SHARE

Законодателство с привкус на руска диктатура, чрез което Виктор Орбан цели да изгони признати западни университети от унгарската столица. Популярността на крайнодесния унгарски лидер изглежда чуплива след поредица от скандали, свързани с корупция и финансови схеми – затова най-популярната конспирация (след рептилите и кемтрейлс) се завръща: Сорос, врагът от Запада.

Предложението за промяна в закона дойде на бял свят едва седмица след като оплакване на руския законодател Витали Милонов, известен с активното си участие в хомофобски и антисемитистки скандали, затвори Европейския университет в Санкт Петербург.

Властите отнеха лиценза на учебното заведение след констатации за нарушения, които включват “липса на информационно гише относно алкохолизма”, “липса на фитнес зала”, “реставриране без правилните разрешителни”.

Подобни са и аргументите на Орбан срещу ЦЕУ – правителството излезе с обвинения срещу университета в “незаконна дейност”.

“Заплаха за съществуването на университета в Унгария” – така ректорът на ЦЕУ Майкъл Игнатиев определи предложенията за промяна в закона.
Пропагандата на правителството описва университета като “военен сателит на САЩ”, а ректорът Игнатиев като “канадски либерал, чието поле на действие за момента е Унгария”.

Атаките срещу ЦЕУ се възприемат като червен картон за западните ценности и критиците на политиката на Орбан.

Основателят на университета Джордж Сорос и унгарският премиер имат дългогодишен политически флирт, който започва през 1989 г., когато Орбан получава стипендия за образованието си в Оксфорд от фондация на унгаро-американския милионер.

По същото време той слага начало на партията Fidesz, по това време прозападна и проповядваща с антируска реторика.

Скоро Орбан поема по нов път. В началото на прехода той настоява съветските танкове да напуснат Унгария; в момента е най-големият вносител на руски капитал в страната. Така неговото правителство сключи през 2014 г. сделка за 10 милиарда евро с „Росатом“ за изграждането на атомната електроцентрала “Пакш II”. Това е малка част от новия курс на унгарския премиер към установяване на “алиберална демокрация”, която въплъщава крайнодесните му, антиевропейски и ксенофобски политики.

Големият взрив във вселената на Орбан е аферата с унгарската централна банка.

През 2016 г. изтича информация, според която банката финансира с общо 1 милиард долара различни фондации, повечето от които близки до управляващата партия.

Аферата стига до ядрото на правителството на Орбан – Джорджи Матолкси, директор на централната банка и до днес, е в управителния борд на две от фондациите, получили големи суми. За него Орбан казва, че ще бъде уволнен единствено и само “ако земята и небето се сринат”, което провокира вълна от недоволство сред унгарските избиратели.

Сред получилите заеми са и частни фирми, например издателска къща, концентрирана в разпространението на литература и журналистика, която подкрепя политиките на Орбан и Fidesz.

С пристигането на сметката на администрацията на Орбан Джордж Сорос се превръща в удобен изход за изразяване на публичното недоволство. Кабинетът започва активното разпространение на слухове и конспирации, които резонират в сърцата на повечето привърженици на Fidesz.

Партията успява да спаси част от своята популярност, обръщайки дискурса към унгареца Сорос, който въплъщава и пропагандира “антиунгарски” западни ценности.

През май 2016 г. Янус Лазар, член в правителството на Орбан, излиза с конспирация, според която Сорос и Барак Обама планират да увеличат мюсюлманската популация в Европа. 

В отговор на обвиненията на бившия американски президент Бил Клинтън за популистките нагласи в Полша и Унгария Орбан обяви, че зад всички западни политици стои Джордж Сорос.

Същата година Орбан се среща със Сорос и го уверява, че ЦЕУ – гордостта на филантропа, няма да бъде обект на атаките на унгарската администрация.

Но политическият климат в САЩ, чийто сателит е университетът, се променя с изборите през ноември. Кампанията на Доналд Тръмп също използва образа на Сорос, представяйки го за кукловод, оркестрирал масовите протести след вота в САЩ.

Да черпиш вдъхновение от великите – това изглежда е максимата на Виктор Орбан.

Получавайки известен моментум от ситуацията в Белия дом, както и от безмилостната руска цензура на Путин срещу критиците, унгарският популист атакува академичните среди, където са концентрирани символите на глобализма.

Съвсем естествено е да се търси засилване на антиевропейските настроения – в Унгария предстоят избори догодина, а доверието към правителството след финансовите скандали е разклатено.

Образованието винаги е било първата жертва на лошата политика и най-ярък символ на слабата държава.

Именно в блатото на невежеството живеят грозните чудовища –  слухове, конспирации, популистки епитети, елити.

Орбан има нужда от тресавището на дезинформацията – политиката на крайностите пуска корени единствено там.

А за унгарците и цялата западна общност остава само едно – да усетят, че в пейзажа на Орбан има нещо гнило.

Снимка: The Krasnals

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )