат компромат и срещу самия Доналд Тръмп. 

За другото споменато име Пол Манафорт също има общоизвестна информация, която потвърждава връзките му с Русия. През лятото на миналата година представители на американското разузнаване обявиха,  че отказват да брифират тогавашния кандидат-президент Тръмп, ако на срещите присъства и неговият съветник Манафорт – лобист на редица диктатори и на олигарси, близки до Кремъл, включително бившия украински президент Виктор Янукович – повече за известните връзки на Тръмп и съветниците му с Кремъл може да прочетете тук

Една от причините Пол Манафорт да освободи позицията на директор на предизборната кампания на Тръмп според непотвърдения доклад е, че в разговор на 15 август между Виктор Янукович и Путин бившият украински президент му е споменал, че Манафорт е получавал допълнително неотчететено никъде финансиране за своята дейност в Украйна. Предвид тогавашните разкрития на медиите за неговите руски връзки е било счетено, че ако бъдат разкрити останалите пари, това сериозно ще навреди на кампанията на Тръмп.

Трети споменат посредник е адвокатът на Тръмп Майкъл Коен, за когото се твърди от анонимен източник, че е имал тайна среща със служители на Кремъл в Прага, Чехия, през август 2016 г., която е била организирана от руската служба “Россотрудничество”. След освобождаването на Манафорт контактите с Русия са започнали да бъдат водени основно от Майкъл Коен, чиято основна задача е била да прикрие установените до момента контакти и финансови зависимости от Русия на екипа на Тръмп.

По време на срещата през август Коен и руските служители са обсъдили и как да защитят наетите от Кремъл хакери (особено в случай че Клинтън спечели изборите). Извършителите на атаките – т.нар. “румънски хакери”, е трябвало да преустановят дейност, а други служители да се укрият в Пловдив, България, където да кротуват.

След оповестяването на доклада адвокатът на Тръмп Майкъл Коен отрече някога да е стъпвал в Чехия или Русия. 

Спорове в Кремъл

В началото на август е имало спорове в Кремъл дали не са стигнали твърде далеч в намесата си на американските избори. Бившият началник-кабинет на руския президент Сергей Иванов е бил против развоя, смятайки, че при очакваната тогава победа на Хилъри Клинтън действията им ще имат сериозни последствия. 

На противоположното мнение бил говорителят на президента Дмитрий Песков, който може да бъде ползван за “изкупителна жертва”, ако се наложи Москва да възстановява отношенията си с бъдещ президент Клинтън. В доклада се споменава: “Положението на Песков не можеше да се подобри от опитите му да се намеси в събитията около проваления опит за преврат в Турция”, но не се дават никакви детайли.

От 12 август 2016 г. Сергей Иванов е освободен като началник-кабинет на Путин и в момента заема позицията “специален представител по въпросите на природоохранителната дейност, екологията и транспорта”. Според непотвърдения доклад неговият наследник като началник-кабинет Сергей Вайно е избран точно защото няма отношение по казуса с изборите в САЩ. 

През октомври 2016 г. (месец преди изборите в САЩ) според непотвърдения доклад Путин и обкръжението му са били изненадани и разочаровани от това, че течовете за Хилъри Клинтън не изглежда да са дали нужния резултат. Двама източници от върховете на Кремъл предават, че следващият, който е можело да го отнесе, е външният министър Сергей Лавров въпреки неговите настоятелни призиви да се действа по-внимателно с американските избори. Това е моментът, в който операцията се е насочила главно към делегитимирането на очакваната победа на Хилъри Клинтън, както бе заявено и в официалния доклад на американските служби.

Компромати срещу Тръмп

Според други източници Кремъл е събрал множество срамен материал за Доналд Тръмп, с който биха могли да го изнудват.

Един подобен случай е случката в х-л „Риц Карлтън“, Москва, в който Донадлд Тръмп поръчал проститутки, които да извършат “златен душ” (сексуален акт, включващ уриниране) пред него. Стаята и използваното легло били същите, които са били преди това ползвани от Мишел и Барак Обама по време на тяхно посещение в Москва. И Тръмп е искал да обезчести мястото, на което двамата са спали. Тази информация се основава на показанията на едно анонимно приближено до Тръмп лице, което е организирало неговите пътувания до Москва и е потвърдено от още няколко източника, между които и служител на хотела.

Други източници споменават, че Тръмп е участвал в секс партита в Санкт Петербург, за които руското правителство има записи. В този период според тях Тръмп е бил замесен с олигарха Араз Агаларов, който навярно има повече информация за тогавашните дейности на Тръмп.

Кибероперациите

Руските кибероперации се водят основно от Федералната служба по сигурност (ФСС), като те имат четири цели: прицелване в чуждестранни (особено западни) правителства, целене в чуждестранни бизнес корпорации (особено банки), преследване на руския елит и атаки срещу политическите опоненти извън и вътре в Русия.

За периода март-септември 2016 г. компания ФСС наема компанията XBT/Webzilla и групи, свързани с хакера Алексей Губаров, които са се заели с кражбата на информация от Демократическата партия. Наемането е извършено под ръководството на ФСС офицера Сева Капсугович. Източник, приближен на Сергей Иванов, споменава, че финансирането на хакерските операции е било поделено между щаба на Тръмп и Кремъл.

В доклада също така се споменава, че за Кремъл се превръщат в проблемни независими руски хакерски групировки, извършващи кибератаки. В Русия съществуват около 15 подобни организации, които до голяма степен не са зависими от Кремъл – измежду тях са Anunak, Buktrap и Metel.

Зависимости между Путин и Алфа банк

В доклада също така се споменава, че отношенията между Владимир Путин и тримата мажоритарни собственици на най-голямата руска търговска банка – Алфа банк – Михаил Фридман, Герман Хан и Пьотр Авен –  в момента са добри, въпреки че в минали години са охладнявали. Фридман и Авен са давали политически съвети на Путин, особено по отношение на САЩ през 2016 г.  В доклада се твърди, че собствениците на Алфа банк държат компромат срещу Путин във връзка с корупционните му дела през 90-те години.

SHARE