SHARE

Италианската опера „Ла Скала“ реши да върне повече от 3 милиона евро финансиране от Саудитска Арабия, след като планът за тясното й сътрудничество със страната беше широко критикуван, включително от членовете на управляващата партия „Лига“.

Предложението на Саудитска Арабия, което включваше и получаването на място в борда на „Ла Скала“ на министъра на културата, предизвика яростна реакция от страна на групи за защита на човешките права и някои политици, които твърдяха, че една от най-престижните културни институции в Италия трябва да отклони парите на Саудитска Арабия.

Дълбоко консервативната мюсюлманска държава, обвинявана в многократни злоупотреби с човешки права, е подложена на интензивно международно наблюдение след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през октомври.

Кметът на Милано Джузепе Сала, който е и председател на борда на „Ла Скала“, каза, че средствата – част от предложените 15 милиона евро за петгодишно партньорство с министерството на културата на Саудитска Арабия – са били депозирани в доверителна сметка без съгласието на театъра.

„Ние единодушно решихме да върнем парите“, каза Сала пред репортери след заседание на борда, свикано да реши дали да приеме финансирането.

„В момента да тръгнем по този път не е възможно“, каза той.

Вицепремиерът и лидерът на Лигата Матео Салвини призова операта да отхвърли парите, а губернаторът на региона Ломбардия, също член на Лигата, призова през уикенда за уволнението на артистичния директор на операта Александър Перейра.

Сала каза, че Перейра, чийто мандат в „Ла Скала“ завършва следващата година, ще запази позицията си.

Източник: Euronews

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.