SHARE

Рик Ноак е европейски журналист и външнополитически анализатор на Washington Post. За изданието той коментира последните събития в Румъния и протестите срещу новите закони на правителството за декриминализиране на престъпленията по служба.

Корупцията има две форми в Румъния. Същестува тази от голям мащаб, която все още може да доведе до затвор. Има и една друга – от приемливия вид – която най-много да доведе до това да си свиеш раменете.

Управляващата страната Социалдемократическа партия шокира местните и международните наблюдатели във вторник, като прие извънредни мерки за декриминализацията на престъпленията по служба, водещи до щети от по-малко от $48 000. Хиляди в Румъния протестираха срещу решението, наричайки го удар по скорошния напредък в борбата с хроничната корупция в членка на ЕС, в която обвиненията във взимане на подкупи, “приятелските” услуги и административното своеволие са част от ежедневието.

Новите правила ще прекратят течащи разследвания и предотвратят започването на нови. Те също така могат да доведат до освобождаването на осъждани държавници от затвора.

Официално мерките би трябвало да разрешат “презаселването на затворите”. Според данните на Европейския съд по правата на човека влошаващите се затворнически условия наистина са сериозен проблем в последно време. Но критиците смятат, че правителството се опитва да използва презаселването, за да помилва политическите си съюзници.

Извънредното законодателство бе прието в деня, в който лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня отиде на съд за злоупотреба с власт. Той вече бе осъден за изборни измами през 2015г. по друго дело, заради което не можа да стане министър-председател. Сега мнозина смятат, че е движещата сила зад новите мерки.

Драгня е високопоставен политик, понастоящем изправен пред съда, но цялостният проблем е далеч по-голям според прокурори. За последните три години повече от 1000 дела за злоупотреба със служебно положение са разследвани от антикорупционната агенция на страната, бележещо значителен ръст в сравнение с минали години. Разследванията за злоупотреба със служебно положение са една трета от всички дела, с които се занимава антикорупционната агенция.

Говорейки пред Асошиейтед прес, главният антикорупционен прокурор на Румъния Лаура Кодрута Ковеши заяви, че “тази мярка ще обезсмисли борбата с корупцията”.

Сред критиците на закона е също така президентът Клаус Йоханис, който има основно символична власт. Той заяви, че вторник е “ден на траур за върховенството на закона… което понесе тежък удар от враговете на справедливостта”, предава Асошиейтед прес.

“От днес нататък моята мисия е да възвърна върховенството на закона. Ще сторя всичко, което мога, за да направя Румъния страна, свободна от корупция, до последния ден от мандата ми”, заяви Йоханис.

Социалдемократическата партия спечели 45% от популярния вот на изборите през миналия декември и сформира коалиция с Алианса на либералите и демократите. Наблюдатели са притеснени от плановете на управляващата партия, страхувайки се, че номинацията за премиер Севил Шайдех може да се окаже кукла на конци на партийния лидер Драгня.

Поради продължаващите протести срещу декриминалицията на престъпленията по служба и предвид собственото му дело за злоупотреба с власт Драгня се опитва да се представи като жертва на конспирация. Във вторник той заяви пред медиите, че “делото се основава на лъжливи свидетелства”.

Въпреки че делото е временно спряно до 14 февруари, във вторник извънредните планове на правителството направиха затворническата присъда на Драгня по-малко вероятна.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.