Politico: Корупционната криза притисна българския лидер до въжетата на ринга

Politico: Корупционната криза притисна българския лидер до въжетата на ринга

SHARE

Президентът Румен Радев казва, че ЕС вече не може да държи очите си широко затворени за проблемите на върховенството на правото в България

От Кристиан Оливър, Politico

Повече от десетилетие германският канцлер Ангела Меркел и други дясноцентристки лидери на ЕС никога не поискаха да вникнат твърде надълбоко в това как техният верен български съюзник, Бойко Борисов, управлява страната си.

Сега, най-накрая, ще трябва да осветлят неговото премиерстване. Едрият бивш пожарникар и шампион по карате се бори за политическото си оцеляване в корупционна криза с глава на митична Хидра, която показва как непочтени и неотговорни пред никого олигарси обвиват пипалата си около ключови институции, като например около съдебната система.

От четвъртък вечерта балканската държава избухна в най-голямата вълна от антиправителствени протести за седем години, като хиляди демонстранти призоваха за оставката на Борисов и главния прокурор на страната.

В София в петък вечер и по Черноморието в събота протестиращите се сблъскаха с полицията – и кадри от полицейска бруталност катализират движението против олигархията. Бащата на хоспитализиран студент по право привлече особено внимание в медиите с твърденията си, че служители са били сина му до безсъзнание, нанасяйки му травми по главата и гърдите.

Българският социалистически президент Румен Радев забелязва възможността си да преодолее хватката на Борисов върху овладяната от него държава преди изборите през следващата година и призовава ЕС най-накрая да се намеси в отровената правна система на страната.

„Сега, когато българите излязоха на площадите, Европа няма право да гледа на България с широко затворени очи. Европа се нуждае от демократична България, България с върховенство на закона“, каза той в обръщението си.

Борисов настоява, че няма да се поддаде. В събота вечер той публикува едва чуваемо видео във Facebook представящо го, стоящ пред икона на Света Богородица, в което той защитава полицията и се представя като единствения лидер, който може да задържи България на траекторията на ЕС. Видеото му е отправено срещу Социалистическата партия на Радев, чиито собствени корупционни скандали и връзки с организираната престъпност ограничиха достъпа на България до еврофондовете през 2008 г.

„[Българската социалистическа партия] ще счупи държавата“, аргументира се той. В едно своеобразно изложение на проектите си за благоустройство и способността си да осигурява еврофондове, Борисов се похвали, че неговата партия ГЕРБ е „построила два пъти повече магистрала от [комунистическия диктатор] Тодор Живков“. (Твърдението не е толкова впечатляващо, колкото звучи, тъй като България на Живков беше широко известна заради липсата на магистрали.)

Поне в рамките на собственото си политическо семейство в Брюксел дясноцентристките съюзници на Борисов в Европейската народна партия не показват никакви публични признаци на колебание. Манфред Вебер, лидерът на групата на ЕНП в Европейския парламент, публикува изявление в петък, в което казва, че напълно подкрепя „борбата срещу корупцията“ на Борисов и неговото правителство.

Докато Борисов иска да насочи дебата към провалите на социалистическите политици – лесни мишени, които са наследници на бившата комунистическа партия, свързана с Москва – това няма да успее да възпрепятства все по-широко разпространения гняв заради едновременните скандали, които се водят през времето на собствения му мандат. В опит да прехвърли вината, Борисов обвинява Радев, че осъществявал лична вендета срещу него и дори го е преследвал с дрон.

Непосредственият фокус на настоящите протести е върху двама силови брокери, които са в светлината на прожекторите: Ахмед Доган, бивш шеф на етническата турска партия на страната, и неговия съюзник Делян Пеевски, медиен барон. Кризата достигна точка на кипене през последните дни заради дебат защо двамата имат право на защита от държавни охранители и както изглежда, имат контрол над Борисов и над държавните прокурори.

Преломният момент дойде на 7 юли, когато Христо Иванов, бивш министър на правосъдието и лидер на антикорупционната партия „Да България“, извади успешен видеоклип, заснел дебаркирането си в гумена гума на плаж на Черно море. Докато плажът е теоретично публична собственост, Иванов е възпрепятстван от охранители, тъй като отсечката на брега попада в близост до базата на Доган.

