SHARE

1. Странното минаване и на 6-те въпроса на Слави в парламента въпреки явната противоконституционност и излишност на някои от тях.

2. Приемането на въпросите, които останаха, обслужва най-силните партии, които са спестили най-много субсидии.

3. Издигане на кандидатура на неизбираем кандидат.

4. Ужасна кампания – тя започна с изброяване не на качествата на кандидата, а на неиздигнати вероятно такива и продължи ужасно.

5. „Ако изгубя на първи тур – подавам оставка“ е послание, което обрича избора. България е страната на недоволните и сам да обединиш протестния вот и да го концентрираш в конкурентния кандидат е или безумие, или нарочен ход с цел загуба.

6. След първия тур и референдума чухме заявка как ГЕРБ и БСП ще подкрепят предложенията на Слави, а този парламент може да бъде разпуснат чак в края на януари – време за това има.

7. Изводът ми е: ГЕРБ и БСП са се разбрали, а Слави им свърши работа и бе произведен в народен трибун и водач.

Няколко часа по-късно, по време на пресконференциите, и двамата лидери на двете най-големи партии потвърдиха, че ще подкрепят „волята на народа”, изразена в подкрепата на въпросите на референдума. Това продължиха да правят и в следващите няколко дни, като ГЕРБ дори внесе проекторешение на правната комисия на Народното събрание, което изцяло повтаря зададените три въпроса. Всички политици и коментатори по темата правеха и продължават да правят една и съща грешка – казват, че 3 милиона и половина българи са подкрепили въпросите. Истината е, че участвалите в референдума са малко под 3 милиона и половина, а подкрепата за всеки от трите въпроса е на около 2 милиона и половина. Като си спомним, че имаше и кампания за бойкот на референдума с цел той да не премине границата на задължителност, можем да кажем, че много от тези, които са били реално информирани за последиците от прилагането на тези въпроси, не са гласували. В тази кампания се включиха водещи политолози и анализатори, но не и големите партии, които някак гузно мълчаха преди изборите, а след тях заявиха:
Народът каза така. Знаем, че това е грешно, но ще го направим.
Парламентът ще реши дали и доколко ще измени Изборния кодекс. Може дори да реши да свика Велико Народно събрание – за това му трябват 58 гласа по-малко, отколкото тези, с които бе приета оставката на кабинета „Борисов 2“.

И макар че дори аз се съмнявам във възможностите на нашата политическа каста да инженира толкова сложен процес, дали конспиративната ми теория ще се окаже вярна ще разберем следващите 6 месеца.

SHARE
Георги Пламенов, предприемач от 20 години. Граждански активист от 2013.