SHARE

Реактивирани са всички противници на съдебната реформа. Статуквото е мобилизирано в пълен състав като за последната си битка. Оформя се общ фронт под знамената на ген. Радев. В него няма как да не участва директно и контравицепрезидентът – Маргарита Попова.

Към момента тя е вероятният вицепремиер и министър на правосъдието в първото служебно правителство, което новоизбраният президент ще назначи, научи „Терминал 3“ от свои източници. Възможно е и това да е причината при нея вчера (10 януари 2016) да се проведе среща на високо ниво с участието на Цацаров и заместника му Сарафов (с когото тя има близки отношения посредством родствена връзка, която ги свързва).

Ако това наистина се случи, ще легитимира позициите на „Генерадев“ по всички ключови въпроси – от съдебната реформа, през институцията „президент“ като цяло до създаването на фантомни партии със съмнително финансиране за дестабилизация на страната и сменяне на курса към Русия – всичко това е визитната картичка на контравицeпрезидентката. Когато тя стане вицепремиер на Радев, вече официално ще ви приветстваме в света на контрапрезидента. Не че изборът на проф. Огнян Герджиков за служебен премиер, за което „Терминал 3“ първи съобщи, е по-различен акт.

Всъщност Попова винаги е била в отбора на Ирена Кръстева и корпулентния й син (ДП=10). В началото на 80-те, още като филолог (юрист Попова ще стане по-късно) е коректор във „Военно издателство“. Това е най-важната служба в живота й, защото се запознава с колегата коректор от издателството на БАН – Ирена Кръстева – обстоятелството, което ще изиграе най-важна роля в кариерата на Попова по-късно.

На мита, че Маргарита Попова е „голям професионалист“, може да повярва само човек извън тази професия. Ако не вярвате, пример е жалбата, която Попова подаде срещу… акт на предишния министър на правосъдието през ноември 2009 година. Наложи се Върховният административен съд тактично да й обяснява, че независимо от това кой е бил министърът на правосъдието, тя, бидейки министър, не може да обжалва акт на същия този министър. Друг подобен случай в съдебната практика не ни е познат.

След като разкриха в медиите депозитите в КТБ, стана ясно, че зетят на контравицето – Евгени Димитров Танчев – гори с някой лев, тъй като при поставянето на банката под специален надзор е имал депозит там от около… 1 млн. лв. Евгени ТАНЧЕВ ли? Ами той всъщност е брат на Светлин Танчев – също виден деец на ГЕРБ, впоследствие съосновател на ББЦ заедно с Николай Бареков… 

Статуквото има много лица и едно от най-отвратителните е това на контравицепрезидента.

Когато на 14 юни 2013 г. Делян Пеевски стана шеф на ДАНС, президентът Росен Плевнелиев се обяви твърдо против избора му и застана от светлата страна.

От този момент нататък медиите, свързани с Пеевски и майка му, започнаха яростна кампания срещу президента и да искат неговата оставка или импийчмънт. Главен герой на атаката бе и тогавашният изпълнителен директор на TV7 Николай Бареков, който обяви, че вицепрезидентът Маргарита Попова е “способна да довърши президентския мандат”.

Попитана дали се разграничава от призивите за отрастраняване на президента и тя да заеме мястото му, Попова тогава отговори: „За какво да се разграничавам?“.

В същото интервю (15 май 2014, Нова телевизия) тя обвини Росен Плевнелиев за разделението в обществото. ”Факт е, че в рамките на този мандат на институцията българите се разделиха на протестиращи и контрапротестиращи“, каза Попова и когато бе запитана дали не се държи като контрапрезидент, тя отговори: „Една група харесва президента, а друга група харесва принципните послания на вицепрезидента”.

Маргарита Попова посвети голяма част от своя мандат на това да се противопоставя на президента и съдебната реформа.

Тя се разграничи от инициативата на държавния глава да предложи референдум за изборните правила и само дни след като Плевнелиев обяви решението си за референдума, Попова коментира: “Нахлува се във философията на изборното законодателство, регламентирана, ако беше само на законово ниво – добре, но тя е регламентирана на нивото на Конституцията, затова имам доста размисли по този въпрос“.

След това през април 2014 г. тя разкритикува и правото на президента да налага вето, след като той върна за разглеждане в Народното събрание няколко законопроекта. “Иска ми се всичко това, което излиза като документ от президентската институция, да бъде много дълбоко юридически мотивирано, да има дълбока юридическа обосновка, вещина и юридическа изисканост”, заяви тя в синхрон с БСП и ДПС, които също критикуваха президента, че използва правомощията си.

Месец по-късно – по време на кампанията за изборите за Европейски парламент – президентът бе подложен на нови предизборни нападки, този път от “Атака”, които искаха да призоват Плевнелиев, за да го разпитат за срещата му с директора на EVN Щефан Шишковиц в създадена специално за повода временна анкетна комисия – акт, който противоречи на разделението на властите, както обясни и самият президент в своя отказ: „Категорично няма да отида в тази комисия и не защото имам какво да крия, а защото не искам да легитимирам с действията на президента една противоконституционна и недемократична инициатива”.

