SHARE

На пръв поглед първата новина в американските издания е, че администрацията на Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коуми. 

Може би някои от вас си спомнят, че Коуми бе човекът, който разгласи седмица преди миналогодишните президентски избори в САЩ, че подновява разследването срещу Хилъри Клинтън заради имейлите ѝ. А по този начин се намеси пряко в изборите.

Но тази история далеч не е причината той да бъде уволнен (не си подаде оставката, а бе уволнен!) днес. 

Причината е, че разследването срещу екипа на Доналд Тръмп за връзките на съветниците и сътрудниците му с Русия отива на етап съдебни дела. За следствието бе официално потвърдено на 20 март 2017 г.  от същия този уволнен директор на ФБР – Джеймс Коуми.

Оттогава насам основната информация за развитието на производството идваше от „течове“. Срещу екипа на Тръмп са образувани две дела – едното е за организирана престъпна група (по т.нар. RICO Act), а другото срещу агент на друга държава (по т.нар. FARAct). Основното от тези дела се води в Източния окръжен съд на щата Вирджиния, където “голямо жури” (голям състав от съдебни заседатели, наричан в англосаксонската система „жури“, което определя дали има достатъчно доказателство за едно досъдебно производство да стане съдебно) последните седмици разглежда дали да бъдат издадени заповеди за арест на голям брой приближени на Тръмп лица по делото (42-ма души според течове в медиите).

Тези сведения първо дойдоха от бившия съветник на Бил Клинтън – Клод Тейлър – в туитър, а впоследствие бяха потвърдени от негов републикански колега, Рик Уилсън.

Тази информация не бе потвърдена от официални източници до изслушването в Сената на директора на ФБР Джеймс Коуми, който на 3 май заяви пред американските сенатори, че разследването за връзките на Тръмп с Русия се води в координация с “прокуратурата на Източния окръг на щата Вирджиния”. 

Това бе първото официално изявление, което даде легитимност на тези течове.

След това последваха още медийни публикации относно това, че руският посланик Кисляк е бил подслушван по време на републиканския конгрес в Кливланд миналата година, където е провел разговори с много от близките съветници на Тръмп. Сред тях са и настоящият главен прокурор Джеф Сешънс, бившият директор на кампанията на Тръмп, Пол Манафорт, бившият съветник по национална сигурност ген. Майкъл Флин, както и председателят на Камарата на представителите Пол Райън и дори вицепрезидентът Майк Пенс.

Все още не е ясно кои от тези записи съдържат данни за престъпление, но остава фактът, че голямо жури в щата Вирджиния ги разследва. Всичко това – до вчера – когато журито е взело решение да издаде заповеди за задържане и е установило, че има достатъчно доказателства за образуване на дело срещу ген. Майкъл Флин. Тази история бе потвърдена и от CNN тази сутрин, които позовавайки се на свои източници, заявиха че са издадени призовки за явяване пред голямото жури.

Генерал Майкъл Флин беше съветник по националната сигурност на президента на САЩ. Бе уволнен, тъй като стана ясно, че е провел пет телефонни разговора в рамките на 24 часа с руския посланик Кисляк относно американските санкции срещу Кремъл, а впоследствие публично и многократно излъга, че такива разговори не са се случвали.

Майкъл Флин също така присъства на галавечеря, организирана от медийния рупор на режима в Русия, Russia Today, на която той седи до Владимир Путин. За тази вечеря на Флин е била платена сумата от 45 000 щ.д. „Дребната“ подробност е, че на бивш военен като Флин е забранено да получава пари  от чужди правителства без разрешение от Департамента по отбрана. А такова позволение бившият генерал не е искал. Това е престъпление, за което последният може да бъде лишен от свобода.

Флин е само част от картината. Прокурорът, който води разследването срещу него, Дена Буенте от щата Вирджиния, също така води разследване срещу намесата на Русия в американските избори чрез WikiLeaks и навярно в разследването са замесени крайнодесните сайтове Breitbart и InfoWars като проводници на руска пропаганда (за това стана ясно от изслушванията на бившия директор на националното разузнаване Джеймс Клапър пред Сената). 

Другият човек, срещу когото се води дело, е бившият шеф на предизборната кампания на Тръмп и впоследствие съветник по назначенията в президентската администрация, Пол Манафорт. За него стана ясно, че е предлагал помощ на Владимир Путин за подкопаването на антируската опозиция в бившите социалистически републики, за което съобщи Associated Press.

Манафорт е подписал договор за консултантски услуги на стойност от 10 милиона долара на година с руския олигарх Олег Дерипаска през 2006 г. И впоследствие стана ясно, че не е регистрирал тези пари, а е длъжен да го направи според Акта за чуждестранни агенти в САЩ (FARA). Това отново е престъпление, за което може да бъде лишен от свобода. Манафорт също е лично намесен в много от назначенията на Тръмп, както и е имал вземане-даване с едно от основните лица на крайнодесните сайтове в САЩ – Роджър Стоун, с когото двамата са били съдружници. Самият Роджър Стоун е навярно основният координатор между кампанията на Тръмп и WikiLeaks, за което знаем от самия него, след като се похвали, че поддържа връзки с Джулиан Асандж.

Все още не е ясно как тези парчета от пъзела ще се наредят. Навярно много от тях се пускат в информационното пространство точно за да сплашат част от замесените и някой от тях да „пропее“. И навярно някой вече го е направил…

Защото в деня, в който голямото жури издаде заповедите за арест по делото за руска намеса, Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коуми.

В следващите месеци навярно ще бъдем свидетели на делото на века. Негов предмет ще бъде по какъв начин Кремъл е участвал в заговор за „инсталирането“ на президент на САЩ.

Снимка: AFP / MANDEL NGAN

SHARE