Иванов, който твърди, че Доган и Пеевски са отвлекли правосъдната система, превърнаха видеото му в рядък тест за отчетност на сенчестия апарат за сигурност на държавата, поставяйки под въпрос самоличността на „анонимните господа“ на плажа.

Именно президентът Радев изненадващо се намеси на 8 юли, за да разкрие, че мъжете са агенти на НСО, служба от системата за национална сигурност и разкри, че Доган и Пеевски нямат право на такава защита. Скандалът ескалира на 9 юли, когато държавните прокурори извършиха нахлуване в администрацията на президента и арестуваха двама негови служители, като протестиращите виждат в това отмъщение за твърдението, че Доган и Пеевски нямат право на охранителите си от НСО.

По време на този ескалиращ скандал Борисов остана безмълвен, преди най-накрая да се появи, за да изнесе в петък сутринта разтърсващ монолог, в който избягна да говори за статута на Доган и предположи, че Пеевски има нужда от охрана на НСО заради заговор да бъде убит от снайпер няколко години по-рано. Борисов отклонява предположението, че мъжете, които изхвърлят Иванов от плажа, може да са агенти на НСО, и призова за избягване на евентуално етническо напрежение с турската партия.

Нещата отидоха от лошо към по-лошо, по-късно през деня, когато генералът, командващ НСО, който по-късно беше принуден да подаде оставка, също изглежда направи услуга на Доган, като поиска морски и въздушен кордон около неговия палат на плажа.

Борисов направи пълен обрат в твърденията си в събота, след сблъсъци в София и по Черноморието, като заяви, че трябва да се предприемат стъпки за премахване на охраната на НСО за Доган и Пеевски. Те предвариха премиера и казаха, че вече няма да използват охраната.

Само по себе си, дори нерешителното управление на нещата от Борисов в случая с офицерите от НСО би било подбудило протести, но то идва точно в момент, в който той е атакуван с дори още по-озадачаващи – и, все още не напълно обяснени – конфронтации.

Могулът на казината и лотариите, наречен Васил „Черепа“ Божков, който е избягал в Дубай, обвинява Борисов, че го е рекетирал за милиони евро – нещо, което българското правителство отрича.

Миналия месец Борисов също беше принуден да даде спешна пресконференция за набор от снимки, публикувани онлайн с него, заспал в леглото, с пистолет на нощното си шкафче и чекмедже, натъпкано с пачки с банкноти от 500 евро и малки кюлчета злато. Макар да призна, че основната фотография с него в леглото изглежда истинска (което изглежда би поставило сериозни въпроси за служителите му по сигурността), той обвинява политическите си врагове, че са фалшифицирали снимките, показващи чекмедже, препълнено с плячка. Възпроизвеждайки пълномощията си в ЕС, Борисов отдава предполагаемите нецензурни снимки на част от заговор за осуетяване на пътя на България към еврозоната, който ще бъде придружен от по-строг финансов надзор над банковата система.

Един от факторите, които биха могли да засилят протестите, е, че те идват на фона на нарастваща фрустрация от практиките на партия ГЕРБ.

Българите се оплакват, че работните места в публичната администрация – било то като чистачи или служители на средно ниво – изискват все повече връзки с мрежата на ГЕРБ. Компаниите също се оплакват, че от тях се иска да плащат „подсладители“ – както стана ясно в скандала със „суджука” от 2017 г., в който нацията изпадна в смут за официален представител на ГЕРБ, обвинен в изнудване за подкуп под формата на тонове колбаси.

За Борисов истинската заплаха наистина е, че търпението се изчерпва за партията му.

Цветан Цветанов, бивш №2 в ГЕРБ, който се отделя, за да сформира своя собствена политическа група, след като беше хванат в апартаментен скандал, предупреди, че половината от избирателната база на партията може да се отдели на фона на сегашните размирици.

Самата ГЕРБ обвинява Радев, че се държи безотговорно и призовава за спокойствие по улиците.

„Няма да допуснем гражданска война, дори ако имаме шанс да я спечелим“, заяви вицепремиерът на Борисов, Томислав Дончев.

SHARE