Но не това бе мнението на вицепрезидента Попова, която разкритикува отказа на Плевнелиев да се яви пред комисията, водена от Магдалена Ташева от “Атака”. „Един държавен глава има възможност, за него вратата на парламента винаги е отворена, може да отиде пред народното представителство и да говори пред всички не за да се обяснява на този и на онзи“, предложи тя.

Маргарита Попова също така зае позицията на главния прокурор Сотир Цацаров по отношение на съдебната реформа, като обяви реформата на бившия министър на правосъдието Христо Иванов за “провалена”, защото не е одобрена от всички магистрати – т.е. от Цацаров.

„Съдебна реформа без убедеността и участието на цялата магистратска общност няма как да се случи. Тя ще бъде провалена. Аз затова се притеснявам – защото виждам, че сега има разделение в магистратската общност, в магистратските среди за това какво трябва да се случи и точно как трябва да се случи.”, заяви тя на 8 юли 2015 г. в официоза на цацаратурата – ПИК, и защити предложенията на Цацаров за квотите във Висшия съдебен съвет, с които се обезсмисли реформата. Между другото, контравицепрезидентката използва често трибуната на тази кафява медия. Там могат да се намерят и тезите й срещу твърдата позиция на Плевнелиев срещу Русия, с които тя, разбира се, не е съгласна.

През 2016 г. тя също така отказа убежище на преследвания от режима на Ердоган турски гражданин Абдуллах Бююк с неясното обяснение, че той не бил подал точно молба за убежище – без да стане ясно за какво точно е подал. След това тя се оправда, че в светът има твърде много заплахи, “ за да се съобразяваме с права“.

Попова уверено твърдеше, че нейното семейство няма влогове в КТБ, като на 10 февруари 2016 г. заявява: “Нито синът ми, нито дъщеря ми имат влогове в милиони в КТБ и в която и да е друга банка”. Само за да се отметне от твърдението си четири дни по-късно: “Само дъщеря ми има влог в КТБ. Но съм човек, който не се меси в живота на децата си”.

Близките й отношения със зам. главния прокурор Борислав Сарафов и депутата от разпадналата се партия на Бареков Светлин Танчев минават през дъщеря й, която е съпруга на брата на Светлин Танчев – Евгени. Братятата Танчеви са първи братовчеди на Сарафов.

Нейното име бе предложено вече веднъж за служебен премиер – лично от Николай Бареков след изборите за Европейски парламент през 2014 г., а през януари 2016 г. в медиите около Пеевски се появиха спекулации, че тя може да бъде номинирана за президент и подкрепена от ДПС. Първоначално тя отрече спекулациите, но няколко месеца по-късно през април заяви: “Аз профила го имам. Въпросът е дали искам да си го употребя точно в такава кампания”, но на въпроса кога ще вземе решение отговори: “Още не съм го взела”.

Ако бъде избрана за служебен министър на правосъдието тя ще стане по право и  председател на пленума на Висшия съдебен съвет. В качеството си на такъв е възможно тя да ръководи процедурата по избиране на следващия председател на ВАС, напомня Петя Владимирова за „Дневник“,  тъй като  процедурата може да започне не по-рано от 8 месеца преди края на мандата на сегашния председател на ВАС, а той изтича на 10 ноемри 2017 г.

Тези ѝ решения могат да бъдат повлияни от нейните приятели в агентурни доспехи. Все пак, Маргарита Попова  стана “Рицар тамплиер за 2015 г.” на едно от тайните братства – Орденът на Тамплиерите на Йерусалим, за които магистратите бяха задължени да декларират дали членуват в тях според новоприетите мерки за независимост на съда.

phppiibfn

Лично великият приор Румен Ралчев (и агент на ДС) ѝ връчи наградата с думите: „Тази година за първи път, безкомпромисно и с абсолютно мнозинство при гласуването, вицепрезидентът Маргарита Попова беше избрана за носител на най-високата награда”.

Маргарита Попова бе удостоена и с още един приз, и то от последния началник на VI отдел на Шесто управление на Държавна сигурност, Димитър Иванов-Гестапото, през 2014 г. Дни след като президентът Плевнелиев обяви, че отказва да назначава посланици от ДС, Попова бе удостоена в УниБИТ с почетния знак „Стефан Стамболов – за лидерски принос”. През ноември 2016 г. тя защити и докторска дисертация в УниБИТ.

768x432-1

И ако за вас официалната политическа спойка Радев/Попова идва като изненада, то за хибридните сайтове тя е с дата 23 август 2016. Тогава се появяват статии, зовящи за единение зад Радев и Попова като кандидатпрезидентска двойка (не става ясно кой ще е водещият). Констатацията е, че България е превърната в територия за военна инвазия срещу Русия и на това само тези двамата могат да сложат край и да освободят пътя ни към Русия от плеядата „плевнелиевци“.

screen-shot-2017-01-11-at-9-43-53-am

Никой не е случаен и нищо не е случайно. План има и той е в ход и очевидно е за поредната подмяна. Героите са същите, както и кукловодите.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.