SHARE

В последните месеци стана изключителното трудно да се следи случващото се във Вашингтон и разследването дали кампанията на Доналд Тръмп си е сътрудничила с Русия по време на президентските избори през 2016 г.

Последното голямо разкритие: че синът на президента, Доналд Тръмп-младши, е уговорил среща с представител на Кремъл, остана почти неразбрано в мащабите на своето значение.

Ще се опитам да представя голямата картина на събитията, без да се впускам в детайли по различните конкретни случаи.

Какво се е случило – доказано?

Русия се е намесила в американските избори през 2016 г. в опит да наклони везните в полза на кампанията на Доналд Тръмп.

Това е заключението на разузнавателните служби в САЩ. През 2016 г. излязоха множество доклади и предупреждения от разузнавателната общност за намесата на Русия, но окончателното становище, че това е било с цел да се помогне на Тръмп, бе публикувано в началото на 2017 г., когато  ЦРУ, ФБР и Агенцията по национална сигурност излязоха с доклад за намесата на Русия в президентските избори в САЩ. В доклада директно се заявява, че “Путин и руското правителство са искали да помогнат на шансовете за победа на избрания президент Доналд Тръмп”.

Безспорно намесата се изразява в атаки от работещи за Русия хакери, които открадват имейли от кампанията на опонента на Тръмп – Хилъри Клинтън, и от Демократическата партия, като впоследствие събраната дискредитираща Клинтън информация бе разпространена от „Уикилийкс“.

Какво се разследва? 

Това, че Русия е искала да помогне на кампанията на Тръмп, не означава, че настоящият американски президент е знаел или искал тази помощ.

Затова от края на юли 2016 г. ФБР води разследване за това дали има сътрудничество между кампанията на Тръмп и Русия.

В началото на май 2017 г. Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коуми като в интервю за NBC заяви, че причината за уволнението е „това нещо с Русия“.

От този момент зам. главният прокурор на САЩ Род Розенстайн назначи специален прокурор, който да води разследването – Робърт Мълър. (Главният прокурор, назначен от Тръмп Джеф Сешънс, си направи отвод, след като се разбра, че е излъгал, че не е имал срещи с руския посланик в САЩ.)

Разследването обхваща три периода

1. Преди президентската кампания – разглеждат се бизнес връзките на Доналд Тръмп с руски олигарси. 

Един от тях е Дмитрий Риболовлев, който през 2008 г. решава да закупи имението La Мaison de l’Amitié от Тръмп за два и половина пъти повече, отколкото Тръмп я е закупил две години по-ранo. В този момент Тръмп  е затънал в дългове, един от които е от $40 милиона към Deutsche Bank.

Deutsche Bank, която в края на януари т.г., бе глобена с $630 млн., тъй като е участвала в схема за пране на пари с руски олигарси, търси пари от Тръмп и точно в този момент изненадващо той ги получава от руски олигарх. (Повече по темата можете да прочетете тук.)

Друг пример е как руската държавна банка Внешэкономбанк е финансирала с 850 милиона долара хотел на Trump International, чийто строеж се е водил от бизнес партньора на Тръмп Александър Шнайдер, разкри Wall Street Journal. В статията също така се посочва, че зетят на Тръмп Джаред Къшнър се е срещал с председателя на борда на банката  през декември м.г.

2. По време на кампанията – разследват се контакти между екипа на Тръмп и представители на Кремъл

Лицата, които са имали някакъв контакт с Русия, стават все повече и повече. Две от тях обаче имат особено значение. 

Генерал Майкъл Флин беше съветник по националната сигурност на президента Тръмп. Бе уволнен, тъй като стана ясно, че е провел пет телефонни разговора в рамките на 24 часа с руския посланик Кисляк относно американските санкции срещу Кремъл, а впоследствие публично и многократно излъга, че такива разговори не са се случвали.

Майкъл Флин също така присъства на галавечеря, организирана от медийния рупор на режима в Русия Russia Today, на която той седи до Владимир Путин. За тази вечеря на Флин е била платена сумата от 45 000 щ.д. „Дребната“ подробност е, че на бивш военен като Флин е забранено да получава пари  от чужди правителства без разрешение от Департамента по отбрана. А такова позволение бившият генерал не е искал. Това е престъпление, за което последният може да бъде лишен от свобода.

Вторият е бившият шеф на предизборната кампания на Тръмп и впоследствие съветник по назначенията в президентската администрация Пол Манафорт. За него стана ясно, че е предлагал помощ на Владимир Путин за подкопаването на антируската опозиция в бившите социалистически републики, за което съобщи Associated Press.

Манафорт е подписал договор за консултантски услуги на стойност от 10 милиона долара на година с руския олигарх Олег Дерипаска през 2006 г. И впоследствие стана ясно, че не е регистрирал тези пари, а е длъжен да го направи според Акта за чуждестранни агенти в САЩ (FARA).

Манафорт напусна кампанията на Тръмп, след като стана ясно, че е бил лобист на редица диктатори и на олигарси, близки до Кремъл. Една от „звездите“ в портфолиото му е бившият украински президент Виктор Янукович, който бе свален след проевропейските протести в страната през 2013-2014 г. Манафорт е работил дълги години за него. Самият Янукович в момента се укрива в Русия.

Манафорт помогна на Янукович да бъде избран за президент на Украйна през 2010 г. и впоследствие представляваше интересите му пред Вашингтон, включително и по отношение промяната на курса на страната от ЕС към Русия.

