SHARE

Докладът за антидемократичната пропаганда, в който се разкрива как действа проруската пропаганда в България, получи отговор от Кремъл. “Това е горда титла – „рупор на Кремъл“ – и трябва да се заслужи.”

На 19 април 2017 г., на ежедневния пресбрифинг на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, бяха зададени няколко въпроса от журналиста Борис Анзов.

При следващите си въпроси Анзов говореше свободно, но първия въпрос го прочете и изглеждаше като да го вижда за първи път. Преди да го зададе, Захарова държеше той да уточни, че е “български журналист”. На брифинга бяха зададени въпроси от други журналисти, без те да се представят, и това не предизвика коментар от Захарова. Възпроизвеждаме разговора между нея и Анзов в тази му част:

“- Има ли още въпроси?

– Мария Владимировна, имам…

– Уточнете, че сте български журналист.

– …три въпроса и едно предложение, ако позволите. Първият ми въпрос е фонд “Америка за България” [sic.] неотдавна публикува доклад, в който няколко български медии се обвиняват в антидемократическа пропаганда и критики към САЩ, наричайки ги “рупори на Кремъл”, това…

– Знаете ли, това гордо звание “рупор на Кремъл” трябва да се заслужи. Не трябва да се лепят тия етикети на когото падне, трябва да се заработи. Затова нека не се престарават. Така просто да получиш название “рупор на Кремъл” няма да се получи.”

Поради липсата на други медии, от които да покажем видео на диалога, споделяме клип от заслужия прозвището “рупор на Кремъл” Russia Today:

В тази размяна на реплики има няколко грешни предпоставки. На първо място, докладът за антидемократичната пропаганда не е на фонд “Америка за България”, а на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания, която научно изследва публикации в информационните сайтове и вестници в България за периода 2013 – 2016 г. Този проект е с подкрепата на фондация „Америка за България“, но не е извършен от последната.

На второ място, никъде в изследването не се посочва, че това е пропаганда, която идва от Кремъл – едно от заключенията е, че пропагандните материали в България са проруски (положително настроени към Русия), но не се твърди, че те идват от Кремъл, тъй като източникът на пропагандата не е обект на изследването, проведено от учени в хуманитарните сфери.

Също така трябва да се отбележи, че “българският журналист” Борис Анзов е често използван от Кремъл, за да се покажат топли отношения между Русия и българския народ. Така той периодично подарява на Мария Захарова букети от името на на българския народ, народни носии, сравнява я с Родина-мать, бе изпратен с проруски журналисти да отразява руските атаки в Сирия.

Той е “български журналист”, който завършил Руския университет за дружба между народите, живее в Москва, работи в компания Media-Most LTD.

От 2000 г. един от собствениците на медията става Leadville Investment Ltd, дъщерно дружество на руския държавен енергиен гигант “Газпром”, по информация на в. „Ведомости“. След това компанията започва да бъде прехвърляна в офшорни компании, но очевидно проруската й наклонност продължава да е налична.

Това навежда на мисълта, че въпросната размяна на реплики може би не е случайна, а представлява сигнал към изготвилите доклада – знаем за него, следим ви, внимавайте. В доклада ясно се показват основните опорни точки на антидемократичната пропаганда – „Залезът на Запада“, „Въздигането на Русия“, „Продажните елити на България“ и “САЩ/НАТО като глобален хегемон кукловод”. Измерването показва степента на нарастване на употребите на пропагандния език след 2013 г. по всяка една от опорните точки – нарастване, вариращо между десетки и стотици пъти.

Набелязани са и осем медии, на които е извършен пълен пресклипинг като основни проводници на пропаганда: “Русия днес”, Информационна агенция ПИК, електронен сайт „Гласове“, списание „А-спекто“, електронен сайт „Поглед-инфо“, в. „Труд“, в. „Дума“ и в. „Уикенд“.

Цел на пропагандата е да се подготви общественото мнение за излизане на страната от ЕС и НАТО, както и систематично да се блокира съдебната реформа и всички усилия за демократично налагане на върховенството на правото.

Докладът е изцяло научен, основан на статистически данни, и повече за него може да научите тук.

На снимката: Мария Захарова, директор на департамента по информация и печат към Министерството на външните работи към Руската федерация.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.