SHARE

От самото начало на протеста е ясно, че стратегията на ББ е да оцелее до избори, които да са под негов контрол. Всичко друго – идеите за нова Конституция, Велико Народно Събрание, радикални промени в противоречие с правото или здравия разум, кадрови рокади – са просто тактически прийоми.

Защо е важно да са под негов контрол? На първо място, за да могат негови подчинени да влияят върху организацията и процедурата на самия избор. Може би най-важните институции са МВР, ЦИК и Информационно Обслужване. Като ключова предпоставка за успеха на стратегията е да бъде направено всичко възможно да не се допусне единствено машинното гласуване, а да се осигури „избор” между тях и хартиените бюлетини, който на практика да минимизира ползването на машините. Така ще се приведе в действие любимия похват на „сбърканите протоколи“, който е евфемизъм за кражба на гласове.
Но всичко това ще е вече добавка към гарантираните гласове.

Кои са те?

На първо място, това е държавната администрация от около 120 хиляди души, които заедно със семействата си ще осигурят вероятно до 150-200 хил. гласа. Към тях ако прибавим и общинските администрации в общините управлявани от ГЕРБ тези гласове може да достигнат до 200-250 хиляди.

На второ място е корпоративният вот – това са държавните фирми и фирмите от големи работодателски организации, чийто бизнес е силно свързан с обществени поръчки, лицензи, концесии, приватизационни ангажименти, акцизи, ДДС и т.н. Към тях може да се добавят и много бизнеси в по-малките общини, които са принудени да помагат, ако искат еврофондове или не искат НАП, НОИ, ХЕИ и пр. проверки. Вероятно служителите на тези бизнеси могат да осигурят 100-150 хиляди гласа.

Третата група е купеният етнически вот, където МВР има ключова роля. През последните избори този вот е обикновено „споделен“ с ДПС, но вероятно може да се очакват между 50 до 100 хил. гласа.
И последната група са хора, които гласуват за техните представи за „дясно“ или „да не дойдат комунистите“. Там са вероятно сигурно между 100 до 150 хил души.

Така ГЕРБ ще могат да разчитат – преди „сбърканите протоколи“ на между 450-600 хил. гласа, което се равнява на между 50 до 70 депутата.
Но при днешното положение само „броенето“ може да им осигури статута на първа политическа сила и пол позишън за нов техен кабинет. Оставането в опозиция не е опция, защото без властта и ръката върху кранчето на бюджета – опасности за лидера бдят отвсякъде.

Затова битката е на живот и смърт.

Препубликувано от Фейсбук

SHARE
Доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания "Маконис". В дългогодишната си кариера на инвестиционен консултант е ръководил голям брой проекти за сливания и придобивания, бизнес оценки и финансирания в редица страни от Източна Европа и Ирландия.