SHARE

Франсис Фукуяма предвиди, че разпадането на Съветския съюз ще доведе до триумфа на западното общество и либералната демокрация ще се налага във все повече страни като успешния модел на управление, който ще сложи край на конфликтите. “Краят на историята” – моментът, в който войната ще е останала в миналото, а глобализацията ще е двигателят, който ще разнесе либерализма, свободните пазари и демокрацията по всички точки на света. Върховенството на правото и институционалният модел на Запада ще заменят авторитарните режими и прекратят разделенията в обществата.

“Преди двадесет и пет години не осъзнавах как демокрациите могат да тръгнат назад. Мисля, че очевидно те могат”, казва Фукуяма почти три десетилетия след издаването на “Краят на историята и последния човек” в интервю за Washington Post.

Днес, от една страна,  се засилват режимите в авторитарните държави като Русия и Китай, от друга, правителства като това на Унгария и Полша все повече се отдалечават от западния модел на управление. Но най-притеснителни за Фукуяма са тенденциите в сърцето на Запада – държавите, които се считаха за двигател на глобализацията – Британия, които реши да напусне ЕС, и САЩ, която си избра президента Тръмп – който обещава да строи стени, разтрогва търговски споразумения, забранява на хора да влизат в страната, да управлява силово и се възхищава на авторитарни лидери. 

“Глобализацията наистина, изглежда, предизвика това вътрешно напрежение сред демокрациите, което институциите имат проблем да разрешат”, казва той и допълва, че тя, обединена с оплаквания от имиграцията и мултикултурализма, е създала поле за “демагогския популизъм”, който изстреля Тръмп в Белия дом.

“Честно, никога не съм срещал човек в политическия живот, чийто характер да е по-непригоден за президент. Тръмп е толкова тънкообиден и неуверен, че всяка критика или лична атака води до ответен удар.”

Фукуяма като много други наблюдатели се притеснява от “бавното ерозиране на институциите” и отслабването на демократичните принципи при президент, който, изглежда, оспорва легитимността на всичко, което му се изправи на пътя – от съдебната система, през политическите му опоненти до медиите.

Но проблемът не е само Тръмп и поляризацията, до която той води, казва Фукуяма. “Най-притеснително” в американската политика е мащабът, в който Републиканската партия е предначертала избирателни региони (джеримандъринг) и е установила de facto еднопартийно управление в някои части на страната.

“Ако така пренапишеш правилата на играта при избори, че не можеш да свалиш някоя партия от власт, то тогава имаш съществен проблем. Републиканците се занимават с това от известно време и със сигурност ще го правят още по-устремено през тези четири години”, казва Фукуяма. 

“Когато демокрациите започнат да се обръщат срещу самите себе си и подронват собствената си легитимност, тогава имаме много по-сериозен проблем.”

Но докато Западът се е запътил към период на несигурност, то Фукуяма зове за търпение, а не паника. 

“Не знаем как ще приключи всичко.” От една страна, не е ясно дали Тръмп няма да срещне съпротивата на собствената си партия, особено ако продължи да се заиграва с руския президент Путин. От друга, вълната на крайнодесния национализъм може да се преобърне, ако тази година резултатите от изборите във важни страни като Франция са срещу Льо Пен и нейните копия по света.

“Австрийските избори всъщност бяха интересни”, казва Фукуяма за президентските избори в страната, в които крайнодесният кандидат загуби след победата на Тръмп в САЩ. “Като че хората в Европа казаха: “Е, не искаме да сме като тези прости американци и да си изберем идиот като Тръмп”.

Но Фукуяма все пак уточнява, че проблемите на съвремието не трябва да се разглеждат като опровержение на неговата първоначална теза. “Краят на историята” е по-скоро за големите идеи, от колкото за събитията на деня. Най-отявлените противници на Фукуяма през годините не са били крайнодесни националисти, а напротив – левичари, които искат да отхвърлят свободните пазари.

“Навярно самата мисъл за вековете скука в края на историята ще бъде стимул историята да започне отначало”, пише Фукуяма преди повече от две десетилетия. 

*Статията е основана на интервю на Ishaan Tharoor за Washington Post.

Снимка: REUTERS/Carlos Barria

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.