SHARE

България се нарежда на 50-о място по конкурентоспособосност според Доклада за глобалната конкурентоспособност на държавите за 2016-2017 г, който се публикува на всеки две години на Световния икономически форум.

Всъщност през последните години държавата ни бележи напредък – от 2011 г. насам страната ни се изкачва в класацията от 74-о до 50-о място в настоящия доклад за 2016 – 2017 г.

Също така България изпреварва редица страни от ЕС: Словения – 56-а, Румъния 62-ра, Словакия – 65-а, Унгария 69-а, Хърватия – 74-та. От държавите, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., по традиция най-добре се представя Естония, която е 30-а, а непосредствено след нея е Чехия.

Но същевременно факторът, който дърпа страната назад в класирането, е състоянието на институциите. Той по традиция е неблагоприятен за България – страната заема едва 97-о място с ниво на индекса от 3.5.

И най-големия фактор, които пречи на развитието на бизнеса, остава корупцията в страната, като на второ място се нарежда неадекватно образованата работна ръка.

Глобалният индекс за конкурентоспособност се формира на базата на 12 фактора, които обхващат цялостното икономическо и социално развитие на страните. През последната година България отбелязва напредък почти по всички фактори. Успоредно с това, дори и при факторите, които в най-голяма степен допринасят за напредъка, продължават някои негативни тенденции, предава Investor.bg.

Най-негативни са оценките за съдебната система в България и недостатъчната й независимост – едва 110-о място; липса на прозрачност в правителствената политика – 111; плащане на подкупи – 87; престъпност – 118 и така нататък.

В световен мащаб най-конкурентоспособни остават Швейцария, Сингапур и САЩ.

Факторите, които влияят в най-голяма степен за доброто позициониране, са технологичната готовност – 38-о място, макроикономическата стабилност – 42-ро място, пазара на труда – 54-то място, степента на развитие на бизнеса 79-о място и иновативността на бизнеса 65-о място.

Снимка: Изгорелите „иницидентно“ складове в Пловдив. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.