Има множество други лица, които по един или друг начин са замесени. Зетят на Тръмп и негов настоящ съветник Джаред Къшнър също се е срещал с руския посланик и управителя на Внешэкономбанк. 

Между другите имена, обвързани с Кремъл, са бившият съветник по външни дела на Тръмп – Картър Пейдж, главният прокурор Джеф Сешънс, който излъга, че не се е срещал с руския посланик, друг е носителят на орден за дружба, връчен му лично от Путин – държавният секретар Рекс Тилърсън, адвокатът на Тръмп Майкъл Коен и едно от основните лица на крайнодесните сайтове в САЩ – Роджър Стоун, бивш съдружник на Манафорт. Самият Роджър Стоун е навярно основният координатор между кампанията на Тръмп и WikiLeaks, за което знаем от самия него, след като се похвали, че поддържа връзки с Джулиан Асандж.

От особено значение обаче са именно Манафорт и Флин, тъй като и двамата за заплашени от лишаване от свобода по престъпления, свързани с Русия – което означава, че те биха били и първите, които имат интерес от това да съдействат на властите за разобличаването на лицата на горе по веригата.

3. След кампанията – като президент Доналд Тръмп възпрепятства ли правосъдието? 

Тук се намесва и фактът, че през февруари Тръмп е поискал от директора на ФБР Джеймс Коуми да прекрати разследването срещу ген. Майкъл Флин. Тръмп е говорил за разследването срещу кампанията му и с други директори от разузнавателната общност в САЩ. А в последствие и уволни директора на ФБР.

Какво разбрахме от последните дни? 

До момента Доналд Тръмп обвиняваше медиите, че всичко това е „лов на вещици“. Той неколкократно е бил уверяван, че самият той не е разследван, а разследващите органи не са представили и едно доказателство за сътрудничество на екипа му с Кремъл.

Това се промени. Първо като стана ясно, че специалният прокурор Робърт Мълър разследва самия президент за възпрепятстване на правосъдието – обвинение, което води до свалянето на власт на Ричърд Никсън преди години.

А тази седмица бе представено и първото доказателство, че Кремъл и екипът на Тръмп са се координирали.

Синът на американския президент Тръмп – Доналд Тръмп-младши, публикува имейли, които доказват, че не само е бил наясно относно сътрудничество с руската държава с цел да подпомогне избирането на баща си, но и е изключително ентусиазиран да получи информацията за опонента по това време Хилъри Клинтън.

„Смятам, че това е страхотно!“, пише той в имейлите. Публикуваните имейли между Тръмп-младши и Роб Голдстоун – британски публицист, който урежда срещата между Тръмп-младши и руския адвокат Наталия Веселнитская от името на руските олигарси Емин и Арас Агаларов. Първият имейл изрично посочва, че информацията и срещата са „част от подкрепата на Русия и правителството ѝ за г-н Тръмп“. Те обещават, че документите ще са полезни за баща му.

Тръмп-младши публикува имейлите си в личния си акаунт вероятно с цел да предотврати първо те да бъдат публикувани в New York Times, които на предния ден разказаха за тях.

Импийчмънт, държавна измяна, конспирация или до какво може да доведе всичко това? 

Ако се докаже, че кампанията на Тръмп е координала с Кремъл дискредитиращата информация срещу Хилъри Клинтън, то екипът на Тръмп може да бъде обвинен в конспирация срещу Съединените щати и да се започне процедура по импийчмънт за опит за възпрепятстване на правосъдието и/или участие в тази конспирация.

Американски правни експерти заявяват, че по-скоро обвинението може да е за конспирация, отколкото за „държавна измяна“, тъй като формално САЩ не са във война с Русия, a съставът на престъплението изисква лицето да е помогнало на „враговете“ на САЩ.

Свалянето от власт на американски президент става на два етапа.

Първо долната камара на Конгреса – Камарата на представителите, трябва да импийчне президента с обикновено мнозинство. В САЩ импийчмънтът е само започването на процеса за сваляне от власт, а не самото сваляне – така например Бил Клинтън е подложен на импийчмънт от камарата на представителите, но оправдан впоследствие и не бива свален от власт. 

След като долната камара импийчне Тръмп, започва дело в Сената, водено от председателя на Върховния съд.

След края на пренията по делото сенаторите гласуват и ако се събере мнозинство от две трети (66 сенатора), то президентът ще бъде свален от власт.

В момента и в двете камари мнозинството се държи от републиканците, чийто президент е Тръмп, но сред тях има множество критици както на президента, така и на Русия.

Въпросът е дали изобщо ще се стигне до импийчмънт и обвинения във възпрепятстване на правосъдието и/или конспирация с Русия.

За момента всички козове са в ръцете на специалния прокурор Робърт Мълър – ако той реши, че е събрал достатъчно доказателства за подобно дело, то за първи път в историята на САЩ може американски президент да бъде свален от власт.

Далеч по-голямата история обаче ще е това как Русия е поставила свой човек в Белия дом. Ако има заговор между екипа на Тръмп и Кремъл, то това означава, че през цялото това време определени лица са били компрометирани от Кремъл – т.е. Путин е знаел информация за тях, която може да ги уличи в престъпление и с това те са били зависими от него. 

Развой, който би останал за хилядолетия в учебниците по история и който навярно ще се превърне в историята на XXI в.

 

SHARE