SHARE

За руската мафия, нейното влияние в други държави и обвързаността ѝ с Кремъл се носят много легенди, но често тези истории не стигат до съда. Причините са много –  свидетелите „безследно изчезват“, руското правителство закриля заподозрените или разследването стига до задънена улица, когато се нуждае от съдействието на руските институции.

Двама испански прокурори, обаче, искат да преборят този сценарий и да докажат напълно легитимно, че легендите са истина. Техните имена са Хосе Гринда и Хуан Каррау и вчера (3 май 2016) те издействаха от испанския съд международна заповед за задържането на 12 руснаци, сред които представители на руското управление и хора от обкръжението на Владимир Путин.

Това е поредната акция от едно разследване, започнало преди десетилетие. Испанската прокуратура провежда две операции срещу испанската организирана престъпност – „Ависпа“ (2005-2007) и „Тройка“ (2008-2009), които водят през всичките тези години до задържането на повече от 60 заподозрени в организирана престъпна група за убийства, трафик на оръжия и дрога, рекет, подправяне на документи и пране на пари.

Сред арестуваните е и Генадий Петров, бос на Малишевската мафия, който според разследващия прокурор Хосе Гринда има връзки с Кремъл, руските разузнавателни служби, Банка Россия и Газпром. Испанският обвинител определя през 2010 г. Русия, Беларус и Чеченската република (част от Руската федерация) като „мафиотски държави“, което по негови думи означава, че „при тези държави не може да се направи разлика между действията на правителството и действията на организираната престъпност“, предава в-к Guardian.

След разкритията направени по операции „Ависпа“ и „Тройка“ на 29 май 2015 г. испанската прокуратура повдига обвинение на 27 души. Сред тях са и тези дванайсет, за които съдът вчера (3 май) издаде международна заповед за задържане, след като десетилетие са събирани доказателства от подслушвания, проследяване на банкови трансфери и прехвърляне на собственост. Делото е толкова мащабно, че една от вероятните хипотези за убийството на Александър Литвиненко (убит чрез отравяне с полоний през 2006г. в Лондон) е, че той е искал да окаже съдействие на испанските власти за уличаването на руската мафия, предава „Ройтерс“. Тази следа отново ни води до Кремъл, след като в началото на тази година британското разследване на смъртта на руския дисидент се произнесе, че „Путин вероятно е одобрил убийството му“.

Сред 12-тимата с международна заповед за арест е и Владислав Резник – бивш председател на парламентарната Комисия за кредитни институции и финансови пазари, както и член на Националния банков съвет на Русия, който според обвиненията лобира и извършва търговия с влияние от името на престъпния бос Генадий Петров пред „най-висшите държавни институции в Русия“.

Също така там са и генерал Николай Аулов – шеф на Главното управление на МВР в Централния федерален окръг и Игор Соболевски – бивш зам.-председател на Следствения комитет към Прокуратурата на Руската федерация, когото според обвиненията са използвали руските силови служби, за да сплашват враговете на Петров.

Испанската прокуратура също смята, че сред замесените имена са и тези на председателя на „Газпром“ Виктор Зубков и зет му и бивш министър на отбраната(2007-2012) – Анатолий Сердюков. Те според обвинението са „покровителствали Малишевската мафия с политически решения“, свързани с руската оръжейна и енергийна индустрия, включително във връзка с „продажба на оръжия на кюрдите за дестабилизиране на Турция“, предава Bloomberg. И на двамата не е повдигнато обвинение.

Престъпният бос Генадий Петров е и акционер в ноторната Банка Россия. Санктпетербургската банка бе сред първите дружества върху които бяха наложени санкции от страна на ЕС и САЩ след анексирането на Крим. През 1998г. Петров става съсобственик заедно с други трима близки на Путин лица – Николай Шамалов, Виктор Мячин и Юрий Ковалчук.

Финансовата институция е определяна като „личната банка“ на високопоставени държавни служители и руски бизнесмени, които откриват сметки зад граница. В момента на замразяването на сметките ѝ на територията на САЩ и ЕС, активите на банката се оценяват на стойност от 10 млрд. долара. Наскоро банката „лъсна“ с участието си в престъпна схема за укриването на авоари на хора близки до Путин в изтеклите „Досиета от Панама“.

Панамските документи разкриха, че партньорът на Петров – Юрий Ковалчук и Банка Россия са прехвърлили поне 1 млрд. долара на специално създадена офшорка, наречена „Сандалууд Континентал“. Този трансфер се извършва през серия от огромни необезпечени заеми от множество държавни банки, между които и държавната Руска търговска банка, намираща се в Кипър с цел да се прикрие връзката с руския президент, но все пак тя е очевидна.

В момента, в който парите достигнат до офшорното дружество – Сандалууд Континентал – то се разпорежда с тях по най-различни начини, но всички те водят до близкото обкръжение на руския президент, включително на ръководената отново от Юрий Ковалчук компания „Озон“ и нейните ски комплекси.

Самият Генадий Петров е арестуван през 2008 г. от испанските служби, но след оказан натиск от Москва, му е разрешено да се върне в Русия, която оттогава насетне отказва да го екстрадира обратно.

В хода на това десетгодишно разследване на испанската прокуратура на обвързаността на Кремъл с организираните престъпни групи, прокурор Хосе  Гринда на няколко пъти е предупреждавал лидерите на НАТО, че руската мафия представлява заплаха сигурността на Европа. Той е и сред първите, които открито споделят съмнения, че вече сваленият украински президент Виктор Янукович е обвързан с руската организирана престъпност и се подчинява на стратегическите интереси на Кремъл в рамките на своето президенство.

Разследването може да не доведе до дело срещу руските държавници, но то хвърля допълнителна светлина върху начина, по който се управлява „мафиотската държава“ Русия и средствата, чрез които оказва влияние и натиск над останалите страни на континента.

Погледнато от висотата на нашата най-нова история, то директно може да транслира схеми, които ние виждаме на много нива, копиращи и прилагащи буквално престъпните връзки олигархия, власт, мафия по руски образец в България.

* В материала е използвана информация от медиите El Mundo, Guardian, BBC, Reuters и Bloomberg

SHARE