SHARE

 

Още когато бе свален здравният министър проф. Николай Петров, написахме причината за това: министърът бе засегнал особено корпулентни интереси и искаше да прекрати възприемането на Министерството на здравеопазването като златна кокошка за нечии фирми.

По-конкрентно една от основните причини бе, че проф. Петров  и МВР не пожелаха да възобновят договора на “Телелинк” (основана от Спас Русев и Любомир Минчев, част от сателитния обръч от фирми на Делян Пеевски) за поддържане на спешния телефон 112 и стартира нова обществена поръчка. След това проф. Петров настоява да се направи подробен анализ дали сумата от около 180 хил. лв. на месец, която държавата плаща, не може да бъде намалена. 

Оттогава той бе подложен на обществен и медиен натиск и накрая, претопляйки стари разкрития, без особен скандал в тях – той бе отстранен.

Да видим кой го замени?

Здравен министър стана Кирил Ананиев – дългогодишен зам. финансов министър и дясна ръка на „офицера за свръзка с Пеевски“ Владислав Горанов (наричан така от собствените си съпартийци).

И ако първите думи на Ананиев бяха успокоителни, че той ще се фокусира върху същите проблеми, които повалиха предния министър – кражбите в здравеопазнаването и въвеждането на електронна система, то още при първите назначения на неговия екип разбрахме и кой всъщност ще овладее министерството.

За зам.-министри бяха назначени Жени Начева и Бойко Пенков – и двамата част от корпулентното статукво, зарити от множество скандали и смятани за близки до Делян Пеевски.

През 2010 г. Жени Начева бе избрана за директор на НЗОК, за да бъде свалена само след 2 месеца заради обвинения за престъпления по служба – като неправомерно и еднолично е разпореждала да се извършват корекции в бюджети и изплащани средства над месечните лимити на болница „Токуда“ и на Военномедицинска академия.

Интересно е да се спомене обаче, че макар тя тогава да е назначена от ГЕРБ, то те определят избора й като „грешка“, а основните ѝ застъпници са БСП. През април 2013 г. прокуратурата прекратява всички разследвания срещу Начева. Мотивът – няма никакви данни за извършено престъпление.

Оттогава насам Начева е директор на дирекция в същото Министерство на финансите.

Вторият заместник на Кирил Ананиев в здравеопазването ще е д-р Бойко Пенков – управител на „Софиямед“ през 2012 – 2013 г. Болницата, в която бе зверски пребито дете от акушерка след неговия мандат, а след това „Софиямед“ бе крила за случая няколко дни и не беше уведомила полицията, докато накрая друг от управителите на болницата не заяви: „За нас това е страхотна реклама. Разбира се, съжаляваме, че поводът беше неприятен“.

Пенков бе и заместник и на министъра на здравеопазването Петър Москов. Същият Москов, който допълнително забави въвеждането на електронната здравна карта, като насочи усилията си да бъде въведена противозаконна система за пръстови отпечатъци.

Пенков е и член на Надзорния съвет на НЗОК, който пък досега бе оглавяван от Ананиев в качеството му на зам.-министър на финансите. Той бе и в екипа на министър Таня Андреева от кабинета „Орешарски“.

Вечни бюрократи, минали през множество власти, залети от огромни скандали и въпреки това съхранени на позициите си. Отстраняването на стария министър и назначаването на новия екип има ясно послание – продължаваме по стария начин на #КОЙ.

 

 

SHARE