Кулеба в България – обобщение в цитати

Кулеба в България – обобщение в цитати

SHARE

Изявлението на украинския президент се прави на фона на посещението на външния министър на Украйна и дясна ръка на Зеленски – Дмитро Кулеба в България. Ето и неговите цитати от днес:

След срещите в НС:

“Нека го кажа така – понякога се налага да бъда дипломат, доволен съм от срещите с вашия външен министър, премиер и президент. България е направила много политически по отношение на европейската интеграция, вие се отнасяте много добре с нашите бежанци, а това е нещо, което много ценим. А когато става за военна помощ, вземаме предвид вашата вътрешнополитическа ситуация и оставяме това решение на парламента на България. Но нека подчертая още веднъж: тези, които не желаят, които се колебая, които говорят срещу доставките на оръжия и военно оборудване за Украйна, те на практика подкрепят руската агресия и избиването на наши граждани. Когато правителството реши да ни даде отговор, ние ще го получим“.

След срещата с Румен Радев, който го потсрещна с призив за “възможно най-скоро прекратяване на братоубийствената война в Украйна”:

“След като Русия нападна Украйна и причини ужасни престъпления и аз съм съгласен с вас, че извършителите трябва да бъдат наказани, но малко хора могат да си обърнат езика да нарекат украинския и руския народ братски. Ако с Русия сме братски народи, то най-вероятно сме като Каин и Авел.“

На всичко това реакцията на управляващите от ПП в НС след срещата с Кулеба може да се обобщи с: 

“Ще видим, ще обсъдим в парламентарната група…”, докато разглеждането на предложението на ГЕРБ и ДБ за изпращане на оръжия в Украйна не бе насрочено за разглеждане в Комисията по външните работи в НС от нейната председателка от ПП и ВОЛТ, и остана за някога след Великденската ваканция от 10 дни, която също днес си гласуваха депутатите. Както е видно – за едни е Великден, за други е война:

“На път за интервюто (за бТВ) получих съобщение от един от войниците там, който ми писа: „Моля Ви, направете нещо, бомбардират ни с всякакви оръжия 24/7. Много е трудно и опасно за цивилните. Готови сме да пожертваме живота си, но трябва да ги спасим.“, разказва Дмитро Кулеба. 

Ще завършим това блиц-инфо с коментара на доц. Христо Христев от ЮФ на СУ във фейсбук:

”Поведението на президента и БСП по повод визитата на минисъра на външните работи на Украйна е позорно. To e израз на политическо пигмейство и малодушие, или представлява открито обслужване на руските интереси. Неспособността на Продължаваме промяната и Демократична България да наложат друго отношение на управлението към Украйна ще струва много на двете формации, защото засяга в корен сетивността на най-решителните им поддръжници. Управление на всяка цена, което не е способно да гарантира адекватни позиции и действия по жизненоважни въпроси като този: къде точно стои България в контекста на екзистенциалната криза на сигурността, предизвикана от руската агресия срещу Украйна, е обречено на провал. Но такъв провал няма да е провал на няколко политически авантюристи. Това ще е провал на европейска и демократична България, на надеждите на тази част от българското общество, която искат България наистина да бъде част от Европа. И най-накрая да излезем от блатото на тази проядена от корупция и изпразнена от съдържание псевдодемократична държава, в която живеем вече години наред.”

Междувременно ДБ поискаха в нарочна декларация предложението за предоставяне на военна помощ за Украйна да бъде разгледано още днес (20.04.2022) в Комисията по външна политика и решението се очаква до часове.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.